I skyggen av kjempesenteret
Ica Eiendom har kastet seg over Skeidars eiendom på Tiller i Trondheim og skapt et nytt kjøpesenter på under ett år. TillerTorget domineres av møbel- og interiør-butikker og skal derfor ikke være truet av naboen, milliardsenteret City Syd.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
TillerTorget åpnet 9. desember, altså tidsnok til å få med seg det vesentligste av julehandelen i 2004. Dette har imidlertid ikke vært noen bevisst intensjon, i følge senterleder Ann Kristin Oldervik. – Byggingen har pågått siden februar 2004, og butikkene har flyttet inn etter som stadig flere deler av senteret har blitt ferdig. Mange flyttet inn i oktober. Samtidig har Skeidar, Kid, Gave & Interiør og Lampehuset vært der hele tiden.
Omringet av kjempebutikkerDer TillerTorget står i dag, stod det før utvidelsen et bygg på under 10.000 kvadratmeter eid av Skeidar. Møbelkjeden eide også tomten. Fra februar 2004 har bygget lagt på seg til 30.000 kvadratmeter til den nette sum av 400 millioner inkludert tomten. Med Rolf Hansteen i sjefsstolen spytter Ica Eiendom godt i for å bli størst i landet innen handelsarealer. Ica Norges eiendomsselskap har ca. én million kvadrat-meter under sine vinger, noe som gjør det til et av landets ti største eiendomsselskaper. Virksomheten omfatter 600.000 leide kvadratmeter og 400.000 kvadratmeter Ica eier selv. For alle disse tar Ica Eiendom seg av drift og forvaltning. – TillerTorget er Ica Eiendoms største enkeltprosjekt. Senteret domineres av møbel- og interiørbutikker og har i alt 19 butikker og to serveringssteder. Blant disse finner man også én klesbutikk, én skobutikk og et stort Maxi-supermarked, sier senterlederen. Det er neppe tilfeldig at senterets dagligvarebutikk er flaggskipet Maxi. Ica Norge trenger en butikk med et skikkelig ferskvaretilbud for å lokke andre enn møbel- og interiørkunder til TillerTorget.– Vi skal likevel være et bransjesenter for hjem og fritid. Klær, sko og parfyme er det nok av i de andre trondheimssentrene, fremholder Ann Kristin Oldervik.– Hvilken omsetning har dere budsjettert med for 2005?– Vi regner med en omsetning på ca. 600 millioner. Det er kanskje litt optimistisk, men man må satse. Både El-kjøp, Plantasjen og G-sport er med å dra i tillegg til Maxi.Slår budsjettet til, klatrer Tiller-Torget langt opp på listen over de femti største kjøpesentrene i Norge.– Dere ligger tett oppi milliardsenteret City Syd. Er ikke det en usikker beliggenhet?– City Syd har en masse klær og sko så TillerTorget kompletterer bare området. Handelsmønsteret i Trondheim er dessuten slik at folk er vant til å sette seg i bilen for å handle oppe på Heimdal. Langs Ivar Lykkes vei finnes en masse svære butikker, både Smart Club, elektrokjedene, Toys’ r Us, Obs! og Rema. Her snakker vi ikke om butikkarealer i kvadratmeter, men om mål, parerer senterlederen.
Kronglete å kjøre i sentrumHandlemønsteret i Trondheim er tredelt. Sentrumshandelen i Midtbyen har vært der siden “tidenes morgen”, men utfordres stadig mer av butikkonsentrasjonen på Lade nordøst for sentrum og konsentrasjonen på Heimdal syd for sentrum. Heimdal er ikke bare nedslagsfelt for kommunene syd for byen, det vil si Melhus og Klæbu, men også for folk fra Fosenhalvøya på nordsiden av Trondheimsfjorden. – Fergen fra Fosen kommer inn til Flak, ca. én mil vest for sentrum. Derifra er det enklere å kjøre opp til Heimdal enn inn i byen. Dessuten slipper man bompengene. Det er ikke bare enkelt å komme seg til Midtbyen. Man må gjennom to bomringer og møter gater der de fleste parkeringsplasser er fjernet. Når torvet er stengt for bilkjøring og mange gater er enveiskjørte, har det dessuten lett å bli kø.
Innleid administrasjonStore sentre har som regel en administrasjon med fast ansatte. Så ei på TillerTorget. Ica Eiendom har valgt å leie inn folk fra Basale Eiendomsforvaltning der senterlederen hører hjemme. I tillegg stiller Basale med en teknisk ansvarlig og en vaktmester. Dette gir fleksibilitet, ikke minst når man har planer om å avhende senteret innenfor en overskuelig fremtid. Noe Ica Eiendom har.Ica Eiendom gjennomgår for tiden en større snuoperasjon for å bli et rent eiendomsselskap. Målet er et sterkere fokus på leietagerne og økt inntjening for eieren Ica-konsernet.Da Ica Norge het Hakon, var eiendomsvirksomheten integrert i dagligvarekonsernet. Nå er foretaket en del av Ica Real Estate, Ica-konsernets rendyrkede eiendomsselskap som tar hånd om eiendomsvirksomheten i Skandinavia og Baltikum.