Dersom du kjøper en bolig før den er ferdig, skal byggefirmaet ha stilt garanti. Nå varsler Boligprodusentenes Forening at garantikravene tyner produsentene, og at det kan føre til byggestopp. De frykter sågar at flere firmaer kan jukse med å stille slik garanti, i følge DN.
Les også: – Norsk mangel på kompetanse
Alarmen på– Alarmklokkene ringer hos oss etter en slik advarsel fra en hel bransje. For dette må vi ta på alvor, skriver fagdirektør i Forbrukerrådets boligavdeling,Thomas Bartholdsen, på Rådets blogg, og understreker følgende:
– Dersom entreprenøren har jukset, og bygger uten garanti, står du som forbruker svært utsatt til: Firmaet kan gå konkurs, og det kan oppstå problemer med både ferdigstillelse og byggekvaliteten.
– I verste fall får forbrukeren hele regningen selv. Vi ser av og til svært tragiske eksempler på nettopp det. Dette vil gjøre det svært risikabelt for boligkjøpere. Vi må derfor nå advare dem mot å skrive kontrakt og betale en eneste krone, før de har fått bekreftet at garantien er i orden, sier fagdirektøren.
Les også: – Mulig å bygge rimeligere
Les også: Solhjell vil rydde i bygge-byråkrati
Loven er klarBustadoppføringslova fastsetter at firmaer som selger boliger til kunden fra tegnebrettet, skal stille garanti. Denne garantien skal redde boligkjøpere ut av knipa, dersom entreprenøren går konkurs mens byggingen pågår, eller mens reklamasjonstiden på fem år gjelder. Garantien skal gjelde i byggeperioden og fem år etter.
– Dessverre ser vi også at noen byggefeil først viser seg etter at det er gått lang tid, og da kan ofte feilen ha laget nye skader, for eksempel råte, opplyser Bartholdsen.
Garantisummene ble økt noe i 2011 etter påtrykk fra Forbrukerrådet, som har gjort erfaringer med at summene var for små ved alvorlige byggefeil, og at garantitiden var for kort.
– Erfaringene viser dessverre også at dersom det er store eller systematiske feil i byggingen, som gjelder for eksempel flere leiligheter, blir kostnadene ved utbedring så store at byggefirmaet kan gå over ende. Da står forbrukeren igjen med regningen, problemene og kanskje store forsinkelser på toppen, forteller Bartholdsen.
Les også: – Byggebransjen har mye å lære av Ikea
– For lav garantisatsHan mener dagens garantisats er for lav:
– Dersom du kjøper en bolig til to millioner, og det viser seg at badet har alvorlige feil og at byggefirmaet er gått konkurs, så er du gjennom garantien sikret inntil 100.000 – men det holder neppe til et nytt bad. Dersom boligen du har kjøpt koster 6 millioner, har du garanti for inntil 300.000, som nok kan holde til et nytt bad. Dermed har velstående forbrukere faktisk bedre trygghet enn «fattige», og tryggheten er større der tomteprisene er høye, enn der tomteprisene er lave, sier Bartholdsen i bloggen.
– Forsikringsordning bør vurderesHan mener kvalitet er en vesentlig utfordring for byggebransjen, og etterlyser mer kontroll fra kommunene.
– Bedre kontroll fra kommunen om at garantien faktisk er stilt, vil beskytte seriøse aktører mot useriøs konkurranse – og på en enkel måte øke tryggheten for boligkjøpere. Og så lenge garantisatsene er for lave, bør man også vurdere en forsikringsordning for dette markedet, mener Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.