Yieldnedgang i Storbritannia

Yielden for de beste eiendommene i Storbritannia falt med 0,15 prosentpoeng i august, mens det ser verre ut for de mindre attraktive eiendommene.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Månedsoversikten til eiendomsrådgiveren Cushman & Wakefield (C&W) viser at total prime yield på øyriket nå er 7,03 prosent, det laveste nivået siden november 2008. Ifølge C&W var det yieldnedgang i ni av 25 delsektorer i foregående måned, og ”yieldkompresjonen var mer omfattende enn i juli.”

Det er en sterkere investorinteresse og få tilgjengelige attraktive eiendommer i markedet som presser yieldnivået nedover. Ifølge C&W ligger prime yield ved månedsskiftet for kontoreiendommene i London West End på 5,50 prosent, mens den i London City ligger på 6,25 prosent. Tilsvarende yieldnivå i Oslos CBD-område ligger i området 6,50-7 prosent, noe avhengig av leiekontraktenes løpetid.

For detaljhandelseiendommer er prime yield lave 5,00 prosent i sentrale London, 6 prosent for de beste kjøpesentrene. Detaljhandelen generelt, og Londons kontoreiendommer opplever det sterkeste yieldpresset. Institusjonelle og private investorer tiltrekkes av de historisk høye yieldnivåene for gode butikkeiendommer i de beste handlegatene – high end streets.

Derfor var det i august høye transaksjonsvolumer i denne delen av markedet, med til dels aggressiv budkrig på noen få eiendommer. Det kan ifølge C&W indikere bekymring blant kjøperne over fremtidig utvalg av gode og attraktive objekter.

– Markedet har ikke falt tilbake i løpet av sommeren. Vi ser nye investorer dukke opp, og det blir større konkurranse i budgivningen. Vi ser imidlertid ikke noe volumer av betydning av nye førsteklasses objekter som tilbys i markedet. Det er trolig denne mangelen på tilbud, fremfor tydelig tegn på bedring som vil drive yieldnivåene ytterligere nedover, kommenterer David Erwin, ansvarlig for C&Ws kapitalmarkedsaktiviteter i Storbritannia.

Etterspørselen etter de nest beste eiendommene – secondary property – holder seg dessuten svak. Yieldgrapet mellom de beste og nest beste eiendommene i Storbritannia har økt videre, et gjennomgående tegn i mange europeiske eiendomsmarkeder.

C&W peker også på at det britiske leiemarkedet fortsetter å holde seg svakt, og leieprisene faller videre i de fleste delmarkedene. Lyspunktet er at eiendomsrådgiveren nå ser de første tegnene til at leiemarkedet begynner å nå bunnen. Men C&W advarer investorene mot mer smerte i utleiemarkedet på kort sikt, som de må ha i bakhodet når de går inn i markedet.

Et annet lyspunkt er økt aktivitet i derivatmarkedet. I august priser derivatmarkedet inn ”bare” 6 prosent i negativ totalavkastning for IPD-indeksen i år, en oppsiktsvekkende fremgang fra -15 prosent i juni. IPD-tallene for Storbritannia i august offentliggjøres i midten av måneden

Powered by Labrador CMS