BEHOV FOR TILTAK: - Det er behov for målrettede tiltak som stimulerer salget av nye boliger, sier Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

- Det er krise i boligforsyningen

- Vi forventer at regjeringen tar hensyn til den dype krisen vi har i boligbyggingen, og gjør nødvendige endringer i utlånsforskriften.

Publisert Sist oppdatert

I dag ble det kjent at Finanstilsynet vil beholde utlånsforskriften. Flere boligaktører er kritiske til tilsynets innstilling. Dette gjelder også Boligprodusentenes Forening.

- For å sikre boligforsyningen mener Boligprodusentene at det må åpnes for større endringer i utlånsforskriften enn foreslått i høringsnotatet fra Finanstilsynet, sier Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Han sier at det er krise i boligforsyningen.

- Salg og igangsetting av nye boliger er halvparten av det nødvendige behovet. Årene framover vil det ferdigstilles 40 000 boliger færre boliger enn behovet. Dette vil ramme alle som trenger bolig, påpeker Hiim.

Han viser videre til at det er behov for målrettede tiltak som stimulerer salget av nye boliger.

- Utlånsforskriften virker nå sterkt begrensende for kunder som har betjeningsevne og burde få lån. Forslaget fra Finanstilsynet vil forlenge boligkrisen.

- Må være mer fleksibel

Boligprodusentene mener at utlånsforskriften må være mer fleksibel og tilpasset ulike boligkjøpere, og anbefaler følgende endringer:

• Alle som har betjeningsevne til å håndtere et lån må ikke begrenses av egenkapitalkrav og stresstest dersom de velger risikoreduserende tiltak som langsiktig fastrente og/eller forsikring.

• Nye boliger har vesentlig lavere og mer forutsigbare drifts- og vedlikeholdskostnader enn eksisterende boliger. Dette bør hensyntas ved å innføre differensiering i utlånsforskriften, med høyere låneutmåling for kjøp av ny bolig enn eksisterende bolig.

• Fleksibilitetskvoten fungerer ikke godt. Det må i større grad åpnes for bankfaglige vurderinger

- Vi vil sette oss grundig inn i høringsnotatet og redegjøre for nødvendige endringsforslag til Finansdepartementet, sier Lars Jacob Hiim.

Powered by Labrador CMS