DIALOG: Byrådssekretær for byutvikling Espen Ophaug fra Venstre i diskusjon med OMAs daglige leder Rasmus Reinvang.

Vil forenkle kommuneplanen

Byrådet ønsker å forenkle kommuneplanen, som skal bli kortere og enklere.

Publisert

Det kom frem da Oslo Metropolitan Area (OMA) og Entra hadde et frokostmøte om ny Kommuneplan samfunnsdel (KPS) med byutviklingsstrategi for Oslo. Planen er på høring til 28. oktober og har skapt stort engasjement blant eiendomsutviklerne.

Byrådssekretær for byutvikling Espen Ophaug fra Venstre innledet møtet ved å gjøre det klart at byrådet ønsker å forenkle kommuneplanen, som skal bli kortere og enklere. Dette gjelder både Kommuneplanens samfunnsdel og den kommende kommuneplanens arealdel.

Ifølge Ophaug ønsker byrådet mer samarbeid med bransjen fremover. Samtidig presiserte han at kartet i KPS-dokumentet, som viser utviklingsområder med ulik grad av kommunal oppfølging og prioritet, ikke er juridisk bindende. Det skal først og fremst ses som en illustrasjon av hvor kommunen akkurat nå har satt av ressurser for å legge til rette for utvikling. Kartet må derfor ikke ses på som et forpliktende kart over prioriterte områder.

Rasmus Reinvang, daglig leder i OMA uttalte i den etterfølgende dialogen med Ophaug at han ønsker et offentlig-privat samarbeid om hvordan løse «samfunnsfloken» bolig- og byutvikling. Byrådet har allerede slått fast at denne floken bør løses gjennom en tverrsektoriell tilnærming ved hjelp av arbeidsgrupper.

Reinvang spurte om hvilke arbeidsgrupper byrådet ser for seg at skal opprettes og hvordan et slikt samarbeid skal foregå. Ophaug svarte at dette ikke var bestemt og ba om innspill til dette.

I en paneldiskusjon, som ble moderert av Emelie Tornberg fra Entra, påpekte Kathinka Augustine fra Stor-Oslo Eiendom og som også er leder for OMAs ressursgruppe boligutvikling, at boligbygging bidrar til å levere på mange av utfordringene i KPS og derfor bør få et eget mål i det videre arbeidet.

Maren Bjerkeng i Aspelin Ramm bemerket at et tydeligere fokus på næring og hva som skal til for å gjøre Oslo attraktiv og konkurransedyktig må til, om byrådets ambisjon om at Oslo skal bli «Verdens beste by» skal være troverdig.

Sverre Landmark fra Probiz understreket at areal er en knapp ressurs og at å lykkes med arealnøytralitet fordrer at man tør å utnytte sentrale områder godt, mens Martin Rasch Ersdal i Grape bemerket at planforslaget legger opp til samarbeid mellom offentlig og privat på en ny måte, noe som er positivt. Alle i panelet var positive til det politiske signalet om forenkling og mer samarbeid knyttet til kommuneplanen og byutvikling.

Henrik Taubøll i Advokatfirmaet Haavind, som er leder av OMAs ressursgruppe kommuneplan, oppsummerte og bemerket at kartet (illustrasjonen) hadde skapt en del usikkerhet blant utviklere og at det var flott at byrådssekretær Ophaug hadde klargjort intensjonene. Dette gjør det lettere å komme med gode høringsinnspill. Samarbeid og dialog er en nøkkel for å forløse god byutvikling effektivt. Avslutningsvis bemerket Taubøll og Reinvang at OMA vil levere høringsinnspill på et overordnet nivå og inviterte OMA-medlemmer til å ta kontakt og komme med innspill. I tillegg bør aktører sende egne mer spissede innspill etter behov.

Hans Martin Aambø fra Plan- og bygningsetaten gjorde til sist oppmerksom på at kommunen har laget et eget skjema for høringsinnspill, og at det vil være nyttig å gjøre seg kjent med begrensninger der før man går i gang med å skrive innspill.

Powered by Labrador CMS