NYE TALL: Henning Lauridsen og Eiendom Norge legger frem de seneste tallene for boligprisene.

Oppsiktsvekkende boligtall: Kan gå mot tidenes omsetning 

Og prisene i september falt mindre enn normalt.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Eiendom Norge viser at prisene på brukte boliger falt med 0,6 prosent i september. Korrigert for normale sesongjusteringer var det en oppgang på 0,4 prosent.

Så langt i 2024 har boligprisene i Norge steget med 7,6 prosent. Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var ved utgangen av september på 4,80 millioner kroner. I Oslo er gjennomsnittsprisen 6,96 millioner kroner. Det tilsvarer drøyt 95.000 kroner kvadratmeteren. 

Prisene i hovedstaden er opp 5 prosent de seneste tolv månedene. I Bergen og Stavanger er oppgangen henholdsvis 8,7 prosent og 8,8 prosent. Sterkest utvikling så langt i 2024 har Stavanger m/omegn med 13,2 prosent. Den tilsvarende oppgangen i Oslo er på 6,1 prosent, i Bergen på 11,2 prosent.

Alle de store byene i Norge hadde en prisvekst i september som var sterkere enn vanlig for måneden. Stavanger var den eneste av storbyene med nominell vekst (1,2 prosent). I Oslo var det en nedgang på 0,7 prosent.

Normalt

– Boligprisene sank med 0,6 prosent i september, noe som ga en sterk sesongjustert oppgang på 0,4 prosent. Det er normalt at boligprisene faller litt om høsten og fallet nå i september ligner mer på det vi har sett historisk i september enn hva vi har sett de siste to årene, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

I 2022 og 2023 falt boligprisene mye i Norge gjennom høsten (se lenger ned). Dette påvirker sesongjusteringen i år. Beregningen legger mer vekt på de siste årene. Historisk er prisutviklingen nå i september helt normal, ifølge Lauridsen.

– Det mest oppsiktsvekkende med september-tallene er at omsetningsvolumet fortsetter på et høyt nivå. Hvis denne takten vedvarer vil 2024 bli et år med rekordvolumer i bruktmarkedet, sier Lauridsen.

I september ble det solgt 10.195 boliger i Norge. Det er 11,7 prosent flere enn tilsvarende måned i 2023. Så langt i år er det solgt 78.697 boliger, en økning på 6,8 prosent fra de ni første månedene i 2023.

Eksepsjonelt

Ved utgangen av september var det lagt ut 87.822 boliger for salg i Norge. Det er 3 prosent flere enn i samme periode i 2023.

– Det er solgt eksepsjonelt mange bruktboliger i september i Norge, og antall usolgte har falt gjennom måneden. Det samme har differansen mellom det som er solgt og det som er lagt ut. Det er tydelig at etterspørselen flytter seg fra det kriserammede nyboligmarkedet til brukte boliger, sier Lauridsen.

I september tok det i gjennomsnitt 46 dager å selge en bolig. Det er samme omsetningshastigheten som i august.

Norges Bank spådde en sesongjustert oppgang på 0,3 prosent. Det samme gjorde Handelsbanken Capital Markets. Banken skrev i en forhåndsanalyse at det tilsvarer et nominelt fall på 0,7 prosent. 

Handelsbanken venter at prisutviklingen utover høsten vil fortsette mer i tråd med normalt sesongmønster. Det betyr at de sesongjusterte boligprisene flater mer ut. Men fremtidige rentekutt vil være en katalysator for ny og markant oppgang i boligprisene. Banken venter altså at prisveksten vil skyte vesentlig fart gjennom neste år.

Store fall

Det er vanlig at boligprisene faller i september. I fjor var nedgangen på 1,9 prosent, i 2022 på 2,2 prosent. I august i år var det en oppgang på 1,6 prosent.

Obos-tallene denne uken viste et fall i september på over 2 prosent, men Obos-prisene svinger langt mer enn totalmarkedet.

Handelsbanken mener Obos-prisene har gitt nokså meningsløse signaler for den faktiske boligprisveksten de seneste månedene. De er preget av sammensetningseffekter og tilfeldige variasjoner. Det blir dermed  et presist bilde av den egentlige boligprisutviklingen den samme månedene. 

Powered by Labrador CMS