Ola Nisja (tv) og Johannes Meyer-Myklestad er henholdsvis partner og senioradvokat i Wikborg Rein.
Ukens tips: Force majeure
Hva er egentlig force majeure, og hvilke konsekvenser har det at en force majeure begivenhet inntrer?
Oppfyllelse av kontrakter kan hindres eller gjøres vanskeligere av utenfrakommende, ekstraordinære og for partene upåregnelige forhold. I slike tilfeller oppstår spørsmålet om en kontraktspart kan fritas fra sine forpliktelser fordi det som har skjedd er en force majeure begivenhet.
Force majeure er fransk og betyr “massiv kraft”. Det er for så vidt illustrerende, for det skal mye til for at en part blir fri fra en kontraktsforpliktelse grunnet force majeure. Det som typisk vil utgjøre force majeure, er hendelser som er sjeldent forekommende, vanskelige å forutse og som har gjennomgripende betydning for en eller flere kontraktsparters mulighet til å prestere kontraktsmessig.
Det viktige og grunnleggende utgangspunktet i norsk rett, er at en kontraktsforpliktelse ikke faller bort selv om det oppstår uventede hindringer. Denne rettslige situasjonen er en forlengelse av prinsippet om at avtaler skal holdes slik de er inngått.
Regulering av force majeure forekommer i mange ulike sammenhenger, her er noen eksempler:
– Eksplisitt regulering i form av en force majeure klausul, som både bør si noe om hva som vil utgjøre force majeure og hva konsekvensen av force majeure er.
– Ved anvendelse av avtalerettens unntaksregler, slik som avtl. § 36 og læren om bristende forutsetninger.
– I ansvarsbegrensningsbestemmelser (erstatning), som for eksempel sier at selger ikke er ansvarlig for forhold utenfor selgers kontroll.
Dersom man inngår kontrakter hvor det er en risiko for påvirkning fra forhold man ikke har kontroll over, uansett om det er klassiske force majeure-begivenheter som krig, terror, oversvømmelser og streik eller myndighetsatferd man ønsker å plassere risikoen for, er det viktig å ha et bevisst forhold til hva som vil utgjøre force majeure, og hvilke konsekvenser force majeure skal ha for kontraktsforholdet.
Et typisk forhold som ofte påberopes er ekstraordinære værsituasjoner. Ofte utgjør det da et tvistetema om det aktuelle været er tilstrekkelig ekstraordinært. Partene forventes å ta høyde for begivenheter som er påregnelige; de er ikke ekstraordinære. En hetebølge kan derfor kvalifisere som en force majeure-situasjon i Norge, men kanskje ikke i India.
Det viktigste for et kontraktsforhold er at man forut for kontraktsinngåelse tenker gjennom hva slags hindringer som kan oppstå i et prosjekt og utarbeider en eventuell force majeure-klausul tilsvarende. Simpelthen å klippe og lime fra en annen kontrakt er ikke tilstrekkelig, og kan til og med virke mot sin hensikt.
Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg Rein Advokatfirma AS. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg Rein Advokatfirma AS.
Om forfatterne:
Ola Nisja er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets fagområde for kontraktsrett og entreprise.
Johannes Meyer-Myklestad er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets fagområde for kontraktsrett og entreprise.
Foto: Erik Burås