Tips for leietakere og kontoreiere

Inneklima og forbedringer i våre arbeidsforhold har de siste år vært tema for diskusjon i alle media. Forskningsrapporter, spesielt fra USA og England, viser at forbedringer av innklima, ventilasjon, behagelig temperatur og gode lysforhold skaper trivsel og umiddelbare forbedringer i menneskers effektivitet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Av Harald Gulbrandsen, daglig leder Ahlsell Kulde AS

Husker du den sommern!!, er et tilbakevendende tema blant ansatte når klimaet på kontoret diskuteres. Å forbedre inneklimaet er ikke lenger luksus. Det er en klar selvfølge at vi skal arbeide effektivt. Da blir forbedringer i inneklima en lønnsom investering.Denne artikkelen belyser en del mulige løsninger for å gjøre det enklere å ta riktige beslutninger for inneklimainvesteringer. Det gjelder alt fra enkle apparater for luftkjøling og gjenvinning, til å gi forklaring på en del termer og uttrykk man ofte konfronteres med fra leverandører. Spesielt omhandler artikkelen løsninger for å holde temperaturen nede på et komfortabelt nivå også når det er som varmest.

Kjøling er ikke luksus!

Når temperaturen stiger over 25 grader Celsius i et arbeidsmiljø, synker tempo og effektivitet. Over 28 grader er situasjonen nærmest uutholdelig og man vurderer og gå hjem eller flytte ut av lokalene. Alle tekniske installasjoner som PC, kopimaskin, printere, fax o.l. utvikler varme. I tillegg kommer varme fra belysning, solstråling og personer. En person utvikler ca.100 Watt. Dette gjør at mange lokaler trenger kjøling året rundt for å ha riktig innetemperatur.

Hvilken situasjon er du i?

Hvis bygget har et sentralt ventilasjonsanlegg med kjøling og dette er riktig justert og installert, er man heldig. Skulle derimot dette ikke være tilfelle, så finnes det mange alternative løsninger for å tilfredsstille den enkeltes behov.

Termer og faguttrykk

Air conditioning – er vanlig brukt. Med det menes luftkondisjonering, det vil si kjøling av luften.

KjøleeffektDen effekt i Watt som er nødvendig for å fjerne den varme som produseres i lokalet fra solstråling, personer og maskiner.

KjølemaskinEt apparat som i likhet med et kjøleskap flytter varme fra ett sted til et annet. I kjøleskapet flyttes varme fra skapets innside til ribbene på baksiden. Hjertet i en kjølemaskin kalles kompressor. Det er denne som pumper kuldemediet rundt slik at varmen absorberes i den kalde delen(fordamper) og flyttes til den varme delen (kondensator).

Portabel air conditioningEt apparat på hjul som kan flyttes. En slik innretning har en kald del og en varm del, som ofte forbindes med en slange. Den varme delen henges f.eks ut av et vindu. Innedelen avgir kjøling(tar til seg varme) og sørger for filtrert luftsirkulasjon. Elektrisk tilkobling med vanlig støpsel. Ingen øvrig innstallasjon er nødvendig.

Window unitEn kompakt enhet som monteres i vegg eller i vindu. Derav navnet. Relativ enkel enhet med lett installasjon.

Splitt-unitEn permanent montert kjølemaskinmaskin med to deler: Innedel som kan monteres på gulv, vegg eller i tak, eller som skjult enhet i undertak eller innebygget i et ventilasjonssystem. Utedelen er tilkoblet til innedelen med to rør samt en treledet elektrisk kabel. Utedelen kan plasseres på utevegg, terrasse eller på tak. For å få best effektutnyttelse bør utedelen plasseres i skygge, eller på nordsiden. En splitt enhet må innstalleres av et autorisert kuldefirma og elektrisk installatør.

MultisplittMultisplitt er det samme som en splitt-enhet men den har en utedel som er tilkoblet to eller flere innedeler. Altså en installasjon som kan være kostnadsmessig interessant for flere kontorer.

VarmepumpeEn varmepumpe er som navnet tilsier en pumpe(les kompressor), som pumper varme fra et sted til et annet. Nøyaktig som en kjølemaskin som beskrevet ovenfor. Men forskjellen ligger i den unike fordel at en varmepumpe kan reversere kjøleprossessen. Det vil si at en varmepumpe flytter varme ut om sommeren, mens den om vinteren flytter varme inn i lokalene. Hemmeligheten ved å ta varme fra kald uteluft er grunnlagt i fysiske egenskaper hos det kuldemediet som er inne i systemet og som pumpes rundt og komprimeres av kompressoren. Oppvarming med en varmepumpe gjør at man sparer mye energi og penger. Takket være kompressorprinsippet så får man igjen ca. tre ganger så mye varmeeffekt i Watt som det man forbruker ved å drive kompressoren. Det finnes ulike varmepumper for luft/luft, men også systemer for luft/vann, vann/luft og vann/vann

VarmevekslerEn enhet som sørger for inntak av uteluft med filtrering. Før luften slippes inn i lokalene blir den forvarmet av luften som blåser ut. Varmeveksler er et interessant produkt for kontorer som ikke er ventilerte.

VannkjølemaskinDette er en enhet som ofte benyttes i store sentrale anlegg. Kaldt vann som holder 5-8 grader sirkuleres til spesielle radiatorer med luftvifte(fancoils eller konvektorer) som plasseres rundt i lokalene.

Valg av produktløsninger

Det er viktig å kontakte en autorisert installatør av kjøleanlegg/luftkondisjonering. Se også etter at disse har mestermerket. Garantitiden på et anlegg er ofte 1-2 år Fagmessig riktig innstallasjon lønner seg. Valg av et kjent merkenavn er sikrest med tanke på deler og fremtidig service.

Portabel løsningDenne er for deg som ønsker å kjøle og filtrere luften i et mindre kontor. Det kan enkelt flyttes rundt. Priserne varierer fra 9.000 til 15.000 kroner – avhengig av utførelse og størrelse. Effekten er fra ca. 1,5 til 3 kW kjøling. Slike flyttbare enheter kan også leies. Kompressoren er plassert innendørs. Den avgir støy omtrent som et kjøleskap. Mange enheter har også elektriske varmelelement for oppvarming når det trengs.

Window unitDette er en kompakt løsning med fast montasje kun på ett sted. Effekten ligger på 2-7 kW.Montasjen er rask og enkel. Priser fra ca. 7000 kroner og oppover.

Splitt-enheterDisse løsningene passer for kontorer, kiosker og restauranter der det er ønskelig med permanent innstallasjon. Løsninger med splitt-enheter dekker alle behov fra de minste kontorer opp til store konferanserom og arealer. Splitt-enhetene koster fra 15.000 kroner ekskl. installasjon. Effekten ligger på fra to til 15 kW kjøling. Enhetene gir både kjøling og sirkulasjon av filtrert luft. Kompressoren er plassert utendørs. Innedelen er derfor nærmest lydløs. Enhetene krever autorisert installatør.

MultisplittPasser perfekt for f.eks kontorer med oppdelinger slik at to inndeler plasseres i hvert sitt rom. Lege- og tannlegekontorer er eksempler på egnede plasseringer av multisplitt. Priser fra 25.000 kroner ekskl. innstallasjon. Effekt fra fem til 10 kW kjøling. De gir kjøling og sirkulasjon av filtrert luft. Autorisert installatør fordres.

VarmepumpeDette er en løsnig for de som har både behov for kjøling og tilleggsvarme om vinteren. Priser fra ca 25.000 kroner og oppover. Kjøleeffekten ligger på 2-6 kW og varmeeffekten fra 2-7 kW, avhenging av fabrikat. Autorisert installatør fordres.

VarmevekslerVarmeveksler er for de som har uventilerte kontorer. De kan lett installeres, men fordrer hulltaging i yttervegg. Enkel pen enhet som tilkobles vanlig kontakt med støpsel. Filtrerer inngående luft og gjenvinner inntil 80 prosent av den utgående luftens temperatur. Vekslerne filtrerer også pollen.Pris ca. kr 5.000 kroner .Varmevekslerenheten kan også kompletteres med enheter for kjøling.

Tips for å få et klart tilbud:

Vær nøye med å gi tilbyderen alle riktige data om størrelsen på arealet, takhøyde etc.

Om lokalene er solvendt, har persienner, markiser eller gardiner og om innervegger og yttervegger er isolerte eller ikke, er viktig informasjon.

Varmeavgivende maskiner, antall PC, kopimaskin, laserprintere, faxer etc. samt antall lyskilder, typer lyskilder og watteffekt, er likeså viktig. Også antall personer som oppholder seg i lokalene, og opplysninger om det f.eks. er konferanserom med maks antall, bør angis.

Med utgangspunkt i alle disse dataene kan alle autoriserte leverandører avgi et konkret tilbud slik at ingen overraskelser eller ergrelser kommer etterpå.

Spør også etter lydnivå for enhetene.

Powered by Labrador CMS