Saken er oppdatert fra pressekonferanse kl 10.30 torsdag.
Norges Bank holder som ventet styringsrenten uendret på 4,50 prosent.
– Vår vurdering er at renten nå er tilstrekkelig høy for å få prisveksten tilbake til målet innen rimelig tid, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding torsdag morgen.
«Renten er trolig nær det nivået som skal til for å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid», var formuleringen Norges Bank brukte i desember.
– Budskapet er ganske likt som rentemøtet i desember, så norske husholdninger med boliglån må smøre seg med tålmodighet. Det blir ikke noe rentekutt med det første, sier sier seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken til DN.
Innstrammende
Norges Bank vurderer at styringsrenten trolig holdes på dette nivået « en god stund fremover». De vil ikke være mer presis enn det.
– Det vil ta tid før vi ser de fulle virkningene av renteøkningene vi har bak oss, sa Wolden Bache på en pressekonferanse torsdag.
Norges Bank overrasket i desember markedet ved å sette opp styringsrenten. Sentralbanksjefen ble konfrontert med det.
– Vi vil ikke bevisst søke å overraske markedet for å påvirke kronekursen. Vi ønsker å være forutsigbare og tydelige på reaksjonsmønsteret, svarte hun.
Langt over 2 prosent
Norges Bank konstaterer at prisveksten er klart over målet på 2 prosent. Den har falt både for varer vi importerer og for varer og tjenester vi produserer her hjemme. Den underliggende veksten, kjerneinflasjonen, har avtatt videre, men den er fortsatt høy.
– Prisveksten i landene rundt oss avtok gjennom fjoråret. Slik markedet tolker utsiktene, vil flere sentralbanker sette ned renten gjennom våren, sa Wolden Bache.
Norges Bank legger markedets forventninger til grunn for vurderinger av rentene i USA og Europa.
Høyere renteforskjeller
Siden desember har kronen styrket seg, og mer enn ventet.
– Vi styrer ikke etter et mål for kronen, men vi er opptatt av kronen, fordi den påvirker prisveksten. Renteforskjellen nå er høyere enn det vi la til grunn i desember, sa Wolden Bache til de fremmøtte.
Norges Bank anslo i desember en viss sannsynlighet for en renteøkning til. På spørsmålet om budskapet denne gangen er endret, svarte sentralbanksjefen:
– Nei, dette er godt i tråd med kommunikasjonen i desember, var svaret.
Norges Bank skriver ellers at arbeidsledigheten er lav. Det skjer selv om veksten i økonomien er svak.
Kontrast
Sentralbanksjefen sa på pressekonferansen at den lave byggeaktiviteten som står i kontrast til andre næringer. Det selges få nye boliger.
Både prisveksten og den økonomiske aktiviteten har vært om lag som Norges Bank anslo i desember. Kronen er imidlertid sterkere enn det sentralbanken har sett for seg. Men alt i alt er utsiktene for norsk økonomi samlet sett ikke vesentlig endret siden forrige rapport.
Rentene virker ninnstrammende på norsk økonomi. Norges Bank ser at økonomien kjøler seg ned. Samtidig har bedriftenes kostnader økt mye de siste årene.
En fortsatt høy lønnsvekst og kronesvekkelsen gjennom fjoråret vil trolig bremse nedgangen i prisveksten.
Når den kommer ned og forholdene i økonomien tilsier det, kan renten settes ned igjen.
Usikkerhet
Det er usikkerhet om den videre utviklingen i norsk økonomi. Holder kostnadsveksten i bedriftene seg oppe eller kronen igjen svekker seg, kan prisveksten vare lenger enn tidligere anslått.
Da er Norges Bank beredt til å heve renten igjen. Men, får vi en kraftigere oppbremsing i norsk økonomi eller inflasjonen faller raskere, kan renten bli satt ned tidligere enn anslått.
Norges Bank signaliserte i desember et rentekutt til høsten.
Dagens rentemøte, som formelt ble holdt i går, er et såkalt mellommøte. Det betyr at det ikke utarbeides noen nye prognoser. De kommer først på det ordinære rentemøtet i mars. Det interessante var om det kommer noen nye signaler fra sentralbanken.
Nær nivået
To sjeføkonomer la vekt på dette i sine forhåndsanalyser:
– Essensen i rentebeskjeden torsdag er at Norges Bank beholder strategien fra desember. De har ennå for få tall til å forskuttere endringer og vil være veldig forsiktig med å signalisere tidligere kutt, spådde Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.
– Jeg tror de vil si at kronen har styrket seg litt. Prisveksten er omtrent som de spådde i desember, slik at renten vil holde seg opp en god stund fremover. Det kan komme et rentekutt til høsten, litt avhengig av kronen. Er kronen på nivåene nå eller den styrker seg litt, kan vi få et kutt over sommeren, var tipset til Kjetil Olsen i Nordea Markets.