Annonsørinnhold

Cort Adelers gate 30

Bruker kunstig intelligens for å redusere energiforbruket.

I januar 2024 kjøpte Glastad eiendommen Cort Adelers gate 30 i Vika, Oslo, av Entra. Eiendommen består av et historisk skolebygg på 4.000 kvadratmeter og et kontorbygg på 12.000 kvadratmeter. Med Lister Forvaltning AS som ny forvalter, har eierne satt klare forventninger om at bygget skal forvaltes bærekraftig og kostnadseffektivt. 

Teknologi som reduserer energibruken 

Lister Forvaltning AS samarbeider med Green Norway AS som ved bruk av kunstig intelligens (KI) har utviklet en avansert teknologi for å optimalisere energiforbruk og luftkvalitet i næringsbygg. Ifølge markedsansvarlig i Green Norway, Bård Sterk-Hansen, er deres kompetanse bygget opp over flere år med innsamling av data, analyser og beregninger. Intelligente systemer gir umiddelbare svar og en løpende kontroll som muliggjør en rask eliminering av unødvendig energibruk. 

Daglig leder i Lister Forvaltning AS Kathrine K. Tilrem og Erik Åbyholm, Daglig leder i Green Norway AS

I samtlige bygg hvor vi har testet denne teknologien har vi sett imponerende resultater, sier daglig leder i Lister Forvaltning AS, Kathrine K. Tilrem. Forretningsmodellen er slik at de kun får betalt dersom de oppnår energibesparelser. Dette gjør tjenesten attraktiv også for eiendomsbesittere som ønsker å bli mer bærekraftige og redusere kostnader uten store investeringer eller risiko, legger hun til. 

Målet er å finne de tiltakene som vil påvirke inneklimaet og energiforbruket positivt. Vi tar med oss erfaring fra flere hundre bygg inn i hver case vi jobber med, sier Sterk-Hansen. - Selv om du sitter med et helt nytt bygg, vil det mest sannsynlig være et potensiale for å redusere energiforbruket, og dette kan ofte gjøres umiddelbart. Vår spesialitet er eksiterende anlegg, både eldre og helt nye. Vår metodikk og teknologi er universell og fungerer på alle typer bygg og tekniske standarder. 

- Analysen vi gjør for å finne de mest lønnsomme energibesparende tiltakene tar kun en halvtime. Ofte gjør vi en uforpliktende analyse sammen med kunde for å se hva som finnes av muligheter i deres bygg, forteller Sterk-Hansen. 

Datadrevet tilnærming uten investeringer 

Norge har satt seg et ambisiøst mål om å redusere klimagassutslippene med 55 prosent innen 2030. For å nå dette målet er det viktig å ikke bare fokusere på nye investeringer, men også optimalisere bruken av eksisterende systemer. 

-Mange tror de må gjøre store investeringer for å bli mer bærekraftige, men vi hjelper med å fjerne unødvendig energiforbruk gjennom bedre styring av eksisterende anlegg, forklarer Sterk Hansen. Forbedringene her er de grønneste og mest lønnsomme tiltakene man kan gjøre i et bygg. Energikostnadene kan på den måten reduseres raskt, og man får et riktigere og bedre grunnlag for vurdering av eventuelt ytterligere investeringer.

Resultater i Cort Adelers gate 30 

Samarbeidet mellom Green Norway og Lister Forvaltning i Cort Adelers gate 30 har allerede gitt konkrete resultater. Måneden etter signering ble energiforbruket redusert 8%, og gjennom sommeren er det gjort besparelser på hele 23%. - Vi har implementert en bedre strategi for oppvarming og kjøling, sier Andreas Gerhardsen Vikestad fra Green Norway, som har hatt ansvar for oppfølgingen av energiforbruket. Vi bruker algoritmer som er tilpasset hvert enkelt bygg for å overvåke energiforbruket og forbruksmønsteret. Dette for at vi raskt skal fange opp unormale tendenser og sikre at det ikke sløses med energi. På nyere bygg ser vi oftere tilfeller hvor det ikke er èn stor energityv, men heller 20 mindre, som til sammen utgjør mye. - Når vi står ovenfor 20 mindre energityver er vår databaserte tilnærming og vår teknologiplattform årsaken til at vi kan vise til gode resultater, avslutter Vikestad. 

Andreas Gerhardsen Vikestad, Bård Sterk-Hansen og Erik Solås

Bærekraft i fokus 

Flere eiere og større leietakere omfattes av rapporteringsplikten i henhold til EUs bærekraftsdirektiv (CSRD) og vil ha behov for data på utslipp fra byggene de eier eller bruker, sier eiendomssjef Erik Solås. 

Innsamling av data er viktig for å kunne dokumentere fremgang og oppnåelse av miljømål. - Bærekraft handler nå vel så mye om rapportering som om utførelse, sier Sterk-Hansen og legger til at de også utarbeider klimaregnskap for sine kunder slik at de kan dokumentere bærekraftige tiltak på en pålitelig måte. 

Solås understreker viktigheten av å tenke bærekraft i alle ledd - også utover de konkrete klimamålene. Vi gjennomfører flere tiltak for å styrke eiendommens bærekrafts profil. Leietakernes trivsel vil alltid stå fremst, sier han. Med hybride arbeidsordninger og utstrakt bruk av hjemmekontor må vi tilrettelegge for gode sosiale møteplasser i kontorbygg. Cort Adelers gate 30 tilbyr store sosiale soner, personalrestaurant, felles møterom, lounge, auditorium og rom for større arrangementer. Disse fasilitetene kan for øvrig også leies av eksterne brukere som kan booke direkte på nettsiden vår cag30, sier Solås og avslutter: - Også i vurderingen av personalrestaurant veier bærekraft tungt. Her i Cort Adelers gate 30 falt valget på Fursetgruppen. Deres miljøengasjement bygger på et ønske om å være en pådriver innen bærekraftig utvikling, ikke minst ønsker de å inspirere og påvirke gjestene til sunnere matvalg i hverdagen. 

Leietakere Fv. Sami Touili, Fursetgruppen og Nina Forthun-Nordnes, Handelsbanken

Selskaper i vekst 

Green Norway AS, etablert i 2020, har sett en kraftig vekst de siste årene. Med majoritetseier Partner Energy som en del av Glastad Capitals investeringer i grønne selskaper og teknologi, har selskapet bygget opp en imponerende portefølje av kunder, inkludert Scandic Hotels, Strawberry Hotels, Thon Eiendom, Scala Eiendom og Citycon Senterdrift AS, og har kontorer i Grimstad, Kristiansand, Tromsø og Oslo. Selskapet forvalter i dag 150 Millioner kWh. 

Lister Forvaltning AS ble etablert i 2017 og forvalter over 600.000 kvadratmeter næringseiendom til en verdi av over 10 milliarder kroner. Selskapet har kontorer i Oslo, Tønsberg, Kristiansand, Farsund og Stavanger. Selskapet forvalter eiendomsselskaper, syndikater og fond over hele Norge. 

Kontaktinformasjon For ytterligere informasjon, kontakt:

Bård Sterk-Hansen, Green Norway AS – bsh@greennorway.no / +47 90 78 04 60 

Kathrine K. Tilrem, Lister Forvaltning – kathrine.tilrem@listerforvaltning.no / +47 950 89 575

Powered by Labrador CMS