Åpner opp for parkering

Byrådet åpner opp for at det igjen skal bli parkeringsmuligheter i Thereses gate.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Oslo kommune satte i januar i år ut steiner og andre hindringer som umuliggjorde parkering i handlegaten Thereses gate (bildet) nord for Bislett. Hovedmålet var å bedre fremkommeligheten for trikken. Parkeringsforbudet og tiltakene har vakt harme, og mange har engasjert seg for å få en reversering.

Carl Erik Krefting i Søylen Eiendom hevdet under et arrangement i forrige uke at omsetningen i Thereses gate har falt med 50 prosent, og de første konkursene er kommet etter at parkeringsforbudet ble en realitet. Krefting mener Oslo kommune ikke bryr seg om handel i sentrum.

Ikke holdbartMen nå jobber byrådet i Oslo med en løsning som gjør at parkerte biler i gaten ikke slipper å sperre for trikken. – Slik det er nå, er det ikke holdbart. Man skal ikke kvele handelen i sentrum, sier gruppeleder Øystein Sundelin i Høyre til OsloBy.

Thereses gate kan få en ny type sperre som gjør det mulig å parkere. Foreløpig er det uklart hva slags sperrer det blir, men skissene skal være klare i august. Antall parkeringsplasser bli uansett færre enn tidligere.

– Det vil ikke bli like mange parkeringsplasser som det var, for det er ikke praktisk mulig. Men jeg er overbevist om at det er mulig å få tilbake noen parkeringsplasser uten å hindre trikken, sier Sundelin til OsloBy.

Foreløpig evalueringTil høsten får byrådet en foreløpig evaluering av hvordan tiltaket har fungert. Samferdselsbyråd Guri Melby (V) har vurdert å innføre et liknende parkeringsforbud i Thv. Meyers gate på Grünerløkka. Bymiljøetaten vil innskrenke parkeringsmulighetene ytterligere i Oslo sentrum og sentrumsnære områder.

– Kommunen bør lage en miljøsone i deler av Oslo som ikke tillater den samme bruken av bilen som i dag, uttalte leder av Bymiljøetaten, Hans Edvardsen, under Oslo Urban Arena i forrige uke. Beregninger viser at en parkeringsplass genererer 1-1,5 millioner kroner i årlig butikkomsetning. Det argumentet vil ikke Edvardsen høre på.

– Vi må sørge for ikke å komme i en skvis der man ender opp med å høre at en parkeringsplass koster 1,5 millioner kroner i tapt omsetning, sa Edvardsen.

Mye ledigMen NE nyheter skrev i mai at det nå står 29 tomme butikklokaler i Kvadraturen, som foreningen Byfolk i stor grad mener kan tilskrives fjerning av parkeringsplasser i en del av gatene. Oslo kommune jobber imidlertid med en ny sykkelstrategi, der ett av målene er å øke sykkelandelen fra dagens 8 prosent til 16 prosent i 2025.

Det vil skje en spesiell tilrettelegging for sykkelveier i sentrum. 12 prosent av alle arbeidsreiser i Oslo i dag skjer med sykkel, der de høyeste andelene finnes i sentrumsnære bydeler som Frogner, St. Hanshaugen og Grünerløkka.

– Jeg har akkurat mottatt et rykende ferskt utkast til sykkelstrategi, som ennå ikke er politisk behandlet. Men målet er at Oslo-regionen skal bli en av Europas beste sykkelregioner. Transport står for halvparten av alle klimagassutslipp i Oslo, sa Melby på Oslo Urban Arena.

Powered by Labrador CMS