BREMSER RENTEKUTTENE: Sentralbanksjef Jerome Powell har ingen hast med raske rentekutt etter dagens jobbtall.
Foto: Federal Reserve
Dårlig nytt for Norges Bank: USA-renter i været etter sterke jobbtall
Den sterke jobbveksten kan forsinke rentekutt her hjemme.
Og da kan det gå mot færre og mindre rentekutt fremover. Tall fra amerikanske statsistikkmyndigheter fredag ettermiddag viser en jobbvekst i september på hele 254.000.
Det er en god del høyere enn snittet de tolv seneste månedene på 203.000 nye jobber. Da snakker vi om nye utenfor jordbrukssektoren. De sterke tallene kan få betydning for de norske rentene fremover.
– Nå kan Norges Bank få større utfordringer. Dersom dagens tall blir bekreftet i månedene som kommer, er det svært tvilsomt om amerikansk økonomi har behov for så mange raske rentekutt som nå er forventet i markedet.
– Uten mange rentekutt i USA, er det langt fra gitt at vi kommer til å få så mange kutt i Norge som nå ventes, sier seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets til DN.
I hver sin renteverden
Nordea Markets poengterer i en oppdatering nå den store forskjellen mellom USA og Europa. De markert sterkere amerikanske tallene setter spørsmålstegn om behov for en videre rentenedgang.
Markedet er optimistisk, men litt mindre etter dagens tall. Nå prises bare drøyt 0,25 prosentpoeng i kutt i november. Men så er forventningene ytterligere 1,50 prosentpoeng neste år.
Men i en liknende situasjon for amerikansk økonomi i 1995 ble nedgangen bare 0,75 prosentenheter. Da priset markedet inn hele 2 prosentpoeng. Det er nå usikkerhet om hva som er en langsiktig nøytral amerikansk rente. Sentralbanken har tidligere anslått 2,50 prosent. Nå er intervallet 4,75-5 prosent.
I Europa er det derimot behov for en raskere nedgang. Nordea tror i likhet med andre at eurorenten kan være nede på 2,25 prosent innen sommeren 2025.
Ingen i nærheten
Jobbveksten i september var for øvrig sterk innenfor mat og drikke, helsepleie, bygg og anlegg, offentlig sektor og sosialsektoren.
Arbeidsledigheten ved utgangen av måneden var på 4,1 prosent. DNB Markets ventet at sysselsettingen steg med 160.000 personer i september. Det er litt over konsensusanslaget på 150.000 og litt mer enn i august (142.000). Verken konsensus eller DNB var altså i nærheten.
Før tallene ble kjent, lå den tiårige amerikanske statsrenten på 3,84 prosent. Toårsrenten var på 3,74 prosent. Fredag kveld norsk tid er tiårsrenten oppe på 3,97 prosent. Den toårige statsrenten har steget til hele 3,91 prosent.
Enkle rentekutt
DNB spådde på morgenen at ledigheten holdt seg uendret på 4,2 prosent, og at lønnsveksten var 3,8 prosent.
Hvis disse anslagene slår til, tror meglerhuset sjansen for nok et rentekutt på 0,50 prosentpoeng blir lavere. Fasiten ble altså 4,1 prosent, men også en vekst i timelønnen på 4,0 prosent.
En gjennomsnittlig timelønn i privat sektor er nå på 30,33 dollar. Det tilsvarer 321 norske kroner.
Sysselsettingsveksten de seneste månedene har svingt mye og vært markert lavere enn i fjor. I 2023 var den månedlige veksten i gjennomsnitt på hele 250.000. Men en vekst i sysselsettingen på rundt 150.000 er omtrent det nivået som er nødvendig for å holde ledigheten uendret.
Om lag 5,7 millioner står utenfor det amerikanske arbeidsmarkedet og som ønsker en jobb.