Reguleringsplan, sa du?

Skal man klage på hus-kjøpet, bør man lese alle papirene som følger med i forbindelse med handelen. Det fikk en huskjøper i Oslo erfare, som tapte en sak hvor hun mente selger ikke hadde informert om planlagt utbygging av nabo-tomten.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Gleden over ny bolig ble kortvarig for kvinnen som i fjor investerte i bolig nær Nordstrand i Oslo. Kort tid etter at hun overtok eiendommen ble det igangsatt byggearbeider på naboeiendommene. På den startet bygging av garasje og på den andre en tomannsbolig. Kvinnen mente hun ikke hadde fått informasjon om dette før hun kjøpte boligen, og reklamerte overfor selger. Partene ble ikke enige, og sent i fjor braket partene sammen i Oslo byrett.I retten hevdet kvinnen at hun ikke hadde fått informasjon om de planlagte utbyggingene, verken under visning, i samtaler med selger og megler eller i kontraktsmøte. Ifølge kjøper hadde utbyggingen redusert verdien på hennes eiendom, blant annet gjennom redusert utsikt. Det ble derfor rettet krav om avslag på prisen.

Trumfkort

Kvinnens påstander om manglende opplysninger om planlagt utbygging stod i sterk kontrast til opplysningene fra motparten, som hevdet at det flere ganger hadde blitt påpekt at utbygging var blitt planlagt på naboeiendommene. Dessuten – og dette skulle vise seg å bli selgers trumfkort – var det i forbindelselse med både visning og kontraktsmøte blitt fremlagt reguleringsplan for området. Denne viste at bygging var planlagt på naboeiendommene.

– Villfarelse

I spørsmålet om partene hadde ført samtaler vedrørende eventuell bygging på naboeiendommene, konkluderte retten med at påstand her ville stå mot påstand. Det vesentlige, anførte retten, var at reguleringsplan fulgte handelen. Retten skriver:“Retten finner at selgers informasjons-plikt, vurdert opp mot kjøpers undersøkelsesplikt, er overhodt i og med den informasjon som er gitt. Kjøper fikk reguleringsplanen for området på visning og deretter i full størrelse og med farger i god tid før kontraktsmøtet. Etter rettens vurdering er sistnevnte reguleringsplan oversiktlig og tydelig, og det er lett å lese ut av denne at det er planlagt både en tomannsbolig (?) og en bygning (?) nær grensen til salgseiendommen(?)At kjøper trodde at de bygninger som var inntegnet på reguleringsplanen var allerede eksisterende bygninger er noe vanskelig å forstå hvis man sammenholder planen med terrenget. Denne villfarelsen ble for øvrig korrigert på kontraktsmøtet hvor det ble gjort oppmerksom på byggeplanene for tomannsboligen. Hvis hun hadde studert reguleringsplanen hun hadde fått tilsendt på forhånd, ville det da ha vært naturlig at hun spurte nærmere om den bygningen som var inntegnet”.

Dyr klage

Retten legger også til – ikke uten sarkasme – at området faktisk er regulert til boliger, og at man dermed må kunne regne med en endring av landskapet i form av utbygging eller lignende.Retten avviste dermed fullstendig saksøker, og idømte kjøperen til å erstatte saksøktes omkostninger. Samlet ble disse på vel 60.000 kroner, eller i underkant av halvparten av det beløpet kjøper ønsket i prisavslag på sin nye bolig. I tillegg kommer selvfølgelig saksøkers egne saksomkostninger.
Powered by Labrador CMS