Yieldnedgang i Storbritannia
Yielden for de beste eiendommene i Storbritannia falt med 0,15 prosentpoeng i august, mens det ser verre ut for de mindre attraktive eiendommene.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Månedsoversikten til eiendomsrådgiveren Cushman & Wakefield (C&W) viser at total prime yield på øyriket nå er 7,03 prosent, det laveste nivået siden november 2008. Ifølge C&W var det yieldnedgang i ni av 25 delsektorer i foregående måned, og ”yieldkompresjonen var mer omfattende enn i juli.”
Det er en sterkere investorinteresse og få tilgjengelige attraktive eiendommer i markedet som presser yieldnivået nedover. Ifølge C&W ligger prime yield ved månedsskiftet for kontoreiendommene i London West End på 5,50 prosent, mens den i London City ligger på 6,25 prosent. Tilsvarende yieldnivå i Oslos CBD-område ligger i området 6,50-7 prosent, noe avhengig av leiekontraktenes løpetid.
For detaljhandelseiendommer er prime yield lave 5,00 prosent i sentrale London, 6 prosent for de beste kjøpesentrene. Detaljhandelen generelt, og Londons kontoreiendommer opplever det sterkeste yieldpresset. Institusjonelle og private investorer tiltrekkes av de historisk høye yieldnivåene for gode butikkeiendommer i de beste handlegatene – high end streets.
Derfor var det i august høye transaksjonsvolumer i denne delen av markedet, med til dels aggressiv budkrig på noen få eiendommer. Det kan ifølge C&W indikere bekymring blant kjøperne over fremtidig utvalg av gode og attraktive objekter.
– Markedet har ikke falt tilbake i løpet av sommeren. Vi ser nye investorer dukke opp, og det blir større konkurranse i budgivningen. Vi ser imidlertid ikke noe volumer av betydning av nye førsteklasses objekter som tilbys i markedet. Det er trolig denne mangelen på tilbud, fremfor tydelig tegn på bedring som vil drive yieldnivåene ytterligere nedover, kommenterer David Erwin, ansvarlig for C&Ws kapitalmarkedsaktiviteter i Storbritannia.
Etterspørselen etter de nest beste eiendommene – secondary property – holder seg dessuten svak. Yieldgrapet mellom de beste og nest beste eiendommene i Storbritannia har økt videre, et gjennomgående tegn i mange europeiske eiendomsmarkeder.
C&W peker også på at det britiske leiemarkedet fortsetter å holde seg svakt, og leieprisene faller videre i de fleste delmarkedene. Lyspunktet er at eiendomsrådgiveren nå ser de første tegnene til at leiemarkedet begynner å nå bunnen. Men C&W advarer investorene mot mer smerte i utleiemarkedet på kort sikt, som de må ha i bakhodet når de går inn i markedet.
Et annet lyspunkt er økt aktivitet i derivatmarkedet. I august priser derivatmarkedet inn ”bare” 6 prosent i negativ totalavkastning for IPD-indeksen i år, en oppsiktsvekkende fremgang fra -15 prosent i juni. IPD-tallene for Storbritannia i august offentliggjøres i midten av måneden