Aktuelt:

RESTRUKTURERINGSPROSESS: WeWork forhandler med over 400 utleiere for å oppnå leiefritak og endringer for å oppnå langsiktig lønnsomhet. Her fra børsnoteringen, hvor selskapet etter endt børsdag ble priset til over 100 milliarder kroner. Foto: WeWork

Bloomberg: WeWork planlegger raskt comeback via gunstige konkursregler

WeWork ser betydelig oppside i en restruktureringsprosess og belager seg på å reforhandle leiekontrakter.

Denne uken starter WeWorks restruktureringsprosess i New Jerseys konkursdomstol, der selskapet denne uken søkte om Chapter 11 for å krympe sin fysiske tilstedeværelse og redusere sin gjeld på rundt tre milliarder dollar, skriver Bloomberg Law i dag.

Oppstartsselskapet, som en gang ble verdsatt til 47 milliarder dollar, føyer seg inn i rekken av store selskaper som går konkurs med en restruktureringsplan som er avtalt med långiverne på forhånd.

Restruktureringsprosessen skjer i utgangspunktet i USA, men det er sannsynlig at reforhandlingsprosesser vil påbegynnes globalt.

Tilnærmingen, som støttes av kreditorer som eier 92 prosent av selskapets sikrede gjeldsbrev, innebærer å si opp dusinvis av ulønnsomme leieavtaler for kontorlokaler og reforhandle vilkårene for hundrevis av andre i løpet av fire måneder - med det endelige målet om å få en plan godkjent innen begynnelsen av mars.

Chapter 11-saken er en ny mulighet til å løse de veldokumenterte problemene med overekspansjon. Dette er samme prosess som blant annet John Fredriksen brukte for å restrukturere Seadrill for et par år siden. Selskapet har også en taktisk fordel når det gjelder å forhandle frem lavere leieavtaler med mange utleiere på grunn av markedsforholdene og endrede krav til kontorlokaler.

- Når det gjelder innflytelse, har WeWork alt, sier Ruth Colp-Haber, administrerende direktør i Wharton Property Advisors, i en e-post til Bloomberg Law.

- Alle vet at kontorutleiebransjen allerede er i en vanskelig situasjon på grunn av fjernarbeid og høye renter. Det vil derfor være ekstremt vanskelig å finne en ny leietaker til store arealer, noe som vil gå hardt utover kontantstrømmen til mange utleiere og dermed deres evne til å betjene gjelden.

Konkursen kan sette hundrevis av kommersielle utleiere i en vanskelig situasjon, men "etter all sannsynlighet vil WeWork overleve", sier Colp-Haber til Bloomberg Law.

Fordel med konkursregler

Konkursen gir WeWork en mulighet til å undersøke og endre utleieporteføljen basert på hvor lønnsomheten ligger, sier Harold Bordwin, direktør i eiendomsrådgivningsselskapet Keen-Summit Capital Partners LLC til Bloomberg Law. Lokasjoner som krever mye penger kan raskt sies opp, mens andre som er "på vei opp" kan reforhandles, sier han.

- Med en betydelig leiereduksjon kan det bli en betydelig positiv kontantstrøm", sier Bordwin.

Ved utgangen av 2022 hadde WeWork 779 kontorer spredt over hele verden. Selskapet viser for øyeblikket 660 åpne og kommende lokasjoner på nettstedet sitt, inkludert over 200 i USA og Canada, der WeWork har satt i gang formelle restruktureringsprosesser og sagt opp leiekontrakter.

Når det gjelder resten av porteføljen, forhandler WeWork med over 400 utleiere for å oppnå leiefritak og endringer for å oppnå langsiktig lønnsomhet, opplyser selskapet i rettspapirene.

Kommersielle utleiere med eksklusive kontorlokaler som raskt kan leies ut til andre leietakere, trenger kanskje ikke å forhandle med selskapet, sier eiendomsmeglerfirmaet Avison Young til Bloomberg. Men eiere av mindre attraktive bygninger kan være mer tilbøyelige til å gi rabatter. Dette scenariet gir WeWork betydelig spillerom i forhandlingene. Data fra Avison Young viser at WeWork har flere mindre attraktive bygninger i New York.

Stolleken

David Goldstein, direktør for eiendomsrådgiveren Savills Inc. i Tri-State-regionen, sier til Bloomberg at tilbydere av fleksible kontorløsninger vil fortsette å dekke et økende behov for bedrifter, og at de vil få flere henvendelser hvis WeWork fortsetter å vakle.

Selskapets problemer kan tvinge leietakerne til å finne andre løsninger, sier Goldstein.

- De fleste legger beredskapsplaner for å unngå å bli stående igjen alene i stolleken.

For at WeWork skal kunne gjøre forretningsmodellen sin mer levedyktig, må selskapet være forsiktig med sine leiekontrakter.

- Dette blir en vurdering fra bygning til bygning og fra sak til sak, sier Goldstein til Bloomberg og avslutter slik:

- Det blir ikke avgjort over natten.

Powered by Labrador CMS