Forkastet beliggenheten i Nydalen
De offentlige kommunikasjonsløsningene var med å avgjøre Skatteetatens valg av lokaler. Da ble det Helsfyr og ikke Nydalen.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Skatteetaten inngikk i mai en 15-årig leieavtale med Entra Eiendom om å leie 25 000 kvadratmeter i Fredrik Selmers vei 4 på Helsfyr, en svært stor leiekontrakt. Det kunne ha blitt Nydalen, men i en brosjyre til de ansatte skriver Skattetaten blant annet at ”Nydalen ble vurdert som bedre beliggenhet, men Helsfyr har bedre tilgjengelighet og offentlige kommunikasjonsløsninger.”
Eiendomssjef Erik Braun i Skatteetaten vil overfor NEnyheter ikke kommentere denne formuleringen.
Helhetsvurdering– Valget av Helsfyr ble gjort ut fra en samlet helhetsvurdering, der blant annet totaløkonomi for prosjektet, stor og god variasjon og kvalitet ved arbeidsplassløsninger, offentlig kommunikasjon og tilgjengelighet var noen av de viktige faktorene, sier Braun.
Han sier Skatteetaten både er en kompetansedrevet og en produksjonsdrevet virksomhet. En effektiv og moderne løsning for kontorarealer i kombinasjon med datahall og printhall var derfor helt avgjørende i vurderingen.
Braun bekrefter imidlertid at det var krav om at beliggenheten skulle være sentral i Oslo, med god offentlig kommunikasjon.
– Ja, hvor viktig er nærhet til offentlig kommunikasjon for dere? – Det er meget viktig at de ansatte har muligheten til å kunne benytte seg av et godt offentlig kommunikasjonstilbud for å reise til og fra arbeidsplassen, ikke minst av miljøhensyn. Det gjelder også reiser under arbeidsdagen, svarer han.
Nådde ikke oppErik Braun sier at alle tilbydere måtte forholde seg til de samme kravspesifikasjonene som var utarbeidet av Skatteetaten.
– Var Oslo sentrum uaktuelt på grunn av de høyere leieprisene? – Oslo sentrum var i utgangspunktet ikke uaktuelt, men tilbydere nådde ikke opp når det gjelder en samlet helhetsvurdering.
– Hvilke økonomiske rammer hadde dere å forholde dere til?– Dagens totale leieprisnivå, inklusive felleskostnader, var et utgangspunkt, og da selvfølgelig hensyntatt nye og effektive arealer. Vi har fått en god avtale for et bygg med høye kvaliteter til en god pris. Fasiliteter og løsninger i bygget blir nye og moderne, samtidig som det legges stor vekt på god totaløkonomi for leie og driftskostnader.
B-byggMiljø var sammen med universell utforming to viktige krav for Skatteetaten. – Bygget rehabiliteres for å tilfredsstille de nye kravene til et B-bygg. Dette er krav som oppfattes som strenge, og vi har som ambisjon i samarbeid med utleier å redusere energiforbruket ytterligere i forhold til B-kravet, sier Erik Braun.
Blant annet er det mye overskuddsvarme fra datahallen som skal utnyttes for å gjøre bygget så miljøvennlig og energieffektivt som mulig. Funksjonaliteten i kontorlokalene er ifølge Braun basert på et nyutviklet arbeidsplasskonsept som er utviklet for hele Skatteetaten.