STORE SVINGNINGER: Prisene på Obos-boliger svinger en god del mer enn tallene fra Eiendom Norge.

Kraftig fall i Obos-prisene

Nedgangen i september var sterkere enn vanlig for måneden.

Publisert Sist oppdatert

Prisene for brukte Obos-boliger i Oslo falt med 2,2 prosent fra august til september. Snittet de seneste tyve årene viser en nedgang på 0,9 prosent. På landsbasis var prisene ned 2,3 prosent i september. 

De tolv seneste månedene har Obos-prisene i Oslo steget med 3,9 prosent.

En gjennomsnittlig Obos-bolig i hovedstaden koster nå 80.831 kroner per kvadratmeter. Snittprisen er 70.142 kroner på landsbasis. Obos har om lag 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Solgt mer 3-roms

– Prisene pleier å falle noe i september, så dette var ventet. Prisene er nå tilbake på omtrent snittet for andre kvartal etter å ha svingt mye gjennom sommeren. Nedgangen var noe større enn den pleier å være, det skyldes blant annet at det ble solgt en større andel treromsleiligheter og færre ettromsleiligheter i september enn i august. 

– De store leilighetene har en lavere kvadratmeterpris enn de de små , sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding.

Hittil i år er Obos-prisene i Oslo opp 8,6 prosent.

Mye mer enn ventet

– Prisene så langt i år har steget mye mer enn vi hadde regnet med - gitt de mange renteøkningene. Tallene for september viser at markedet ser ut til å roe seg noe ned, i tråd med vanlig sesongmønster, sier Monsvold.

Og det ventede fallet utover høsten kan få en kraftig rekyl neste år.

– Boligprisene er ventet å følge normalt sesongmønster resten av året med nominelt prisfall. Vi tror imidlertid at prisene vil skyte fart igjen i 2025, særlig i pressområder som Oslo, sier Monsvold.

Lavere renter, bedre råd

Flere forhold taler for at boligprisene vil ta seg videre opp de kommende årene. Nøkkelfaktorene er lavere lånerenter og god reallønnsvekst. Et fortsatt godt arbeidsmarked bidrar også til å holde boligprisene oppe.

– En stor andel av husholdningene tror på bedring i egen økonomi og økte boligpriser ett år fram. Det trekker også opp. Det samme gjør rekordlav tilførsel av nye boliger i kombinasjon med høy befolkningsvekst, sier Monsvold.

I Oslo ligger det an til bare 1500-2000 ferdigstilte nye boliger de to neste årene. Sjeføkonomen mener tallet burde vært rundt 7000.

Svært bekymringsfullt

– Hvis ikke nyboligsalget tar seg godt opp den nærmeste tiden, vil den lave boligtilførselen også fortsette i 2027 og 2028. Det kan gi sterkt prispress i flere år. Det er svært bekymringsfullt, spesielt for de som skal inn på boligmarkedet for første gang, sier Monsvold.

Det ble solgt 13 prosent flere Obos-boliger i Oslo i september i år enn i samme måned i fjor. Men september i fjor var preget av færre omsetninger enn normalt. Nedgangen er på 3 prosent målt mot snittet de seneste fem årene.

Eiendom Norge legger torsdag kl 11 frem sine tall for september. Boligprisene faller normalt rundt 1 prosent i den første høstmåneden.

Handelsbanken Capital Markets venter et nominelt fall på 0,7 prosent. Men justerer vi for sesongsvingninger, blir det en økning på 0,3 prosent. I august steg boligprisene med 1,6 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner var det en oppgang på 0,5 prosent.

Powered by Labrador CMS