Kast ut tanken – kast ut rørene
På en enkel måte kan alle næringsbygg nå tilbyvarmt vann uten å ha varmtvannstanker/beredere og uten å ha egne rør for varmtvann.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Tenk hva dette betyr i innsparinger. Servicepersonal og vaktmestre får mye mindre å gjøre, sjansen for vannlekkasje blir redusert, du får frigjort plass, slipper bakterievekst i tanker og rør og sparer mye energi som ellers går tapt under transport i varmtvannsrørene. I et vanlig næringsbygg kan forbruket og energien som går med til varmtvann, reduseres med 50-75 prosent.Dette sier daglig leder Rune Karlsen i CoaX a.s. Etter at Nemko har brukt ufattelige fire år på å godkjenne Karlsens nye produkt, er dette nå klart for det norske markedet.
MomentantNæringsEiendom oppsøkte Karlsen ute i Åros i Røyken for en demonstrasjon. På fagspråket er produktet i følge NTH en «elektrisk momentan vannvarmer». Inspirert av Ozo varmtvannstanker der firmanavnet er blitt synonymt med produktet, har Karlsen kalt sitt produkt for EemaX vannvarmer.Enkelt fortalt er EemaX et oppvarmingselement som plasseres nær tappestedet, f.eks. under håndvasken eller tilkoblet dusjanlegg. Fordi vannet står under trykk, kan vannstrømmen reduseres fra 10-12 til to liter pr. minutt. Bare her er sparepotensialet stort i forhold til vanlig armatur. En av de tre EemaX-variantene leveres da også sammen med den nye lettanvendelige sparedusjen. Men den største nyvinningen ligger i oppvarmingselementet. Inn i boksen kommer det kaldt vann. Ut kommer det varmt vann i den temperatur og den mengde som brukeren ønsker.
Mikrober – Mange har erfart at vannet må renne lenge før det blir varmt. Nå kommer ønsket mengde med en gang. I næringsbygg der det er lang avstand mellom varmtvannstank og tappesteder, må også vannet i tanken holdes på et kunstig varmt nivå. Det skyldes det store varmetapet under rørtransporten, og at det veldig lett blir mikrobe- og bakterivekst i rørene når temperaturen kommer under 70 grader, forklarer Karlsen. Oppfinnelsen kommer fra USA, og har allerede slått godt an i land der de har et mer bevisst forhold til vann- og energiforbruk enn her i Norge. Men når kilowattprisen nærmer seg en krone, og det ene vannverket etter det andre innfører restriksjoner, er Karlsen overbevist om at interessen også vil bli stor her til lands.
IncitamentSparepotensialet er nemlig stort – uansett. Det gjelder bare å få et incitament, og det gjelder å få etablerte bransjefolk, fagfolk og installatører til å tenke nytt.– Dette er et nytt konsept for byggeiere, forvaltere, anleggsbransjen, elektrobransjen og VVS-bransjen, understreker Karlsen entusiastisk. Han har også lagt til rette for at de fleste komponenter produseres i Norge og at selve sammensetningen av komponenter skjer her til lands. I et næringsbygg er normen en EemaX vannvarmer pr. våtromsavdeling. Vannvarmeren leveres i tre utgaver. En 23-fas variant på 3,5 og 9 KW og to 3-fas varianter med effekter fra syv til 27 KW.
NæringsbyggHans Krabset i OPAK opplyser til NæringsEiendom at varmtvann i et vanlig næringsbygg står for 2,5 til seks prosent av det årlige energiforbruket. Det betyr fra 5,4 til 11 kilowatt timer pr. kvadratmeter – bl.a. avhengig av kantineløsning. For et bygg på 5.000 kvadratmeter betyr dette et årlig energiforbruk på rundt 30.000 kroner. I regnestykket er det ikke lagt inn utgifter og varmtvann til trim- og dusjanlegg. Disse kommer i tillegg.