UTE AV KONTROLL: – Vi kan ikke leve med dagens leiepriser, sier Stian Carlsen.

– Storbyene har en prisvekst ingen vil leve med

Leieprisene i de fire store byene steg med 1,8 prosent i tredje kvartal. Det foregående året er økningen 7,4 prosent.

Publisert Sist oppdatert

– Vår utleieboligprisstatistikk viser at det er fortsatt frisk vekst i leieprisene. Det er kun de to foregående årene vi har sett større vekst i tredje kvartal, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Og fortsetter:

– Leieprisene begynte å stige kraftig ut av ut av pandemien i andre kvartal 2022. Siden da har de steget 20,4 prosent – mer enn de foregående ni årene. Til sammenlikning har bruktboligprisene økt med kun 2,6 prosent i samme periode, påpeker han.

Størst vekst i Stavanger og Sandnes

Sterkest utvikling i tredje kvartal hadde Stavanger og Sandnes med en oppgang 4,9 prosent etterfulgt av Oslo med 1,8 prosent.

I Bergen steg leieprisene med 1,6 prosent.

Trondheim hadde en vekst på 0,5 prosent i tredje kvartal.

– Etter en sterk nedgang forrige kvartal på 5,3 prosent har Stavanger og Sandnes igjen en sterk oppgang. Dette tyder på at forrige måneds fall var midlertidig og muligens sesongbetinget, forteller Lauridsen.

Ingen hjelp å få i statsbudsjettet

Ved utgangen av kvartalet lå det 3.187 boliger til leie på Finn.no i de store byene – 1.862 i Oslo, 323 i Bergen, 609 i Trondheim og 393 i Stavanger/Sandnes.

Henning Lauridsen i Eiendom Norge

– Dataene fra Finn.no nå sammenlignet med før pandemien tyder på færre tilgjengelige utleieboliger nå enn for fem år siden. Det er derimot kun i fjerde kvartal 2023 det har vært flere boliger ute på Finn de seneste tre årene. Dette tyder på at presset i leiemarkedet er et annet før pandemien, og som også bekreftes av aktørene i leiemarkedet, sier Lauridsen.

Mandag la regjeringen frem sitt forlag til statsbudsjett for 2025. Ifølge Eiendom Norge får ikke utleiemarkedet noe hjelp der.

– De reduserer bevilgningene til Husbankens grunnlån til boligbyggere og gjør ingen storsatsning på studentboliger. Det er heller ingen hjelp å få i skattesystemet. Selv om grensen for skattefri utleie av egen fritidsbolig og korttidsutleie økes marginalt, er dette ikke en endring som vi vil se virkninger av i utleiemarkedet, poengterer Lauridsen.

Han mener det er fortsatt en utfordring for leiemarkedet med den store økningen i formueskatten i denne perioden. Skatt er en kostnad og virker inn på leieprisene på to måter.

– En ved at utleier vil heve husleie når kostandene øker. Og to ved at utleier selger utleieboligen og plasserer kapitalen andre steder. Sistnevnte reduserer tilbudet og øker leieprisene. Dette er dessverre en utvikling vi venter vil fortsette fremover, forklarer han, og er heller ikke imponert over satsingen på studentboliger.

– Regjeringen setter av midler til 1.600 nye studentboliger som er for svakt når vi mangler omlag 14.000 boliger for å nå minimumsdekningen på 20 prosent, avslutter han.

Kan ikke leve med prisveksten

Administrerende Stian Carlsen i Utleiemegleren konkluderer med at storbyene har en prisvekst ingen vil leve med.

– Prisveksten har i løpet av tre år hatt en enorm utvikling. Boligpolitikk berører mange mennesker og fortjener politisk handlekraft, sier han.

Utleiemegleren ser nå at leiemarkedet har roet seg og at det er mer balanse mellom tilbud og etterspørsel. Det fører til at prisene som nå ligger på et høyt nivå stabiliseres der. Imidlertid vekker andre tall oppsikt for meglerforetaket denne måneden.

– At utleieprisene øker fra år til år er naturlig. I en større sammenheng er det likevel verdt å merke seg at prisveksten de seneste tre årene er lite bærekraftig for leietakerne. Ferske tall fra Finn.no viser en vill leieprisvekst – Stavanger, Bergen, Trondheim og Oslo har en prisøkning ingen vil leve med. I 2025 håper vi at politikerne iverksetter tiltak som bremser utviklingen. Den vil kunne få alvorlige følger for storbyene på sikt, presiserer han.

Enorm prisvekst krever tiltak

Ifølge Finn.no har gjennomsnittprisen for en toroms i Stavanger økt fra 9.705 kroner i 2021 til 13.198 i år. Det er en økning på 36 prosent.

I Bergen har gjennomsnittprisen økt fra 10.105 kroner i 2021 til 12.953. Det er 28 prosent opp.

I Trondheim har prisen økt fra 10.534 kroner i 2021 til 12.682, som er 20,4 prosent mer.

I Oslo ligger tallene på henholdsvis 13.488 og 16.842, eller 24,9 prosent opp.

Carlsen er tydelig når han nevner hva politikerne må se nærmere på.

– Leilighetsnormen må utfordres og endres, og vi trenger flere små leiligheter. Det må stimuleres til oppstart av nye byggeprosjekter, slik at det fremover bygges langt flere boliger enn i dag. Vi må ha mer midler til Husbanken og formueskatten må reduseres, slik at det igjen blir attraktivt for private å investere i eiendom. Dette er av de viktigste tiltakene som kan gjøres, påpeker han.

Og legger til:

– Boligpolitikk berører mange mennesker og fortjener politisk handlekraft, og den norske boligmodellen er avhengig av et velfungerende leiemarked. Dette bør derfor være en av de store temaene før valget neste år.

Om Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk:

Statistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi, FINN og profesjonelle utleieaktører.

Statistikken utarbeides av Eiendomsverdi med data fra FINN, Utleiemegleren, Heimstaden, Krogsveen, Quality Living, Sem & Johnsen og USBL.

Viderepublisering i media, kundebrev, analyser o.l. er tillatt for utdrag eller deler av utleieboligprisstatistikken ved angivelse av Eiendom Norge og Eiendomsverdi AS som kilde.

Powered by Labrador CMS