KRITISK: Tone Tellevik Dahl mener forslagene vil heller svekke enn styrke markedet for leietakerne.

Husleielovutvalget får slakt:
– Savner sidestykke i norsk lovgivning

Norsk Eiendom til frontalangrep på utvalgets forslag.

Publisert Sist oppdatert

KVADRATUREN (Estate Nyheter): Husleielovutvalget overleverte fredag sin sluttrapport til kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp). Utvalget ble oppnevnt i juni 2023. Det skulle se på lovendringer som skal styrke leietakernes rettigheter.

I sluttrapporten vurderer utvalget blant annet retten til privatliv, standarden på boligen reklamasjonsregler og retten til å tilpasse boligen. Utvalgsleder har vært Jardar Sørvoll.

– Leiemarkedet har fått for lite oppmerksomhet. Vi har nå fått et solid grunnlag for å fornye husleieloven. Både vi og høringsinstansene trenger å se vurderingene i helhet og forslagene fra utvalget i en sammenheng. Dette for å kunne gi Stortinget et grundig utgreid lovforslaget, sier Sande i en pressemelding.

Han registrerer at temaet har skapt et stort engasjement. Hans inntrykk er at utvalget har jobbet godt. Rapporten skal nå på høring til de ulike aktørene.

– Det er viktig å gjære et ordentlig arbeid fremfor et raskt arbeid, sa Sande på en pressekonferanse.

Balansert

Sørvoll sa på pressekonferansen at de har presentert en ny og balansert husleielov. 

– Flertallet mener at det vi foreslår er en stor styrking av leietakernes rettigheter. Samtidig mener vi det er balansert. Flere tror at man vil måtte styrke utleierne på andre områder. Det har vært stor uenighet i utvalget om enkelte områder, sa Sørvoll på en pressekonferanse.

Et stridstema er å øke minstetiden for tidsbestemte leieavtaler fra tre til fem år, Leietakerne skal gis rett til å kunne forlenge avtalene. Her er utvalget delt.

Sterk kritikk

Husleielovutvalget overleverte tidligere i år sin første delrapport. Det handlet om kontraktslengde og oppsigelsesvern. Rapporten utløste massive reaksjoner fra eiendomsbransjen.

Bransjen mener forslagene vil virke mot sin hensikt, og at det er de svakeste gruppene som rammes. Det er ventet til dels skarpe reaksjoner på rapporten som kommer i dag.

Og den kom raskt. Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom mener Husleielovutvalgets siste delrapport inneholder en rekke forslag som er så inngripende og detaljerte at de savner sidestykke i norsk lovgivning. 

– I stedet for å bidra til et bedre leiemarked, frykter vi at disse forslagene fører til utleiesvikt, med leietakerne som de største taperne. Økte kostnader for utleiere og ensidige rettigheter for leietakere, vil gjøre det både dyrere og vanskeligere å leie bolig i Norge, sier hun i en pressemelding.

Uten ansvar

Et forslag er å gi leietakere rett til å gjøre endringer og tilpasninger i boligen. Det skal skje uten å måtte be om samtykke eller sikre tilbakeføring ved flytting. Tellevik Dahl mener dette kan få alvorlige konsekvenser for utleiere.

Tellevik Dahl mener forslaget åpner for at leietakere kan gjennomføre de samme tilpasningene som boligeiere. Men, de kan gjøre det uten å stå til ansvar dersom noe går galt. 

Det gjelder selv i tilfeller der endringene medfører risiko for liv og helse. Alternativt kan de føre til kostbare opprettingstiltak som overstiger garantier og depositum. Da skal leietaker kunne fritas for ansvar. 

– Dette er helt urimelig, sier Tellevik Dahl.

Uten samtykke

Hun er opptatt av at for å få et velfungerende leiemarked, må det være attraktivt for flere å leie ut boliger. Tellevik Dahl sier mange av forslagene i rapporten nok er godt ment. Hun mener likevel at utvalget mangler en helhetlig forståelse av hvordan leiemarkedet fungerer. 

Økte krav og restriksjoner på utleie vil føre til færre utleieboliger, høyere leiekostnader og et mer lukket og selekterende marked. Norsk Eiendom tror de svakeste leietakerne vil stå igjen som taperne.

Må sette av 1 prosent

Et annet forslag er kravet om at utleiere må sette av 1 prosent av leieinntektene til beboerrådets tiltak for bomiljø. Dette mener Norsk Eiendom vil føre til at husleiene økes tilsvarende.

– Vi kjenner ikke til andre næringer hvor staten krever at en prosentandel av alle inntekter skal avsettes til et bestemt formål bestemt av kunden. Et slikt forslag gjør det vanskeligere for utleiere å drive bærekraftig kvalitetsarbeid til leietakernes beste. Dersom målet er rimeligere husleier, bør dette forslaget skrinlegges, uttaler Tellevik Dahl.

Beboerrådet skal også kunne fremme forslag om endringer i husordensreglene. De plikter i utgangspunktet utleier å gjennomføre.

Powered by Labrador CMS