USIKKER: Ida Wolden Bache og Norges Bank trenger trolig mer tid for å vurdere virkningene av de foreslåtte tollsatsene.
Foto: Glen Widing
Markedet er optimistisk: Tre rentekutt på rappen
Men DNB Markets deler ikke denne optimismen.
De korte norske rentene styres i hovedsak av Norges Bank. For lange renter er globale renter viktige, spesielt den tiårige amerikanske statsrenten. Verdens viktigste rente ligger nå på 4,26 prosent. Men for tiden er det en liten frikobling mellom norske og amerikanske renter.
DNB Markets skriver i en oppdatering at globale renter fortsatt er retningsgivende for norske renter. Men rentebevegelsene her hjemme er mer moderate. Den 10-årige norske swaprenten har falt med 8 basispunkter de siste to ukene. Til sammenlikning er det en nedgang på 14 punkter i de tilsvarende amerikanske rentene.
De lange norske byttelånsrentene ligger nå på ca. 3,90 prosent. Femårsrenten var for en drøy måned siden på over 4,2 prosent.
Tre kutt
Og rentemarkedet er optimistisk til kutt fra Norges Bank fremover. Markedet er ifølge DNB nær ved å prise inn rentekutt fra Norges Bank både i juni, september og desember. Det vil si at Norges Bank kutter renten på alle de ordinære rentemøtene.
Markedet priser inn 0,2 prosentpoeng kutt i juni. Med andre ord er det 80 prosent sannsynlighet for et kutt. Det mener ekspertene i DNB er for aggressivt. Da må det skje en betydelig forverring i utsiktene.
DNB peker på usikkerheten rundt nivået og varigheten av tollsatsene. Det er usikkerhet rundt effekten på vekst og inflasjon. Norges Banks vil ha mer klarhet før de bestemmer seg for å kutte.
Marginalt ned
DNBs manglende optimisme gjenspeiles også i deres egne renteprognoser. Meglerhuset tror tremåneders pengemarkedsrente om tre måneder er på 4,55 prosent.
Det er i så fall bare en marginal nedgang fra dagens nivå på 4,60 prosent. Om ett år spås 3-måneders Nibor å være nede på 4,20 prosent.
De første rentesignalene får vi om halvannen uke. Norges Bank har et såkalt mellommøte 8. mai. Da blir det ingen renteendring. Sentralbanken får ikke med seg inflasjonstallene for april. De kommer dagen etter. Det kommer ingen ny pengepolitisk rapport. Den kommer under det neste ordinære rentemøtet torsdag 19. juni.
Moderat medvind
Og så har vi kronen. Den har styrket seg etter sjokket den fikk i begynnelsen av april. Mot den importveide kursindeksen I44 har kronen styrket seg fra nivå 123,59 den 9. april til 120,36. Jo lavere nivå, desto sterkere krone og større sannsynlighet for rentekutt. Men Norges Bank har for 2025 forutsatt et gjennomsnittlig nivå på 118,5.
En euro kostet 12. april 12,12 kroner. 25. april er prisen i det profesjonelle valutamarkedet 11,84 kroner. Det er her snakk om offisielle sluttnoteringer fra Norges Bank.
DNB skriver at kronen svekket seg som følge av usikkerhet rundt de nye tollsatsene. Det svekket stemningen og førte til salg av kroner. Nå har norske kroner fått det DNB kaller en moderat medvind.
Medvinden kommer fra høyere oljepriser og økende rentedifferanser. For tiden er styringsrenten i Norge dobbelt så høy som i Sverige og i eurolandene: 4,50 prosent vs. 2,25 prosent.
Dollarstyrking
DNB skriver at de har sett mer spekulative salg av norske kroner. Men både finansielle og kommersielle aktører har kjøpt mye kroner i terminmarkedet. Det kan tyde at en del utenlandsinvesteringer tas tilbake. Da må det kjøpes kroner.
Meglerhuset spår at kronen kan styrke seg mot euro til nivå 11,70 om tre måneder. Men om ett år kan nivået være tilbake på 12 kroner.
Flere aktører har advart om en kraftig dollarsvekkelse fremover. Ifølge Finansavisen venter Deutsche Bank en langvarig kollaps for dollar. En dollar kan om tre år koste under 8 kroner. Så sterk krone mot dollar har vi ikke hatt siden april 2018.
Men DNBs valutaeksperter tror 1 dollar om tre måneder koster hele 11,25 kroner. Så går det mot ytterligere en liten svekkelse til 11,32 kroner om tolv måneder.