Offensiv mot serveringsstedene i Oslo

Næringsmiddeltilsynet i Oslo kommune har tilsyn med om lag 5000 næringsmiddelvirksomheter i hovedstaden. Mange av lokalene det drives næringsmiddelvirksomhet i, er svært dårlig egnet til dette formålet, mener byveterinær Reidar Skjelkvåles.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Næringsmiddeltilsynet stiller en del krav som skal sikre forbrukerne trygg mat, mens den ernæringsmessige biten blir forbrukernes eget valg. Når det gjelder mattryggheten, så settes det krav både til håndteringen og innholdet i maten, slik at forbrukerne ikke skal bli syke eller bli lurt. I sommer er flere virksomheter i serveringsbransjen blitt stengt på grunn av dårlig hygiene.

Regelverk– Vi er ute etter å få en etterlevelse av regelverket, og har prøvd med opplæring og kurs. Det har vist seg å være vanskelig å oppnå varige resultater, fordi det ofte er utskiftning blant aktørene serveringsbransjen, sier byveterinær Reidar Skjelkvåle. Skjelkvåle mener at det er for enkelt å få starte opp en restaurant i Oslo. Han viser til at mange har dårlige fagkunnskaper om det som de skal drive med, samt at norskkunnskapene i mange tilfeller er veldig dårlige. Typisk er mangelfulle rutiner, nedslitte lokaler og manglende vedlikehold. Mange av lokalene det drives næringsmiddelvirksomhet i, er svært dårlig egnet til dette formålet.– For Næringsmiddeltilsynets del har vi vært nødt til å stramme inn virkemiddelbruken etter hvert for å oppnå resultater. De fleste driver seriøst og gjør så godt de kan, men det er en del som bevisst driver på kanten av regelverket, ved foreksempel å holde deler av virksomheten skjult. Hemmelige matlager med manglende hygiene dukker stadig opp, sier han. Byveterinæren påpeke at en man skal melde fra til Næringsmiddeletaten når et spisested er under etablering. I praksis er det mange som ikke gjør dette. – Et gatekjøkken som åpnes i et lite lokalsamfunn, får bilde i lokalavisa. På slike steder får man oversikt. I Oslo er det lett å stikke seg vekk, og det er vanskelig å holde kontroll, sier Skjelkvåle.

Problem– Det er et stort problem at det ikke er de som driver en virksomhet, som eier lokalene. Eierne føler at jobben er gjort når lokalene er utleid. Vi må forholde oss til leietakeren med våre pålegg og vedtak, som i sin tur må gå på utleier.– Når det gjelder skadedyr, er problemet at Oslo består av mange gamle bygårder. For rottenes del er slike bygg ingen stor utfordring. De kommer seg inn gjennom den minste åpning i ventilasjonsanlegg, åpne rør og kloakkanlegg uten tilsyn.Skjelkvåle sier at skadedyrsproblemet er en av de hyppigste årsakene til at virksomheter blir stengt i Oslo, og da spesielt på Grønland og Grünerløkka som har mange eldre bygårder.

Powered by Labrador CMS