KLEDD I GRØNT: Et kjedelig offentlig toalett i Sverige, er dekket av grønne vekster. Et godt eksempel på hvordan man kan legge grøntområdene vertikalt, fremfor horisontalt. Foto: Ambius

Møter veggen med grøntarealer

- Spar de dyre utearealene på bakkeplan.

– Det bygges stadig tettere i byene, og det fører til mindre plass for horisontale grøntområder. Da kan vertikale plantevegger være en del av løsningen, sier Espen Agnalt, administrerende direktør i Ambius, et selskap som leverer planter til ute- og innemiljø.

Grønne plantevegger bør inkluderes når arkitekter designer bygg for bolig- eller næringseiendom, mener Agnalt.

– En by uten innslag av grønne lunger gir en gråere og mindre trivelig by. Planter bør også i større grad inkluderes i den arkitektoniske fremtoningen, dersom Oslo skal fortsette å bli sett på som en av verdens grønneste hovedsteder.

Agnalt poengterer dette i forbindelse med han var til stede under Oslo Future Living. Der var Ambius til stede for å sette fokus på, bokstavelig talt, grønnere løsninger for bygg i hovedstaden.

Les også: – Jeg er bekymret

LønnsomtTomteareal er kostbart, spesielt i de store byene. Ved å utnytte de dyrebare kvadratmeterne på bakken bedre og heller legge gress og planter til vegger, kan det mer fortjeneste.

– Det gir utbyggerne mer areal, og det offentlige mulighet til å for eksempel bygge sykkelvei, sier han.

Potensialet for «grønne» vegger er stort, det finnes millioner av kvadratmeter å ta av i hovedstaden.

– Tanken er ikke å kle hele bygg med mose, gress og blomster, men å dekke til mindre områder som er med på å skape et hyggelig bymiljø, sier Agnalt.

– Dette vil bidra til en grønnere by, med positive effekter som et bedre miljø og flottere omgivelser. På denne måten er det også mulig å bygge tettere, fortsetter han.

Les også: Beliggenhet, beliggenhet – og miljø

Stort i Sverige

– Plantevegger utendørs har de allerede begynt med i våre naboland. I Sverige har de blant annet kledd inn et kjedelig, kasseformet offentlig toalett med grønne vekster. Dette har blitt svært populært, og det er nesten ikke hærverk, understreker Agnalt.

Teknologien og kunnskapen til å gjennomføre vertikale plantevegger har Ambius. Derimot er det viljen det skorter på, ifølge Agnalt.

– Vi utfordrer politikere, utbyggere og eiendomsbesitter til å tenke nytt. Vi gir dem mer plass til å bygge større, eller å utnytte arealene, avslutter han.

 

Powered by Labrador CMS