Masse bråk om messe

Norges Varemesses utbyggingsplaner på Lillestrøm er stoppet. Teknisk sektor forlanger bedre utredning om trafikkbelastningen. I nabomiljøet er messe-motstanden stor, og det er dannet en egen aksjonsgruppe mot planene.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Administrerende direktør Stig Nitter-Foss i Norges Varemesse møter mye motstand i forbindelse med sine planer for ny varemesse i Lillestrøm. Både på kommunalt og privat hold er det motbakke for planene. Hovedutvalget for teknisk sektor i Skedsmo har nå stanset reguleringsbehandlingen, med begrunnelse at graden av støy og trafikk må utredes bedre. Utvalget vil ha utredet muligheten for en ny avkjørsel fra riksveien. De vil også ha en nærmere redegjørelse for beregningsgrunnlaget for trafikkprognosene. Konsekvensene for trafikken i sentrale deler av Lillestrøm forlanges utredet. Nitter-Foss har også fått i oppdrag å klargjøre for hvordan nærmiljøet skal forskånes for støy, forurensing og innsyn.

51 meter høyt hotell

Nylig ble det kjent at varemessen ønsker å bygge sitt eget hotell i tilknytning til varemessen. Hovedutvalget for teknisk sektor i Skedsmo synes lite fornøyd med utformingen, og har varslet at de vil se på prosjektet i sammenheng med byutformingen for øvrig i Lillestrøm, og for Lillestrøm Syd spesielt. Hotellet er planlagt å bli 51 meter høyt, og vil dermed bli et monumentalt bygg i Lillestrøm.I Skedsmo er det åpenbart at messeplanene både blir møtt med kritisk og negativt blikk. Strømmen Arbeiderlag sier til Romerikes Blad at det knapt er ønskelig med ei varemesse til en milliard kroner, en investering som kan fortone seg som et gigantisk varelager. Han mener eiendommen bør bebygges med boliger og ikke-forurensende industri.Skedsmo SV har vært negative til planene helt fra kommunen skulle behandle konsesjonssøknaden i forbindelse med kjøpet av messetomten. Bakgrunnen er parkeringsproblematikken.

– Berlin-mur

Lokalpressen på Romerike har mottatt et skred av leserinnlegg i forbindelse med de storstilte messeplanene. Aksjonsgruppa «Lillestrømaksjonen» mener de planlagte støyskjermene rundt messen vil fortone seg som en lokal Berlin-mur.– En innglasset fotgjengerbru vil bringe besøkende direkte fra jernbanestasjonen og inn i messehallene. Da er det nærliggende å tro at målet til direktør Nitter-Foss er å bygge sin egen lille messeverden, skjermet og avskåret fra resten av Lillestrøm, med ti minutter til hovedstaden på togskinner eller firefelts motorvei. Kommer messefolket til å besøke Lillestrøm i det hele tatt, spør «Lillestrømaksjonen» i et større leserinnlegg i Romerikes Blad. Aksjonsgruppen hevder også å ha snakket med sentrale byråkrater i Bærum kommune, som skal ha uttalt at de betakker seg for messebygg i sin kommune.

Thon irritert

Mye tyder også på at det har blitt et anstrengt forhold mellom Norges Varemesse og Olav Thon Gruppen. Da planene for nytt messebygg ble lagt frem, presenterte Thon Gruppen samtidig planene om et hotell i tilknytning til messen. «Messe-hotellet» skulle driftes på basis av messebesøkende. Det vakte stor oppmerksomhet at Thon hadde kapret kontrakten foran Sjølyst-messens tidligere samarbeidspartner, Rica-kjeden. Samarbeidet mellom Norges Varemesse og Olav Thon Gruppen kom til syne ved at Stig Nitter-Foss og Halgrim Thon – stående side om side ? presenterte planene sine på et informasjonsmøte i fjor. Dette skjedde på området hvor messeanlegget skulle bygges. Og det var i fjor. Nå er det kjent at Norges Varemesse ønsker å bygge sitt eget hotell, et hotell som dermed vil gå i direkte konkurranse med Thon Gruppens byggeplaner. Det skal liten fantasi for å forstå at varemessens hotell vil favoriseres foran Thon Gruppens hotell.

Ikke enig med Oslo kommune

Det var i 1998 Norges Varemesse kjøpte 90 mål tomt på Lillestrøm. Totale investeringer – messebygget inklusive ? ble beregnet til en milliard kroner. Bakgrunnen for å flytte fra Sjølyst var at sistnevnte anlegg var blitt for lite. Varemessen brukte mye tid og penger for å utrede planene for utbygging av eksisterende lokaler på Sjølyst. Etter hvert utviklet det seg et anstrengt forhold mellom messeledelsen og Oslo kommune, angivelig på grunn av kommunens manglende vilje til samarbeid. Administrerende direktør Stig Nitter-Foss lanserte også planer om å etablere seg på Fornebu, men disse planene ble senere lagt på is. Messeeiendommen på Sjølyst ble i oktober i fjor solgt til Veidekke. Prisen var 480 millioner kroner, en kjøpesum som skal være avhengig av hvilken utnyttelse som oppnås for eiendommen. Oppgjøret skal skje når Norges Varemesse flytter fra Sjølyst, som er planlagt å skje tredje kvartal 2002. Norges Varemesse har rundt 80 ansatte.

Powered by Labrador CMS