James Stove Lorentzen
LØFT: James Stove Lorentzen mener en ny veileder skal gi byen bedre arkitektur i årene som kommer.

Byråden vil at utbyggere i Oslo skal bli bedre på arkitektur

– Mange har sett seg lei på det monotone byggeriet vi ser mange steder i landet vårt i dag, sier byråden.

Publisert Sist oppdatert

James Stove Lorentzen ønsker at det skal legges mer vekt på estetikk og arkitektonisk kvalitet i utviklingen av byen. Som byråd for byutvikling mener han at Oslo trenger en mer konkret arkitekturpolitikk som fokuserer på den estetiske utformingen av bygg. 

– Jeg har derfor bedt PBE om å sette i gang et arbeid for å lage en ny veileder for arkitektur som er spisset mot bygningers arkitektoniske kvaliteter, sier han i en pressemelding.

Den nye veilederen skal legge føringer for den fysiske utformingen av byens bygninger og bidra til at det foretas gode estetiske valg og prioriteringer.

Ikke tydelig nok

– Bystyret vedtok i 2020 “Arkitekturpolitikk for Oslo”, men den er for overordnet og generell og gir ikke klar nok veiledning for arkitektonisk kvalitet. Vi trenger en spisset veileder som handler om utformingen av byggene, i seg selv og i samspill med omgivelsene, påpeker Stove Lorentzen.

Veilederen skal visstnok bidra til at byen fortettes med estetisk kvalitet, til at ny bebyggelse utformes imøtekommende og menneskevennlig, og til å styrke og videreutvikle byens særpreg, stedsidentitet, natur og rike kulturarv. Veilederen skal ifølge byrådet adressere konkrete utfordringer og bidra til å bygge en felles kultur og forståelse for hva arkitektonisk kvalitet er for Oslo.

– Arkitektur er viktig for stedsidentitet og ikke minst veldig viktig for folk som bor og ferdes i byen. Mange har sett seg lei på det monotone byggeriet vi ser mange steder i landet vårt i dag. Det må vi få gjort noe med, poengterer Stove Lorentzen.

Vil nekte dårlig arkitektur

Arkitekturveilederen skal være et enkelt og kortfattet arbeidsverktøy for utviklere, planleggere og kommunen. Veilederen blir digital, og skal være lett anvendbar i alle diskusjoner om arkitektur og gi et godt beslutningsgrunnlag i plan- og byggesaksbehandlingen.

– Jeg vil at vi ser på handlingsrommet vårt når det kommer til estetiske kvaliteter og om Plan- og bygningsetaten eventuelt kan bruke veilederen til å avslå byggesøknader som ikke holder høy nok standard, avslutter byråden.

Powered by Labrador CMS