SPENNINGEN UTLØST: Det var høyst uvisst hvor mye Jerome Powell og sentralbanken ville kutte renten med.

Ingen jubel for dobbelt rentekutt

Den umiddelbare gleden ble erstattet av fallende aksjemarkeder og stigende renter.

Publisert Sist oppdatert

Den amerikanske sentralbanken melder onsdag kveld norsk tid at styringsrenten settes ned med 0,5 prosentpoeng til 4,75-5 prosent. Alle utenom ett komitémedlem gikk inn for et dobbelt kutt.

Alle eksperter var sikre på at det kom et rentekutt i kveld. Usikkerheten har vært om det blir et kutt på 0,25 eller 0,50 prosentpoeng. Og usikkerheten har vært sjeldent høy. Nesten samtlige analytikere og akademiske økonomer trodde på et enkelt kutt. De tok altså feil.

– Fed er åpenbart bekymret på vegne av arbeidsmarkedet og vil ikke at ledigheten skal stige videre. Helt klart mer duete enn vi økonomer hadde ventet, sier seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets til DN.

Høyere ledighet

Sentralbanken skriver at ferske data tyder på at økonomien vokser i et solid tempo. Jobbveksten har riktignok avtatt, og ledigheten har tatt seg opp. Foreløpige kommentarer mener sentralbanken er blitt mer bekymret for arbeidsmarkedet.

Men inflasjonen er på vei nedover mot målet på 2 prosent. Rentekomiteen føler seg mer sikker på at dette nivået kan nås uten å skade arbeidsmarkedet. De økonomiske utsiktene er likevel usikre. 

Sentralbanken antyder en styringsrente på 2,9 prosent ved utgangen av 2026. Det er litt lavere enn prognosen fra juni.

Optimistisk marked

Det optimistiske rentemarkedet har de seneste dagene priset inn mer enn 50 prosent sannsynlighet for et dobbeltkutt.  Markedet fikk altså denne gangen rett. Uansett utfall var det grunn til å vente reaksjoner i markedet etter avgjørelsen. 

Rett før kl 20 lå den viktige amerikanske tiårige statsrenten på 3,69 prosent. Etter et lite fall hadde den sent onsdag kveld steget til 3,70 prosent. Den toårige renten ble notert til 3,66 prosent. Den var en stund klart ned, men steg så til 3,62 prosent. 

Dollaren svekket seg og var på det laveste nede på 10,50 mot norske kroner. Men så styrket dollaren seg igjen til 10,60 kroner. Uansett er en svakere dollar godt nytt for et norsk rentekutt.

Mange kutt i vente

Aksjemarkedet reagerte umiddelbart positivt på det kraftige rentekuttet. Men stemningen snudde. De toneangivende børsindeksene var ned da markedet stengte.

Handelsbanken skrev på morgenen at mye viktigere enn størrelsen på kuttet er signalene om den videre rentesettingen. Og det kan komme ytterligere en til to rentenedsettelser i 2024. For 2025 er guidingen fire nye kutt.

Handelsbanken skriver i en kommentar at den videre rentenedgangen er følsom for utviklingen i arbeidsmarkedet. Sentralbanken vil støtte arbeidsmarkedet mens det ennå er sterkt. Handelsbanken mener det går mot en myk landing i amerikansk økonomi.

Norges Bank offentliggjør sin rentebeslutning kl 10 torsdag. Dagens avgjørelse i USA kommer for sent til å påvirke denne beslutningen. Men et dobbeltkutt øker sannsynligheten for en norsk rentenedgang i desember.

Powered by Labrador CMS