Norges største byggeplass
Fornebu graves opp bit for bit. Ett år etter nedleggelsen av Norges tidligere hovedflyplass er Fornebu i dag kombinert leke- og byggeplass.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
7. oktober 1998 tok det siste flyet av på Fornebu. Vel ett år etterpå er det lett å kjenne seg igjen, men likevel er endringene radikale.På Telenor-tomta, på området som også er kalt Fornebulandets indrefilet, har gravemaskinene gravd seg dypt ned. Og det er ikke småtterier av et bygg som etter hvert vil stige opp av jordmassene. Telenors nye hovedkvarter blir faktisk Norges største bygning, og dermed større enn ekspedisjonsbygget på Gardermoen. Bygget dimensjoneres for 6.000 arbeidsplasser. Kostnadsanslaget lyder på fire milliarder kroner.I dag er åtte-ti dumpere i aktivitet for å rydde plass til Telenors nybygg. Entreprenørselskapet som er sysselsatt av Telenor har i underkant av 30 personer i aktivitet. Dèt er lite sammenlignet med hvor mange arbeidere som etter hvert vil rykke inn på anleggsområdet. Om to måneders tid vil antallet sysselsatte på Fornebu være mangedoblet; på det meste vil 7-800 mann ha sitt daglige virke på anleggsområdet.
PCB, PAH etc
Rullebanen er heller ikke hva den var. Det vil si ? den er der, men forholdene ligger ikke til rette for take-off eller landing for flymaskiner. Banen er full av pukk og småstein. Dumpere kjører i skytteltrafikk, gjerne side om side ? som om det var to privatbiler som kappkjørte ut fra et lyskryss. Litt moro er det lov å ha når man er på jobb. Jordmassene som fraktes fra den ene enden av rullebanen til den andre skal renses for giftig innhold. Totalt er det 38 forurensede områder som skal renses. Mye kommer fra avising av fly. Noe stammer fra gamle søppelfyllinger og skraphandlervirksomhet. Det er Statsbygg som har ansvaret for oppryddingen. Fjordtarmene sjekkes også grundig. Blant giftstoffene som er funnet er PCB.I motsatt ende av rullebanen hvor Telenor skal holde til, har det vokst et helt fjell av gammel masse. Her legges det også ny asfalt. På dette området skal jordrenseanlegget bygges. Den gamle Fornebu-asfalten vil delvis bli fjernet, delvis bli liggende. Bakgrunnen for at en del må fjernes, er at den inneholder tjærestoffer med miljøgiften PAH. Totalt skal 350.000 kubikk asfalt fjernes.
Øvingsbane
Deler av rullebanen er annektert av politiet, som bruker den som øvingsbane, både for biler og motorsykler. Politiet har igjen lånt ut noe av arealet til ambulansetjenesten. – En ideel treningsbane. Her har vi i hvert fall nok plass, sa en av ambulansesjåførene til lyden av hvinende bildekk da vi var innom.Tidligere har det også vært kjent at Fornebu har vært ettertraktet som øvingsbane for rollerblades. Flere hull skal ha vært laget i gjerdene rundt det tidligere flyplass-området. En og annen pilot i småfly har også hatt moro av å nesten-lande på rullebanen, eller stryke over hangarer som tidligere inneholdt fly av betydelig størrelse.Ennå er det ikke klart hvor mange som vil kunne bebo Fornebu. Ei heller hvor mange som får sin arbeidsplass her. Statsråd Laila Dåvøy har allerede overkjørt Bærum kommunestyres vedtak, som sa at det skulle bli 5.000 boliger og 15.000 arbeidsplasser på Fornebu. Statsråden synes det skal bli minst 20.000 arbeidsplasser på den tidligere flyplassen. Dåvøy åpner også for minst 6.000 boliger. Bærumsordfører Odd Reinsfeldt er provosert, og det er grunn til å tro at et endelig vedtak om antallet arbeidsplasser vil bli gjenstand for heftig og langvarig debatt.
– Skulle vært boliger
En og annen anleggsarbeider tar seg innimellom et overblikk over Fornebu, kanskje for å reflektere over det som tidligere var en sydende flyplass. Som han vi traff på nær Telenor-tomten. Han syntes det var vemodig å spa opp den tidligere rullebanen.– Klart jeg synes det. Har reist mye herfra. Ikke synes jeg noe om at Telenor skal bygge på det fineste området, heller. Utsikten er jo formidabel mot sjøen. Her skulle vært boliger, sa mannen før han fortsatte arbeidet.