Aktuelt:

KOM SKJEVT UT: Finansklagenemnda har nylig behandlet en sak hvor utleieren fikk utfordringer med både leietakerne, håndverkerne og forsikringsselskapet. Ill. foto

Utleieboligen ble rasert - av håndverkerne som skulle fikse den etter at den var ødelagt av leietakere

Først ble leiligheten herpet av leietakerne. Deretter røk utleieren uklar med håndverkerne som skulle reparere skadene, hvorpå de kvitterte med å ødelegge utleieobjektet nok en gang. Dette svarte forsikringsselskapet.

Publisert Sist oppdatert

Å leie ut bolig kan være en prøvelse, viser en fersk sak fra Finansklagenemnda. En mann leide ut en leilighet fra august 2019 til september 2020, hvor leietakerne til slutt måtte kastes ut med tvang. Etter at politiet hadde fjernet leietakerne oppdaget huseieren en rekke skader. Dette gjaldt blant annet alle gulv, benkeplater, vegger, fliser på bad, vedovn, varmepumpe og ventilasjonsanlegg.

Huseieren meldte saken inn til sitt forsikringsselskap, som i oktober 2020 avslo kravet og begrunnet dette med at forsikringen ikke dekker skader påført av leietaker.

Eieren av leiligheten engasjerte deretter et håndverkerfirma for å utbedre skadene etter leietakerne. Etter at utbedringsarbeidet ble påbegynt, oppsto det en konflikt mellom håndverkerfirmaet og sikrede, og håndverkerne gjorde i desember 2020 hærverk i leiligheten. På nytt ble takstmann rekvirert. Skaderapporten listet opp følgende punkter:

Terrasse er rasert

Kjøkken er skadet og må skiftes

Peisen er knust

Skap med speil på soverom nede er knust

Kjøleskap og komfyr (opplyst kjøpt for 2 uker siden) er knust

Varmepumpen (opplyst reparert siden forrige befaring) er nå knust

Parkett (opplyst helt nytt 46 m2) er ramponert/ kastet maling på og må skiftes

Det er totalt 26 hull/ knuste vegger oppe og nede, i stuen og gangen

Dusj kabinett i 2 etasjen knust og må skiftes

Garasjen er ramponert

Deler av gulv i 2 etasjen (laminatgulv) er også skadet og må skiftes ut

I tillegg fikk takstmannen opplyst at håndverkerne hadde stjålet materialer. Huseierens takstmann summerte skadene til 320.000 kroner inkludert merverdiavgift. Huseieren tok på nytt kontakt med forsikringsselskapet, som erkjente ansvar for skadene påført av håndverkerne.

Men forsikringsselskapet sendte egen takstmann, og tilbød kun 62 002 kroner i erstatning etter fradrag av egenandelen.

Dermed havnet saken i Finansklagenemnda, som slår fast at forsikringsvilkårenes oppgjørsregler er bestemmende for hva selskapet plikter å erstatte. Nemnda sår tvil rundt rapporten som ble utført av huseierens takstmann, og viser blant annet til at denne rapporten ikke skiller mellom skader påført av leietakerne og skader påført av håndverkerne.

«Slik saken er opplyst, kan leiligheten repareres til tilsvarende eller i det vesentlige tilsvarende stand som før skaden slik det fremgår av rapport (fra forsikringsselskapets takstmann, red. anm.) og kalkyle. Som det presiseres i rapporten (…) , var deres mandat å "kalkulere de merskadene som ble utført på leiligheten, av handverkerne, men utelate det som var skadet av tidligere leietaker". Ifølge kalkylen kan skadene etter håndverkerne utbedres til kr 72 002,02 eks. mva».

Med fratrekk av egenandel på 10.000 kroner, endte kontantutbetalingen på 62.000 kroner. Nemndas avgjørelse er enstemmig.

Det er ikke kjent om huseieren har leid ut leiligheten på nytt.

Powered by Labrador CMS