Ikke Harry-priser i Drammen
Drammen vil bort i fra det negative stemplet byen har fått. Reisetid 40 minutter unna hovedstaden med tog, samt lave leiepriser på næringseiendom, bør være utslagsgivende for nyetablere, ifølge eiendomsaktører.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
En av de som kan mye om næringseiendom i Drammen er Eiendomssenteret AS. Med 25 års erfaring har de gode forutsetninger for å beskrive forandringene som har skjedd i byen. Arbeidsfeltet er i tillegg til kjøp og salg av fast eiendom, også økonomisk og teknisk forvaltning. Eiendomssenteret har i dag 480 leieforhold i sin portefølje og rår over ca. 90 000 kvadratemeter eiendom – som gir leieinntekter på rundt 50 millioner kroner.– I løpet av min fartstid så har eiendomsmarkedet i Drammen gått fra få aktører og venstrehåndsarbeid, til flere dyktige profesjonelle i markedet, mener faglig leder i Eiendomssenteret, Amund O. Gulsvik.
Ulikt OsloBåde Gulsvik og daglig leder i Eiendomssenteret, Geir A. Andreassen, er enige i at markedet for næringseiendom i Drammen er annerledes enn Oslomarkedet. Priskrigen som man opplever i hovedstaden er fraværende her.– Kvadratmeterprisen ligger i snitt stabilt mellom 800 kroner og 1200 kroner på gode tidsriktige lokaler. Andreassen opplyser at de akkurat nå kan tilby rundt 5000 kvadratmeter midt i Drammen sentrum. Lokaler som Drammen kommune har vært leietaker i gjennom mange år, står ledige etter at kommunen flyttet inn i et nytt, ombygd rådhus. – Drammen har hatt liten tilvekst med nyetableringer fra Oslo/Akershus-området. Det er stort sett lokale aktører som etablerer seg i vårt område og som kjenner til det gunstige prisnivået her i byen. Dette medfører at det ikke blir prispress, sier Andreassen.
A-typisk – Drammens-markedet er a-typisk landsgjennomsnittet, og man har derfor ikke merket de store nedgangene som de større byene i Norge har fått erfare, sier Andreassen. Han opplyser at det er lite av store nye prosjekter under oppføring i Drammen, stort sett er det boliger som tar store arealer. Ledigheten er størst på Strømsø-siden, mens for Bragernes på den andre siden av Drammenselva, er ledigheten generelt mindre. Dessuten står det en del lokaler ledige i randsonene utenfor sentrum, og da spesielt kombinasjonslokaler. Fordelen med disse er at de har mye ledige parkeringsplasser tilgjengelig. Dette er noe som er mangelvare midt i sentrum, legger Gulsvik til. Topp-prisene på kontorlokaler finner man på Bragernes Torg. Her ligger maksprisen på ca. 2000 kroner kvadratmeteren for lokaler med veldig bra kvalitet og utsikt. Dette er da i hovedsak lokaler på under 100 kvadratmeter. Fremleie er ikke mye utbredt i Drammen.– Vi har sett at fremleiemarkedet i Oslo har tatt av. Dette skyldes at mange leietakere har mindre arealbehov enn ved kontraktsinngåelse, som igjen skyldes oppsigelser, nedleggelser og en generell kostnadsbevissthet i næringslivet, mener Amund O. Gulsvik. Han sier at man i Drammen ikke har opplevd dette i særlig grad. Av leieforholdene som Eiendomssenteret forvalter, er det bare en liten del av disse som ved reforhandling har redusert sitt leieareal.
”Unikt”De fremste fortrinnene til Drammen, mener karene i Eiendomssenteret, er det unike prisnivået i forhold til Oslo, samt meget bra offentlig kommunikasjon med 48 togavganger i døgnet til hovedstaden. I følge Agenda 21-standarden, skal man kunne gå fra offentlig kommunikasjon til kontoret på fem minutter. Ifølge Eiendomssenteret er det plenty slike kontorarealer i Drammen. Trafikkmønsteret i byen er blitt endret etter at Strømsøtunnellen og Bragernestunnellen kom. Dermed har den største trafikken blitt ledet ut av bykjernen, noe som selvfølgelig er positivt for miljøet og menneskene. Drammen kommune har brukt nær 55 millioner kroner på å pusse opp Bragernes torg, noe som på sikt vil være med på stimulere næringslivet til å satse på sentrum. Derfor er det viktig for byen at man får tak i bedrifter som kan utnytte de investeringene som er gjort. Geir A. Andreassen viser til at Sparebanken Øst Eiendom har vært en skikkelig motor for utviklingen og har vært med å finansiere en stor del av utbyggingen rundt Bragernes torg. Da spesielt Mediehuset som har blant annet Drammens Tidende, TV Buskerud, TV Drammen og Kino City som leietakere.
Sammenslåing Det blir spennende å se hva som skjer ved en eventuell banksammenslåing mellom DNB og Gjensidige Nor. Begge er etablerte i store bygg midt i sentrum – og hva vil skje med disse ved en fusjon, sier Andreassen. Han forteller videre om kjøpesentrene, som på 1970 og 80-tallet ble anlagt utenfor byen. Man kunne tilby gratis parkering og mange handlende til leietakerne, noe som medførte en stor fraflytning fra bykjernen. Nå mener han at sentrum har tatt utfordringen og kan vise til oppsving. De to sentrene midt i byen, Magasinet og Torget Vest, kaprer stadig flere kunder i den harde konkurransen. Med utgangspunkt i Bragernes Torg, byens storstue, er avstandene i sentrum ikke større enn at man når hele handelssentrum til fots, mener Andreassen.
IndustribyenDrammen hadde tidligere en høy grad av industrivirksomhet etablert i byen. Dette har endret seg over tid og resultert i at det per i dag står store industriarealer ledige. Amund O. Gulsvik opplyser at Eiendomssenteret vil legge ut Drammen Meieri med et tomteområde på ca. 7000 kvadratmeter og produksjonslokaler på ca. 3000 kvadratmeter for salg i nærmeste fremtid. Eiendommen vil bli lyst ut som produksjonsanlegg. Så gjenstår det å se hvilken privat aktør som er lysten på å fortsette meierivirksomheten. Når det gjelder konvertering av lokaler, har det gjennom lang tid vært konvertert lokaler fra industri til handel og annen næringsvirksomhet. Per i dag er det ikke mye av dette i Drammensmarkedet, men noe er på gang.Fortrinnsvis er dette toppetasjer som endres fra kontor til bolig. Folk vil gjerne bo i sentrum, ikke minst nå, etter at den trafikale biten har blitt sterkt utbedret.
Fortsetter neste side