Innhold fra Estate kunnskap

TIL EIENDOMSDAGENE: Peder Nærbø i Bulk kommer til Eiendomsdagene den 16. og 17. januar.

A-ha-øyeblikket som endret Peder Nærbøs liv

På Eiendomsdagene vil han fortelle hva som skjedde, og hvorfor han mener flere i eiendomsbransjen nå bør komme seg ut av komfortsonen – og gripe sjansen til å forme et nytt, norsk industrieventyr for fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

En vinterdag i 2005 sitter Peder Nærbø i bilen på vei inn til jobb, da nyheten kommer om at nye luftkvalitetsmålinger hadde avslørt Oslo som Europas mest forurensede hovedstad.

– Alle fikk jo helt sjokk, husker Nærbø. Hva hadde skjedd med den kalde, klare luften vi nordmenn alltid har vært så stolte av?

Blant synderne den gangen fantes blant annet oljefyring, i tillegg til eksos og svevestøv fra fossilbiler og tungtransport rundt sentrale byområder som Alnabru.

– Mens politikerne var raske til å forby oljefyring og gi masse elbil-insentiver for å bytte ut bilparken, var det ingen som tok tak i logistikken rundt Alnabru. Den stafettpinnen plukket jeg opp, forteller Nærbø.

Se program for Eiendomsdagene her.

Stripa

Prosjektet med å flytte lager- og logistikkbygg ut av bykjernen begynte med å finne tomter å regulere til industri nord og syd for Oslo.

– De nye reguleringsområdene måtte ligge tett på hovedveiene. Vi kaller det for stripa, altså E6 fra Moss og opp til Gardermoen. Det er der logistikken hører hjemme, mener Nærbø.

For ham var det også viktig å ikke gjøre for store inngrep i naturen.

– Skal vi lykkes med store prosjekter der vi bygger ned natur, er det viktig å gjøre det de riktige stedene.

Derfor valgte Bulk gjerne eiendommer der inngrepet allerede var gjort. Bedre veier gjorde det mulig å kjøre lengre vogntog, noe som ga behov for større snuplasser, som i sin tur krevde større kjøregårder til nye bygg. De nye logistikkbyggene ble standardisert ut fra europaller, gaffeltrucker og lastebiler i et system kalt Bulkmodul. Dermed fikk kundene plass til flere paller på mindre areal. Dette førte til lavere leie for samme kapasitet.

Snøballen hadde virkelig begynt å rulle for Bulk og Nærbø.

Elon Bulk

Med fantastisk suksess gjennom 20 år så er det kanskje ikke så rart at Nærbø omtales som «eiendomsbransjens Elon Musk» i Eiendomsdagenes program. Selv er han litt usikker på om det er en god sammenligning.

– Man kan like eller ikke like ham, men en ting vi faktisk deler er nok interessen for å gå våre egne veier. Når alle går til høyre - går vi til venstre. Når Tesla lanserte Model S med lang rekkevidde sørget jeg for at vi fikk tak i seks Tesla Model S firmabiler som vi lagde racing profil på, slik at alle så at Bulk var i et kappløp for en bærekraftig fremtid. Musk var nok en litt annen person i starten, som har forandret seg etter hvert som han har fått et større ego. Sånne som han er flinke til å ta, men de er nok ikke like flinke til å dele på suksessen eller være musikalske ovenfor medarbeidere, kunder og samarbeidspartnere, utdyper han.

Grådighet er kanskje den største «sykdommen» man kan komme ut for i business

Peder Nærbø

Den viktige balansen

Dette med å oppføre seg skikkelig selv om man driver business er noe som er viktig for Nærbø.

– Hvis man ser på suksessen vår så er det fort gjort å glemme at Bulk også har overlevd en finanskrise, banker som skrudde av lyset over natten og opp- og nedgangstider i bransjen. Grunnen til at du overlever i tøffe tider, er fordi du har oppført deg ordentlig i gode tider, slår han fast.

Derfor har Bulk en bedriftskultur som handler om å sørge for at også deres partnere kommer godt ut av et samarbeid, og i et større «sosialdemokratisk» perspektiv, bidra til noe som er større enn seg selv.

Dette kan du ikke si i Texas!

Peder Nærbø

– Når vi lykkes, så ønsker vi at alle skal lykkes. Forhandler du med banker, grunneiere og andre motparter, så må du ikke gå over lik fordi du selv skal opp og frem. Men dette kan du ikke si i Texas altså, ler Nærbø, for øyeblikket i nettopp USA. 

Se program for Eiendomsdagene her.

Meld deg på Eiendomsdagene her

Fra bærekraft til datakraft

Bulk er nemlig i ferd med å gå fra å være en norsk eiendomsutvikler langs Stripa til å bli en internasjonal kjempe innen digital infrastruktur og fibernettverk. Hva skjedde egentlig?

– Norge har én posisjon som vi har respekt for i Europa, og kanskje verden, og det er som energinasjon, mener Nærbø. Vi har tilgang til enorme mengder bærekraftig energi bygget opp rundt kraftkrevende industri, så vi har lang erfaring og en spesiell evne til å lykkes med nettopp dette.

Men istedenfor å eksportere kraften ut av landet foreslår Nærbø at vi transformerer den til digital energi gjennom enorme datasentre og digital infrastruktur som fiber.

Hvis vi kan huse dette i Norge så blir vi Europas største hjerne

Peder Nærbø

– Når vi eksporterer kraften vår, skaper vi ingen flere arbeidsplasser her hjemme, og får 90% betalt i andre enden på grunn av energitapet underveis, forklarer han. Men hvis vi kan transformere den til digital energi, skaper vi masse arbeidsplasser – og datakraft har ingen tap på veien ut i verden. Dette er vår sjanse til å forme en bransje for fremtiden, fastslår han entusiastisk. 

Kunstig Intelligens

Når man nevner store datasentre og billig norsk strøm i samme åndedrag, er det lett å tenke på mislykkede, oppblåste industrieventyr – som det russiske milliardprosjektet som gikk over ende i Alvdal.

– Først var det mange krypto-minere som så mot Norge, innrømmer Nærbø. Men vi i Bulk har aldri drevet med det. Våre datasentre derimot, sørger for at for eksempel skytjenester fungerer som de skal, og distribuerer digitale strømmetjenester. Og nå kommer AI, eller KI – kunstig intelligens – for fullt.

Akkurat det mener Nærbø representerer en unik mulighet for eiendomsbransjen.

– Kunstig intelligens er ikke så veldig intelligent enda, det er mer som en effektiviseringsmaskin å regne. Men etter hvert som det utvikler seg er det viktig at vi i Norden har en «hånd på rattet» så det ikke bærer galt av gårde, mener han.

– Det er vår mulighet i Norge, å være vertskap for en industri som ligger nær eiendomsbransjen, samtidig som vi er med på å bygge kompetanse slik at vi kan lage «AI for good, not for bad».

Vertskap for kunstig intelligens, ja. Det er vel omtrent her mange i eiendomsbransjen vil føle at de er langt utenfor komfortsonen. Det er i så fall en god ting, mener Nærbø.

– Det enkleste er ikke alltid det beste! Hvis du prøver å skape en industri basert på at du skal gjøre det enkelt, så møter du veldig mange andre som forsøker seg på det samme. Du må ut av komfortsonen. Hvis du tør å gå utenfor, og er forberedt på å brette opp ermene, kan du skape fantastiske ting, proklamerer han. 

Peder Nærbø er siste foredragsholder på Eiendomsdagenes første dag på Norefjell Ski & Spa den 16. januar. 2025

Meld deg på her

 

Powered by Labrador CMS