Aktuelt:
Tre av fire partnere i Resirqel som er en del av Sirkulær Ressurssentral: Martin S. Eid, Olav Westgaard Sunde og Lene K. Westeng.
Foto: Jonas Adolfsen.
Skal bli landets største lager- og handleplass for ombruksmaterialer
Nå skal det bli enklere med omsetning av brukte byggevarer.
Sirkulær Ressurssentral skal bli landets største lager- og handleplass for materialer som skal brukes om igjen. I dag er Sirkulær Ressurssentral et samarbeid mellom ombruksspesialisten Resirqel, Oslo kommune, Pådriv, Statsbygg og OBOS.
– Vi skal primært tilby effektive lager- og logistikktjenester til offentlige og private byggherrer, infrastruktur for kvalitetssikring for omsetning og bruk, samt at vi skal være en kunnskapsarena for sirkulær materialutnyttelse, sier Martin S. Eid, partner og ombruksrådgiver i Resirqel.
Eid forklarer at Sirkulær Ressurssentral, foreløpig er en pilot på et fullskala anlegg, hvor innovasjon skal bidra til å forsere de barrierene ombruksmarkedet står ovenfor.
– Ergo, har vi ikke svaret på alt, men det er dette vi sammen skal løse.
På spørsmål om hvorvidt ombruksmaterialene må være CE-merket for å få lov til å benyttes i bygg, svarer Eid at CE-merking gjelder dokumentasjon ved omsetning av byggevarer, for bruk gjelder et annet rammeverk beskrevet i teknisk forskrift TEK.
– Dokumentasjonskrav for omsetning reguleres i byggevareforskriften DOK. Dette regelverket er under endring. Etter bransjeoppropet i våres, som ble ledet av Resirqel, Asplan Viak med flere, har Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) gått i dialog med Europakommisjonen, for å se på de ulike tolkningene av disse kravene som gjøres i europeiske medlemsland, forklarer han og påpeker at KMD har konkludert med at Norge har tolket disse kravene for strengt, og instruert Direktoratet for byggkvalitet (DiBK)
til å se på deres tolkning, og tilrettelegge for enklere omsetningskrav.
– KMD har nå fremlagt til høring et forslag om å fjerne deler av dokumentasjonskravene for omsetning av brukte byggevarer, herunder kravet til CE-merking.
Eid fremhever at det er flere viktige prosesser i gang, og at Sirkulær Ressurssentral vil være en aktiv frontkjemper for standardisering, og tilretteleggelse for endringer i rammeverket i årene som kommer.
– Hvordan skal dere få tak materialer? Skal dere demontere bygg selv?
– Utbyggere og entreprenører står i dag for demontering, og sortering med formål om å avhende sorterte rivefraksjoner til tradisjonell avfallshåndtering. De tradisjonelle metodene er et meget godt utgangspunkt for de justeringene som kreves for ombruk. Sirkulær Ressurssentral vil jobbe aktivt med å utvikle og samordne prosedyrer for ulike produkttyper, og bistå med å implementere metoder for prekvalifisering, skånsom demontering, og varesikring for ombruk, igjennom aktivt samspill med produkteirene, svarer Eid.
Sirkulær Ressurssentral vil i tillegg til primærtjenester innen mellomlagring, tilby støttefunksjoner innen ombrukskartlegging, produktregistrering, logistikk inn og ut, og kvalitetssikring av dokumentasjon og kvalitet på produkter som skal ombrukes internt og eksternt. De vil også føre regnskap over økonomiske besparelser, Co2-reduksjon og avfallsreduksjon.