MORSOM RALJERING: Men Henning Lauridsen mener Erling Fossen bommer på en del sentrale punkter.
Foto: Kilian Munch
Fossen: – Vi har ingen boligkrise
Lauridsen: – Det har vi definitivt
Erling Fossen får svar på tiltale fra Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
KVADRATUREN (Estate Nyheter): Journalisten, samfunnsviteren og byrøkteren Erling Fossen hadde i forrige uke et innlegg han hadde kalt «Sykepleierindeksens uutholdelige letthet». Tittelen er inspirert av Milan Kunderas klassiske roman fra 1984.
Fossen mener sykepleierindeksen har mange svakheter. Den legger til grunn samtlige boliger som er omsatt i en periode. Men en enslig sykepleier har interesse av kun en liten del av de omsatte boligene i Oslo. Og hele Stor-Oslo er ifølge Fossen et felles bomarked.
Han mener nordmenns enøyde fokus på å komme seg inn på boligmarkedet så fort som mulig ikke skaper noe attraktivt byliv. Selv kom Fossen seg inn i markedet i en alder av 41 år.
Men hans hovedpoeng er at vi har ingen boligkrise i Oslo. Samfunnet tjener faktisk på et økt gap mellom antall nye boliger i Oslo og nye innbyggere i regionen. Både JM-sjef Hilde Vatne og Henning Lauridsen i Eiendom Norge får gjennomgå av Fossen i innlegget.
128 prosent økning
– Har vi en boligkrise i Oslo? spør Estate Nyheter når vi treffer Henning Lauridsen etter de seneste boligpristallene.
– Ja, det mener jeg definitivt. Ser man på sykepleierindeksen, er det én indikator. Forskningsprosjektet til Housing Lab viser at det ville ha blitt solgt 128 prosent flere boliger i Oslo hvis boligprisene her hadde vært på nivåene i Drammen, svarer han.
Han mener Drammen ikke er veldig rimelig i en nasjonal sammenheng. Det indikerer at det er mange som har lyst til å bo i Oslo som ikke får lov.
– Det vil jeg si er et problem på et eller annet nivå. For det første har det noe med rettferdighet å gjøre. For det andre rammer det, og kan ramme arbeidsmarkedet hvis arbeidsveien blir for lang. Da velger man kanskje alternative steder å jobbe.
– Og i en situasjon der man skal få ned klimagassutslippene, er det bedre at folk bor i trikk-, og tog- og T-baneland enn å kjøre bil, sier Lauridsen.
Ikke relevant
Fossen mener sykepleierindeksen er misvisende, fordi den tar med leiligheter som ikke er relevante for en enslig sykepleier.
– Det kan man på en måte si. Samtidig er den i Oslo splittet ned på bydeler. Indeksen viser at i Oslo er det en god del bydeler der null prosent er tilgjengelig. Det inkluderer de små leilighetene.
– Og så viser den at i noen av de rimeligste bydelene så er det én bydel der andelen er over 10 prosent. Der kan man antakelig si at det er en del å velge mellom.
– Men alle sykepleierne kan ikke bo der?
– Nei, det er ikke så veldig realistisk. Men meningen med sykepleierindeksen er ikke at den skal være forskning eller uendelig nøyaktig. Den skal gi en indikasjon på om boligprisene er høye eller ikke, og det synes jeg den dokumenterer veldig bra.
Må langt ut
Så mener Fossen vi må tenke Stor-Oslo i boligmarkedet. Du kommer deg ganske raskt inn med tog til byen.
– Det kan jeg for så vidt være delvis enig i. Hvis det er god kollektivdekning, kan man fint jobbe i Oslo og bo i Ski eller i Lillestrøm. Men man må også ha med seg at andelen en sykepleier kan kjøpe i Asker og Bærum er veldig lav.
– Andelen de kan kjøpe seg i Nordre Follo eller Follo er lav, og den er lav på Romerike. Du skal lenger ut før du kommer ned på nivåer hvor andelen er stor, poengterer Lauridsen.
Må tilrettelegge
Fossen mener også at det ikke er noen hast for å komme seg inn i boligmarkedet. Selv var han altså 41 år da han kjøpte sin første leilighet.
– Jeg vil si at samfunnet bør tilrettelegge for at det er mulig å komme inn på det tidspunktet som passer for en selv. Det vil normalt forutsette at man har en inntekt og har skaffet seg en del egenkapital. Jeg synes ikke samfunnet skal ha noen stor mening om når det er riktig, sier Lauridsen.
Han tok på LinkedIn til motnæle mot Fossen. Lauridsen mener det var en morsom raljering, men helbom på enkelte områder.
Upresis
– Ja, jeg synes innlegget hans var morsomt, og jeg synes han skriver på en morsom måte. Men jeg synes han var veldig upresis i beskrivelsen av situasjonen.
– Så vil jeg si at én ting kan jeg være enig med ham i: At man må ikke stirre seg blindt på Oslo. Man må se det i sammenheng med regionen og kollektivtrafikken. Så der synes jeg at han har et poeng, sier Lauridsen.