Annonsørinnhold

Sara Zahl leder Skanska Norges satsing på rehabilitering, og har en imponerende portefølje i Oslo sentrum. Foto: Skanska

Skanska ser store muligheter i Oslo sentrum

– Kvadraturen i Oslo sentrum er full av spennende muligheter for å rehabilitere de klassiske bygårdene til moderne, grønne bygg som bevarer sitt opprinnelige preg, og samtidig være fleksible med leietakerne, sier Sara Zahl, som leder Skanskas spesialiserte avdeling for rehab, ombygg og tilbygg.

Med komplekse, krevende rehab-prosjekter som Høyblokka i regjeringskvartalet, naturbetong-perlen St Olavs plass 5 og tech-bygget Universitetsgata 2 har Skanska markert seg blant de fremste på fagfeltet i Norge. Med økt produksjonskapasitet, egne rådgivere og spesialister in-house og bransjeledende fokus på sikkerhet fortsetter Skanska nå rehab-satsingen med full styrke.

– Mange forbinder oss nok kun med gjennomføringen av de store prosjektene vi er mest kjent for, men vi er også en rådgivende entreprenør. Våre kunder i eiendomsbransjen kan bruke oss i alle faser, helt fra kartlegging og budsjettering av potensielle prosjekter før kjøp. Jo tidligere vi kommer inn, jo mer verdi kan vi skape, konstaterer Sara Zahl. 

– Skanska er ikke bare en av Norges ledende entreprenører. Vi har lang fartstid innen eiendomsutvikling, der vi skreddersyr kvalitetsprosjekter til nærmiljø og nabolag, og tilfører verdi til byrommene vi engasjerer oss i. For oss er det viktig å bidra aktivt til byutviklingen, og der er rehab nøkkelen i årene som kommer, sier Pål Aglen, konserndirektør for bygg og boligutvikling i Skanska Norge.

Pål Aglen er konserndirektør for bygg og boligutvikling i Skanska, og satser tungt i rehabiliteringsmarkedet. Foto: Skanska

Doblet kapasitet på rehab

Skanska Norge har en særskilt satsning på rehab, ombygg og tilbygg. Sara Zahl leder en avdeling som håndterer dette markedet i Stor-Oslo. Selskapet er involvert i prosjekter fra 100-millionersklassen og opp til milliardbudsjetter. De fleste er samspillsprosjekter der byggherre og entreprenør arbeider tett sammen helt fra tidlig fase.

– Når kundene kommer til oss med sine rehabiliteringsprosjekter, får de tilgang til ressursene og spesialistene i hele Skanska-konsernet. Det gir dem noen helt unike fortrinn, sier Sara Zahl. 

– Vi har mulighet til å komme inn tidlig og gi kunden en realistisk prosjektbeskrivelse, der våre egne in-house rådgivere analyserer byggets materialkvaliteter, byggemåte og tilstand, ser på potensialet for klima- og energibesparelser i tråd med EU-taksonomien, og leverer prisanslag basert på vår egen lange erfaring med slike prosjekter. 

Pål Aglen peker på den samlede kompetansen som et fortrinn både kundene og nærmiljøene tjener på.

– Vi ser at rehabilitering er nøkkelen til fremtidens grønne bygg i bykjernen. Og vi ser også at sterk eiendoms- og entreprenørkompetanse kombinert med solid markedsinnsikt gir resultater. Felles for våre prosjekter er at vi både løser kundens utfordring og skaper nye verdier for hele nabolaget. Vi bygger for et bedre samfunn, og våre rehab-prosjekter er en viktig del av byutviklingen, sier Aglen. 

Skanska er totalentreprenør for rehabiliteringen av Rådhuspassasjen, som vil stå klar i 2026. Illustrasjon: Goldbox

Rådhuspassasjen i fordums prakt

Nylig startet Skanska for fullt arbeidene med rehabilitering av Rådhuspassasjen i Oslo.

– Vi tilbakefører den gamle passasjen og bringer den tilbake til folket, ved å åpne den opp mot himmelen, skape et vakkert uteområde med servering og bringe alle fasadene tilbake til sin opprinnelige prakt, med flotte detaljer og materialer. Samtidig er dette et prosjekt der vi har fått nytte av hele vår samlede kompetanse i Skanska-huset.

Zahl legger vekt på at Skanska skiller seg fra andre entreprenører ved at selskapet også har flere sterke, interne fagmiljøer med tekniske og digitale rådgivere.

– Våre kollegaer i Skanska leder og deltar i en rekke ambisiøse forskningsprosjekter på klimasmarte bygg og sirkulære løsninger. I tillegg har vi en finansiell soliditet og bransjens beste tall på sikkerhet, noe som også bidrar til å skape trygghet og forutsigbarhet for kundene våre. 

Kan gjøre jobben uten å tømme bygget

Når Sara Zahl rusler i Oslos gamle kvartaler i Kvadraturen, ser hun muligheter bak hvert hjørne.

– Noe av kompleksiteten med Kvadraturen, er ikke bare at den trafikale logistikken er krevende, men også at byggene har mange og ulike leietakere. Dette ser vi er krevende for mange kunder, det er kostbart å tømme hele bygget og gå gjennom en byggefase helt uten leieinntekter, fastslår Zahl. Hun peker på at Skanska er opptatt av fleksible gjennomføringsmodeller: 

 

– Vi jobber nå med prosjekter der vi legger til rette for trinnvis rehabilitering, slik at det kan være virksomhet i deler av bygget samtidig som vi arbeider i de andre. Dette krever et høyt fokus på ivaretakelse av byggherre og leietakeres interesser. Skal vi ta neste steg i byutviklingen og revitalisere de gamle sentrumsgårdene, kan en slik tilnærming være veien å gå. 

Møt Skanska på Oslo Urban Week

I dag fremstår den gamle bykjernen i Kvadraturen som et forretnings- og kontorområde. På Oslo Urban Week ser vi nærmere på hva historisk fremtid kan bety for Kvadraturen. Er det mulig å gjenskape de beste kvalitetene ved nærhetsbyen i Oslos gamle sentrumsområde? Hva skal til for å revitalisere Kvadraturen? Hvordan kan vi få til mer ved å bruke mindre ressurser?

Velkommen til Pressens hus - Ytring, tirsdag 24. september kl 10:30. Arrangementet er åpent for alle, men krever billett til Oslo Urban Week og påmelding i OUW-appen.

Link til påmelding: Meld deg på her 

Powered by Labrador CMS