Ida Wolden Bache
UVENTET LAVT: Prisveksten var overraskende lav i juni, betyr det tidligere rentekutt?

Gladnyhet: Langt lavere prisvekst enn ventet

Prisene i juni steg klart mindre enn det Norges Bank og DNB hadde sett for seg.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra SSB onsdag morgen viser en prisvekst i juni på  0,2 prosent. Det seneste året har prisene økt med 2,6 prosent. Vi må tilbake til januar 2021 for å finne en lavere årstakt (2,5 prosent). Den underliggende prisveksten fra juni 2023 er på 3,4 prosent. Det er den laveste siden april 2022.

Det er også ned fra 4,1 prosent i mai. Et like stort fall i tolvmånedersveksten fra foregående måned er ikke målt siden april 2021.

– Prisveksten har dempet seg hver måned i et halvt år nå. Tolvmånedersveksten i juni er den laveste vi har sett på over tre år, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB i en pressemelding.

– Bildet vi ser i juni er konsistent med bildet vi har sett den siste tiden. Prisene generelt sett stiger, men i et saktere tempo enn tidligere. Samtidig har det de siste par månedene blitt noen flere kategorier av varer og tjenester hvor prisene er lavere enn de var for ett år siden, sier Kristiansen.

Dyre norske varer

Det er fortsatt stor forskjell mellom innenlandsk prisvekst og den vi importerer. Norske varer utenom energi er det seneste året blitt 5,1 prosent dyrere. Importvarene er nede på 2,2 prosent. Men årsveksten for tjenester er gått ned fra 5 prosent i mai til 4,2 prosent i juni.

DNB Markets spådde en total årsvekst i juni på 3,2 prosent og en kjerneinflasjon i perioden på 3,8 prosent. Det var høyere enn Norges Banks anslag. Sentralbanken så for seg henholdsvis 3,1 prosent og 3,6 prosent.

– Der er i utgangspunktet veldig gode nyheter at kjerneinflasjonen faller raskere enn ventet, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til E24. Men han legger til at Norges Bank ønsker å se flere slike tall.

Tirsdag priset markedene inn en sannsynlighet for rentekutt i desember på rundt 25 prosent. Det er ifølge DNB Markets litt lavere enn i de foregående ukene.

Dyrere matvarer

Matvareprisene økte 2,1 prosent fra mai til juni. De var den viktigste bidragsyteren til at KPI samlet sett økte med 0,2 prosent i foregående måned. Prisene på mat og alkoholfrie drikker er opp 4,9 prosent fra juni 2023.

Husleie er det seneste året opp 4,3 prosent (betalt) og 4,4 prosent (beregnet). SSB måler utviklingen i husleie annerledes enn bransjeorganisasjoner.

Prisutviklingen på pakketurer var en viktig årsak til den lavere prisveksten. Pakketurer var 3,2 prosent lavere i juni i år enn på samme tid i fjor. Men dette prisfallet kommer etter et par år med ganske kraftige prisstigninger.

Også strømprisene var lavere i juni enn på samme tid i fjor. De er 21,6 prosent lavere i juni 2024 sammenlignet med juni 2023.

Powered by Labrador CMS