Slik er Statoil-finansieringen

NEnyheter kan nå avdekke detaljene rundt finansieringen av Statoils kontor på Fornebu og bekrefte eiendomsverdien.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

I januar redegjorde NEnyheter for obligasjonslånet på 2080 millioner kroner, som står helt sentralt i finansieringen av kjempetransaksjonen som fant sted rett før jul i fjor. Obligasjonslånet løper til en fast rente på 4,80 prosent, mens løpetiden er fem år.

I et brev fra Nærings- og handelsdepartementet 23. august fremkommer de resterende detaljene om finansieringen og underliggende verdier. Brevet handler egentlig om unntak fra bestemmelsen i aksjelovens § 8-10, slik at de to selskapene Campus B AS og Campus P2 AS kan stille sine midler som sikkerhet for Martin Linges vei 33 AS’ kjøp av samtlige aksjer i selskapene.

3,2 mrd.Aksjene i selskapene skal ifølge departementet overdras for vel 1,11 milliarder. Og for å gjøre slutt på alle prisspekulasjoner, eiendommen ble verdsatt til 3,2 milliarder kroner.

Kjøpesummen for aksjene vil ifølge søknaden være lik differansen mellom den avtalte eiendomsverdien på 3,2 milliarder, med tillegg for selskapenes øvrige eiendeler. Fra dette skal trekkes gjelden i selskapet. Dette beløpet skal så justeres for noen kostnader knyttet til rehabiliteringsarbeider og noen mindre skatterelaterte poster.

Kjøpet skal altså primært finansieres ved opptak av obligasjonslån på 2080 millioner kroner. Dette låneopptaket brukes også til å refinansiere eksisterende gjeld. I tillegg utstedes det aksjer i Martin Linges vei 33 AS (kjøperen) for 1,01 milliarder kroner, samt et lån fra aksjonærene på 110 millioner.

1 mrd. i egenkapitalSøker opplyser til departementet at egenkapitalen er lik 3,2 milliarder fratrukket obligasjonslånet på 2,08 milliarder og lånet fra aksjonærene på 110 millioner kroner. I fratrekk kommer også transaksjonsomkostninger på ca. 25 millioner kroner, som blir en god indikasjon for hva rådgiverne mottok (noe mindre). Etter dette er egenkapitalen om lag 1 milliard.

Egenkapitalen er finansiert ved at aksjonærene har tegnet seg i selskapet og innbetalt egenkapital i form av aksjekapital og overkurs. Selger (IT Fornebu Properties) er blitt med videre som aksjonær, og finansierte sin del ved tingsinnskudd.

Til sammen ble det ved transaksjonen skutt inn 784 millioner kroner kontant, pluss 336 millioner i tingsinnskudd. En egenkapital på 1,01 milliarder gir en egenkapitalandel på ca. 32 pst.

TotalvurderingNår det gjelder dispensasjonen fra paragraf 8-10, er departementet etter en totalvurdering kommet til at det kan gjøres unntak gjennom enkeltvedtak for sikkerhetsstillelse ved erverv av aksjene.

Campus B AS og Campus P2 AS kan dermed stille sikkerhet ved kjøp av aksjene i selskapet slik de søkte om. Nærings- og handelsdepartementet beklager for øvrig lang saksbehandlingstid i denne saken.

Powered by Labrador CMS