Ukens tips: Enova-tilskudd

Enovas støtteordninger for gjennomføring av lønnsomme energi- og klimatiltak kan være aktuelle for utbyggere og eiendomsutviklere.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det er ofte kalde vintre i Norge. Det innebærer fokus på økte strøm- og oppvarmingskostnader.

Enova er et statsforetak som har som formål å drive frem en miljøvennlig omlegging av energibruken og energiproduksjonen i Norge. En stor del av energibruken i privat og offentlig tjenesteyting er knyttet til oppvarming av bygg på kalde dager og kjøling i varme perioder. I tillegg krever både ventilasjon og belysning mye energi. For å oppnå mer miljøvennlige og ressursbesparende yrkesbygg, anlegg og boliger, har Enova opprettet ulike støtteordninger som muliggjør at næringsdrivende kan søke om finansering til energibesparende tiltak. Dette omfatter både eksisterende bygg og utvikling av nybygg.

For eksisterende bygg, herunder yrkesbygg og større boligbygg, tilbyr Enova investeringsstøtte til flere typer tiltak. Søker må være registrert i Foretaksregisteret og være den som står økonomisk ansvarlig for investeringene i prosjektet. Dette kan i utgangspunktet være eier av bygget, leietaker i næringsbygg eller det enkelte boligsameie eller borettslag. I følge Enovas programkriterier er det i hovedsak tre kategorier tiltak det gis støtte til: (1) Energireduserende enkelttiltak, (2) varmesentral og konvertering til vannbåren varme og (3) oppgradering til passivhus- eller lavenergistandard.

Enova gir også støtte til kartlegging av potensielle tiltak, deriblant vurderinger av hvor lønnsomt det vil være å gjennomføre energibesparende tiltak. Kartleggingen kan senere benyttes til en søknad om støtte til investeringer. Støttebeløpet er én krone per kartlagt kvadratmeter oppvarmet bruksareal, oppad begrenset til NOK 500 000 per søknad. Støtte til investeringer i energireduserende enkelttiltak omfatter eksempelvis etterisolering av yttertak, utskiftning av vinduer og varmegjenvinning i ventilasjonsanlegg og lysstyringssystemer. Det er med andre ord en rekke prosjekter og tiltak som kan få støtte, men det forutsetter at nærmere fastsatte krav til dokumentasjon og måling av energireduksjonen er oppfylt. Enova foretar tildelingene basert på en samlet vurdering, hvor søknader med lav støtte per redusert kWh prioriteres.

Enova gir også tilskudd til etablering av energieffektive nybygg. Enova-tilskuddet skal bidra til kostnadsreduksjon og markedsspredning av ambisiøse løsninger for energibesparende tiltak. Det omfatter prosjekter hvor tiltakshaver ønsker å strekke seg lengre enn gjeldende bransjestandarder på energiområdet, og hvor løsningene går utover de kravene som følger av byggteknisk forskrift. Støtte er aktuelt til prosjekter som bruker innovative løsninger som reduserer energibruken vesentlig. For nybygg er følgelig Enova-tilskudd i utgangspunktet kun aktuelt for prosjekter med høye ambisjoner om energireduserende tiltak.

Støtten gis som investeringsstøtte og vil kunne dekke en viss andel av merkostnadene til blant annet prosjektering og planlegging, innkjøp av utstyr samt installasjonsarbeider. Enova prioriterer prosjekter som har høy energibesparende effekt sammenholdt med omsøkt støtte (kWh/støtte). Videre prioriteres prosjekter som vil ha en viss spredningseffekt, deriblant hensyntas aktørenes mulighet til å gjenbruke kompetansen i andre prosjekter.

Se nettstedet www.enova.no for nærmere informasjon om søknadsprosessen og hvilke tiltak det kan søkes tilskudd om, eventuelt benytt den egne servicelinjen “Enova Svarer” (tlf. 08049).

————————Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om artikkelforfatterne:

Morten Hugo Berger er partner i Wikborg Rein og tilknyttet firmaets fagområde kontraktsrett og entreprise.

Lars Erik Berild Schjeide er advokatfullmektig ved Wikborg Reins Oslo-kontor og tilknyttet firmaets fagområde kontraktsrett og entreprise.

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS