Her er Statoil-lånet
NEnyheter gir deg detaljene om obligasjonslånet som ble tatt opp ved salget av Statoil-bygget.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Da IT Fornebu solgte mesteparten av Statoil-bygget rett før jul, var et stort obligasjonslån helt sentralt i transaksjonen.
Selve “closingen” av dette lånet fant sted nå på fredag, der Arctic Securities har vært tilrettelegger for, mens DNB er agent. Lånet får formell utstederdato 22. januar.
4,8 prosentHovedstolen for lånet er på 2080 millioner kroner, og løpetiden er fem år. Lånet løper til en fast rente på 4,80 prosent og er et såkalt bulletlån. Det vil si at lånet i sin helhet innfris ved utløp, som er 22. januar 2018. Rentebetalingen er årlig, med første rentebetaling 22. januar 2014. NEnyheter har forelagt lånebetingelsene for analysesjef for kreditt i Swedbank First Securities, Pål Ringholm.
– Dette er tilsvarende nedre delen av BBB-prising i markedet. Gitt det jeg antar er leietaker og en fornuftig låneutmåling, høres dette helt fair ut, sier Ringholm. En rente på 4,8 prosent er eksempelvis 0,1 prosentpoeng høyere enn det et selskap som Eiendomsspar har som gjennomsnittlig rentekostnad for selskapets lån.
Kredittrating på BBB er helt i nedre grensen av såkalte investment grade-obligasjoner, altså obligasjoner av høy kvalitet. Det er en klar sammenheng mellom ratingen og prisingen av lånet.
Ikke som de beste– Jeg vet jo ikke helt hvilken dato renten ble satt på, men dersom det var på slutten av 2012, er kredittmarginen ca. 230 basispunkter. De beste eiendomsselskapene klarer å hente noe billigere finansiering, sier Ringholm, som understreker at han ellers ikke har kredittvurdert caset. Den underliggende leietakerrisikoen er imidlertid minimal, med Statoil som leietaker i minimum 15 år fremover.
De 5-årige byttelånsrentene (swaprentene) i dagens marked ligger på ca. 2,6 prosent, slik at marginen i dag er 220 punkter.
Lånet løper til en fast rente i perioden, men Pål Ringholm sier at fast eller flytende ikke utgjør noen vesentlig forskjell for rentenivået. Lånet vekter hundre prosent i bøkene til investorene, som trolig er bare en eller to, hvorav et norsk livselskap. Etter det NEnyheter kjenner til blir lånet ikke omsettelig i annenhåndsmarkedet.
Ingen pantsettelserStatoil-lånet er med såkalt negativ pledge – altså en negativ pantsettelseserklæring. Dette er vanligvis slik et selskap som Entra Eiendom låner og betyr at låntaker(ne) ikke stiller noe i pant for lånet, mot å forplikte seg til ikke å pantsette eiendommen overfor andre. Statoil-eiendommen i Martin Linges vei 33 på Fornebu skal altså være fri for heftelser.
Mandag ble det kjent at det amerikanske investeringsselskapet Madison har betalt 392 millioner kroner for eierandelen i selskapet som har kjøpt 35 prosent av IT Fornebu. IT Fornebu Eiendom blir med videre med 30 prosent, mens en stor norsk aktør foreløpig er ukjent på kjøpersiden.