Leder av ressursgruppe kommuneplan Henrik Taubøll innleder den fjerde OMAs rundebordskonferanse sammen med Maren Bjerkeng og leder av ressursgruppe områdeutvikling Geir Graff-Kallevåg.

OMA: Må bryte kommuneplanen ned på hvert område

Innspill fra OMAs mange områdeforumer viser at den nye kommuneplanen må ses opp mot de konkrete områdene i byen.

Publisert Sist oppdatert

Bransjeforeningen OMA hadde torsdag en ny rundebordskonferanse om kommuneplanens areal som nå er ute på høring. Denne gangen om områdeutvikling konkretisert gjennom representasjon fra OMAs områdeforumer som samler om lag 100 grunneiere i geografiske områder av byen og PBEs kommuneplanfolk og områdeansvarlige.

I møtet presenterte områdeforumene deres områder av byen (Stor-Økern, Helsfyr, Bryn, Nydalen Storo, Nedre Akerselva, Kvadraturen, Vika og Skøyen), og de gikk gjennom hvordan det jobbes sammen for helhetlig utvikling. De kom også med sine vurderinger av hvordan planforslaget treffer deres geografiske områder og de utfordringene grunneierne opplever.

– Å se planen opp mot konkrete områder i byen er en slags lakmustest på planforslaget. Våre tilbakemeldinger fra Plan- og bygningsetaten etter møtet var at dette hadde høy nytteverdi i det arbeidet de står midt oppe i og skal i gang med etter høringsperioden hvor vi også gjerne bidrar til videre dialog, sier Geir Graff Kallevåg, leder for ressursgruppe for områdeutvikling, som er et nettverk for lederne av OMAs områdefora. Han er også direktør for utvikling og bygging i OBOS.

Gjennom høsten har OMAs ressursgruppe for kommuneplan, med Henrik Taubøll, Maren Bjerkeng og Ida Hjeltnes i spissen, avholdt en rekke temavise rundebordskonferanser om sentrale tema og problemstillinger i kommuneplanens arealdel. Rundebordskonferansene har vært gjort i tett samarbeid med Plan- og bygningsetatens kommuneplanfolk. I torsdagens møte var også OMAs ressursgruppe for områdeutvikling med.

Plan- og bygningsetaten har spesifikt oppfordret OMA til å samle innspill fra erfaringer med gjeldendende plan og hvordan man tolker forslag til ny plan i konkrete områder av byen gjennom områdeforumene.

LOKALT: Vidar Stokkeland presenterer Områdeforum Nydalen Storo sine innspill og synspunkter på kommuneplanens arealdel i deres område.

– Vi ser her konkret nytteverdi av våre mange områdefora, som er OMAs fremste verktøy for samarbeid for helhetlig områdeutvikling ute i byggesonen. Og en vinn-vinn for både bransje og kommune, uttrykker OMAs utviklingsdirektør Ida Hjeltnes.

Blant problemstillingene som kom opp i møtet, var blant annet ulikheten mellom områdene og derav behov for differensiering, områdeutnyttelse, hvordan unngå utilsiktede effekter av plankravet, hvordan få til den mangfoldige byen, og generelt handlingsrom for skreddersøm og stedstilpasning.

– Vi ser etter denne OMA-møteserien et behov for en rekke nærmere vurderinger av planen for at den skal bli et godt og forståelig verktøy. Men samtalene viser også at man kommer lengst med god faglig dialog, sier leder av OMAs ressursgruppe for kommuneplan Henrik Taubøll.

Gjennom høstens tre rundebordskonferanser har vi vært gjennom en rekk ulike tema, som stedsutvikling, utnyttelse og høyder, plankrav, klima, kulturminner, bokvalitet og næringsutvikling.

– Det at vi nå også har diskutert disse temaene knyttet til konkrete områder og lokal forståelse av ulike aspekter ved planen gir også et bedre bilde av hva som kan være nødvendige justeringer i forslaget til ny kommuneplan. Det er viktig at dette blir et godt verktøy for hvordan vi kan skape den gode byen sammen, understreker Maren Bjerkeng.

OMAs KPA-engasjement i høringsperioden med et større møte i starten av desember der Byråd for byutvikling James Stove Lorentzen og Byutviklingsutvalget også vil delta.

– Møtet blir en slags overlevering av vår faglige dialog og sparring med Plan- og bygningsetaten, avslutter Henrik Taubøll.

Powered by Labrador CMS