Dersom to personer kjøper den samme eiendommen kan det oppstå en rettighetskonflikt. Utgangspunktet i norsk rett er at den som kjøpte eiendommen først vinner retten til den.
Les også: Nytt moms-direktiv
Les også: En viktig dato
Les også: Vurderer nye regler for eiendoms-AS
For fast eiendom er imidlertid den praktiske hovedregelen at den som tinglyser sin rett først vinner eiendomsretten. En viktig begrunnelse er at man skal kunne innrette seg etter opplysningene i grunnboken. Den som erverver eiendomsrett gjennom hevd får imidlertid rettsvern for sitt erverv uten tinglysning.
I juridisk litteratur er det en etablert oppfatning om at også den som har kjøpt en eiendom, men forsømt å tinglyse, får rettsvern dersom personen har brukt eiendommen i hevdstid. Dette omtales gjerne som “selvstendig rettsvernshevd” eller bare “rettsvernshevd”. Rettsoppfatningen har ikke grunnlag i lov, men er basert på praksis og reelle hensyn.
Les også: – Ugunstige skatteregler for utleieboliger
Les også: Kvinner mangelvare på advokat-rankingene
Les også: Legal500: Dette er Norges beste eiendomsadvokater
I en avgjørelse fra Gulating lagmannsrett avsagt 20. juni 2014, ble selvstendig rettsvernshevd igjen benyttet som grunnlag for å statuere rettsvern mot senere omsetningserverver.
En kommune hadde kjøpt en eiendom i 1951 uten å tinglyse sin rett. I 2006/2007 kjøpte en privatperson en ideell andel i samme eiendom av den som satt med grunnbokshjemmelen, og fikk tinglyst sin rett. Det oppsto da spørsmål om hvem som hadde eiendomsretten til den ideelle andelen av eiendommen.
Lagmannsretten fant at kommunen hadde rettsvern for sin eiendomsrett på grunnlag av rettsvernshevd, og konkluderte derfor med at privatpersonen ikke fikk medhold. Resultatet i avgjørelsen er i tråd med den rådende rettsoppfatningen i juridisk litteratur.
Artikkelforfatter Oddbjørn Aarestrup Aasness er advokatfullmektig i Advokatfirmaet CLP og jobber hovedsakelig med problemstillinger knyttet til immaterialrett, konkurranserett og kontraktsrett.
Les også: – Erstatningsansvar for ansvarlig utførende
Les også: – Juss, politikk eller ren tilfeldighet?
Les også: Ny dom om mva og tap på fordring
Les også: Nye regler for eiendomsmeglere
Les også: Flere forsikrer seg