Artikkelforfatterne er advokat Mathias Stang, som har bakgrunn fra WWF, hvor han blant annet var ansvarlig for forhandlingen av den såkalte Naturavtalen, og advokat Thorvald Nyquist i Deloitte Advokatfirma. Foto: Nadia Faris/Deloitte

Gulrot og pisk for å få ned utslipp fra bygge- og anleggsplasser

I statsbudsjettet er det flere klimatiltak som gjelder eiendomssektoren, og det brukes både pisk og gulrot. Det er flere mulige fordeler for de aktørene som følger med og er tidlig ute.

Vi opplever dessverre at en del klienter mister oversikten i strømmen av nye regler og krav på bærekraftsområdet, og det er derfor viktig å peke på det relevante og trekke ut essensen, og se mulighetene på dette området.

Den grønne boken er regjeringens statusoppdatering på hvordan vi ligger an til å nå våre klimamål. Bygge- og anleggssektoren er her identifisert som en sentral driver til klimagassutslipp, og regjeringen ønsker å kutte disse utslippene med en blanding av pisk og gulrot.

Det kommer signaler om økte reguleringer og forbud mot bruk av fossile energikilder på norske byggeplasser. Samtidig er det midler å hente hvis man vet hvordan man skal få tilgang på dem.

Minimumskrav i offentlige anskaffelser

I grønn bok sies det blant annet at regjeringen sikter på å innføre et minimumskrav i offentlige anskaffelser om at 5–10 prosent av energiforbruket skal være utslippsfritt i 2026 med en opptrapping mot 30–40 prosent i 2030. Dette mener regjeringen vil gi «byggherrene betydelig fleksibilitet til å velge de løsningene som er best for det enkelte prosjekt, og åpner for bruk av hybride maskiner og biogass». Regjeringen vil nå iverksette en utredning av saken med sikte på innføring av minimumskravet fra 2026.

Fossil gass til oppvarming

Noe som allerede ligger klart til beslutning på regjeringens bord er innføring av forbud mot fossil gass til oppvarming av bygg under oppføring. Her sikter regjeringen på ikraftsettelse allerede i 2025.

Anleggsmaskiner med forbrenningsmotor

For tiden jobbes det nå også med en utredning om forbud mot salg av nye anleggsmaskiner med forbrenningsmotor fra 2035. Miljødirektoratet holder allerede på å utrede et forbud mot bruk av fossile brensler på byggeplasser, og vurderingen om forbud mot salg av nye anleggsmaskiner med forbrenningsmotor inkluderes i denne. Det samme gjelder om det kan settes krav til anleggsplassene i transportsektoren noe som ble presisert i NTP. 

Utslippsfrie anleggsplasser

Som gulrot fortsetter regjeringen satsingen på utslippsfrie anleggsplasser, og nå bevilges nye 27, 4 millioner til et pilotprosjekt for videre testing av slike anleggsplasser i transportsektoren. Det store spørsmålet er om dette egentlig er nok til å motivere til endring i en bransje hvor utslippsfrie maskiner er svært dyre. Pilotprosjektene som det gis penger til blir gjennomførte av Statens veivesen, Bane NOR SF og Nye veier AS.

1,2 milliarder

Det satses også på ENOVA som får øremerket 1,2 milliarder kroner rettet mot tungtransporten, til støtte både for nullutslippskjøretøy og ladeinfrastruktur. Dersom man er tidlig ute med å søke på disse midlene kan man være med på å kutte utslipp på byggeplassene, og omstille tungtransporten for å stille sterkere i offentlige anbud fremover, ref målet om flere utslippsfrie innkjøp i offentlige anskaffelser.

Artikkelforfatterne er advokat Mathias Stang og advokat og partner Thorvald Nyquist i Deloitte Advokatfirma. Foto: Nadia Faris/Deloitte

Powered by Labrador CMS