SKJERPER KONKURRANSEN: Nyåpnede Britannia i Trondheim.
– Kan bli tøff kamp om gjestene
Denne uken åpnet Britannia dørene til det som trolig er landets flotteste hotell. Knut Efskin, daglig leder i Norion Næringsmegling, tror det ligger an til hard kamp om gjestene.
– Trondheimshotellene hadde i 2018 et belegg på cirka 67 prosent. Når det nå kommer 257 «nye» rom inn i markedet, samtidig som det planlegges et nytt større hotell på Nyhavna, tror jeg imidlertid at kampen om gjestene etter hvert kan bli tøff, sier Knut Efskin.
Annonse
Det er Bane NOR Eiendom og Utstillingsplassen Eiendom som står bak planene om et nytt giganthotell i Trondheim. På tegnebrettet ligger et hotell som – dersom det blir realisert – blir Trondheims største med hele 425 rom. Åpning er planlagt i 2022.
Annonse
– Ser man bort fra Britannia, så har det ikke kommet noen nye hoteller i Trondheim siden Scandic Lerkendal åpnet dørene i 2014, sier Efskin.
Tror ikke på smellBritannia har vært ute av markedet i tre år, lenger enn det tar å bygge et nytt hotell fra bunnen av. I potten er det lagt svimlende 1,2 milliarder kroner. Til sammenligning kostet oppussingen av Hotel Norge i Bergen «bare» rundt 700 millioner kroner.
Resultatet for Britannias del er intet annet enn storslått. Hotellet tilfører Trondheim noe byen aldri før har hatt, et hotell i verdensklasse.
– Jeg tror jeg har ordene mine i behold om jeg sier at dette har blitt Norges fineste hotell, sier Efskin.
For andre hotelldrivere kan imidlertid nyåpningen være dårlig nytt. 257 «nye» rom inn i markedet betyr hardere kamp om gjestene. Belegget i Trondheim var i mars på rundt 70 prosent, noe som var litt ned fra samme periode i fjor. Det viser tall fra Wiederstrøm Hotel Consulting. Det er likevel gode tall, sammenlignet med andre store byer. Trondheim kommer hakket bedre ut en Oslo, som hadde et belegg rett under 70 prosent. Ser vi for eksempel til Bergen var belegget i mars på bare 50 prosent.
– I Bergen har de fått tilført mye ny kapasitet, noe som har bidratt både til fallende priser og beleggsprosent. I Trondheim har vi ikke fått den samme tilførselen av ny kapasitet de siste årene. Jeg tror derfor ikke at vi vil se samme utviklingen her, selv om kampen om gjestene blir hardere. Jeg opplever hotellmarkedet i Trondheim som sunt, sier Efskin.
Bør ta ut høyere priserEn utfordring for hotellene i Trondheim er imidlertid det å ta ut gode priser.
– Vi ligger for øyeblikket bedre an enn både Bergen og Stavanger, men det skyldes at disse byene har hatt en forholdsmessig høyere kapasitetstilførsel de siste årene. I gode tider er det viktig at man utnytter godt belegg til å øke inntjeningen slik man har sett i Tromsø, sier Efskin.
Tromsø topper prisstatistikken og kan skryte av gjennomsnittlige rompriser på hele 1130 kroner pr døgn, mens Trondheim ligger på litt i overkant av 900 kroner pr døgn.
– Her har hotellene i byen en jobb å gjøre. De må jobbe for å få opp prisene, sier Norion-sjefen.
Han tror noen ferske stjerner på trondheimshimmelen kan være med å bidra i positiv retning.
– Dersom man ser til Tromsø, så har de nordlysturistene. I Trondheim fikk to restauranter nettopp Michelin-stjerner. Samtidig har det kommet flere nye spisesteder på Britannia. Kanskje kan Trondheim, som følge av dette, bli en matdestinasjon. Kanskje kan Trondheim bli en by folk reiser til for å oppleve mat i verdensklasse, sier Efskin.