JURYEN: Disse har plukket ut aktuelle kandidater som skal være med i kåringen av årets utgave av Eiendomsbransjens mektigste. F.v. Erling Dokk Holm, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, Thor Arne Brun, forlagsredaktør i Estate Media, Peter Malling sr., styreformann og gründer av Eiendomshuset Malling & Co og Mona Ingebrigtsen, administrerende direktør i Oslo Areal.
De siste kandidatene til Eiendomsbransjens mektigste
Her er de ti siste kandidatene til kåringen Eiendomsbransjens mektigste. I morgen kan du stemme på den du mener har mest makt i eiendom.
Kandidatene er foreslått av juryen bak kåringen, som har bestått av Mona Ingebrigtsen, administrerende direktør i Oslo Areal, Erling Dokk Holm, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, Peter T. Malling sr., styreformann og gründer av Eiendomshuset Malling & Co, samt Thor Arne Brun, forlagsredaktør i Estate Media.
Annonse
Juryen har valgt ut totalt 30 kandidater, og i morgen blir det anledning til å stemme på hvem man mener fortjener tittelen som den mektigste i eiendom.
Dette er de ti siste kandidatene:
Annonse
Baard SchumannBaard Schumann var tidligere administrerende direktør i Selvaag Bolig ASA, et av Norges største boligutviklingsselskaper. Så forsvant han ut på dagen – uten noen nærmere forklaring, og har holdt tett om årsaken siden.
Greit å vite: Har neppe tenkt å gå uten jobb så veldig mye lenger.
Olav H. Selvaag og Gunnar Frederik SelvaagHar ansvaret for å videreføre Selvaag-arven, hvor de største verdiene ligger i det heleide datterselskapet Selvaag Eiendom (her avbildet sammen med administrerende direktør Cecilie Martinsen i Selvaag Eiendom) og majoritetsandelen i de børsnoterte selskapet Selvaag Bolig.
Er ikke fremmede for å inngå allianser som er interessante. Investerer en milliard kroner i et innendørs skianlegg på Lørenskog.
Greit å vite: Barnebarn av ingeniør Olav Selvaag – som revolusjonerte boligbyggingen i Norge i etterkrigstiden.
Daniel SirajDaniel Siraj er konsernsjef i OBOS, Nordens største boligbygger. Han overtok etter Martin Mæland, som hadde hadde stillingen siden 1983. Slik sett hopper Siraj etter Wirkola, og så langt ser det ut til at han håndterer det helt utmerket. Siraj har vært ansatt i OBOS siden 2004.
Før det var han byrådssekretær i byrådsavdelingen for næring og byutvikling i Oslo kommune fra 2000 til 2004.
Greit å vite: Er opprinnelig advokat.
Petter Anker StordalenI 1987 ble Petter Anker Stordalen ansatt som Norges yngste senterleder ved City Syd i Trondheim. I 1992 gikk han inn som en av eierne i Steen & Strøm Steen og fungerte som viseadministrerende direktør.
Da det ble brudd med makker og medeier Stein Erik Hagen i 1996, kjøpte Stordalen seg opp i Choice Hotels Scandinavia.
I dag er virksomheten samlet i Strawberry, et paraplykonsern for selskapene han eier.
Greit å vite: Startet sin karriere som jordbærselger på Porsgrunn torg.
Henrik TaubøllHar droppet den mørke dressen til fordel for jeans og fargerike gensere, gjennom sitt bytte av virke fra eiendomsadvokat i advokatfirmaet BAHR til WeWork, hvor han er selskapets direktør for Norden, Baltikum og Nederland.
Går gjerne i tospann med Salman Saeed, og begge var med på å starte Ung i Næringseiendom i 2014.
Greit å vite: Har tidligere figurert på «10 på vei opp»-rangeringer i regi av Estate Media. I tillegg har han tidligere i år blitt kåret til en av Europas mest innflytelsesrike i eiendomsutvikling.
Olav ThonOlav Thon er landets ubestridte eiendomskonge. Startet virksomheten som pelshandler, etter at han noen år tidligere hadde tatt med seg et par reveskinn for å selge disse i Oslo. Har vært daglig leder i over 70 år. Eier store deler av Norges paradegate Karl Johans gate.
Er på tross av sine 95 år fremdeles involvert i den daglige driften, hvor virksomheten består av hoteller, kjøpesentre, næringsbygg og boligutvikling.
Greit å vite: Reveskinnene er en sentral del av logoen til Olav Thon-konsernet.
Ivar Erik TollefsenIvar Erik Tollefsen er rallykjører, skiløper og fjellklatrer. I tillegg er han landets mest ekspansive eiendomsinvestor, med en betydelig eiendomsmasse både i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland.
Har spesielt utmerket seg innen kjøp av utleieleiligheter, primært gjennom større porteføljer.
De to siste årene har han økt porteføljen voldsomt, og satser nå i enda større grad på utvikling av nye boliger.
Greit å vite: Drev på 1970- og 1980-tallet mobile diskotek, gjennom selskapet Tollefsen Enterprises.
Torstein Ingvald TvengeTorstein Ingvald Tvenge er en norsk aksjetrader og investor, og har siden årtusenskiftet konsentrert sine investeringer i eiendom gjennom hovedselskapet Fram Management.
Var også involvert i etableringen av eiendomsselskapet Norwegian Property. Skal være god for fem milliarder kroner. Har store eiendomsprosjekter i og rundt hele Oslo.
Greit å vite: Stod bak lansering av nyordet T-bone i 2007, som illustrerer én milliard, tilsvarende det han tjente året før.
Ellen de VibeDirektøren for Plan- og bygningsetaten i Oslo siden 1999 har selv uttalt at man ikke blir popstjerne av å være byplansjef i Oslo. Til gjengjeld retter alle eiendomsfolk seg i ryggen når man hører navnet Ellen de Vibe.
Som byplansjef er det hun som bestemmer hvordan nye og gamle bygg skal bli, og Ellen de Vibe er kjent for ikke å la seg presse av folk som ikke liker avgjørelsene hennes.
Greit å vite: Trer av som leder 1. juni i år. Men i skrivende stund er hun fremdeles leder av Plan- og bygningsetaten, og dermed er hun også klar kandidat på listen over de mektigste i eiendom.
Janne WilbergByantikvaren i Oslo er en kommunal etat i Oslo med ansvar for bygnings- og kulturminnevern. Byantikvaren avgir uttalelse til en stor del av byggesakene i Oslo, særlig i indre by.
I saker etter plan- og bygningsloven gir Byantikvaren faglige råd til Plan- og bygningsetaten, som har myndighet i slike saker. Janne Wilberg er sjef for Byantikvaren.
Greit å vite: Beskrives som pragmatisk og med god evne til å koble vern til bruk.