Storsatsing på Aker Brygge

Norwegian Property skal ruste opp Aker Brygge for inntil 1,5 milliarder. Kontorbyggene skal fullstendig totalrenoveres, samtidig som sjøkanten åpnes opp og butikkene utvikles på gateplan.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

– Det er skummelt å presentere store planer for Oslos mest kjente område. Det er mange som mener noe om Aker Brygge.

Det sa Norwegian Propertys adm. direktør Olav Line da han torsdag presenterte ”nye” Aker Brygge for presse og andre interesserte. Selskapet, som eier rundt 60 prosent av bygningsarealene på Aker Brygge og drifter alle uteområdene, skal transformere Aker Brygge fra et mislykket kjøpesenter til en pulserende bydel i Oslo. Investeringen kommer opp i mellom 1 og 1,5 milliarder kroner. Alle kontorbyggene skal i løpet av de neste fire årene tømmes etappevis og gjennomgå en fullstendig totalrehabilitering. Det vil bli bedre arealeffektivitet, en ny energisentral som er basert på sjøvann skal bygges og selskapet anslår en reduksjon i energiforbruket på 65 prosent.

Olav Line var svært åpen om hva som var problemet med Aker Brygge og kjøpesenteret som aldri har lyktes.

– Det er noe introvert ved kjøpesenter som har gjort at de fantastiske intensjonene man hadde for Aker Brygge har bleknet. Vi må skape et skarpere skille mellom kontor og handel, med egne innganger for kontorene. Handel må foregå utover mot gaten. Vi har ikke fylt gatene med nok innhold. Målet er en levende handlegate, hvor det skjer noe hele tiden, sier Line.

Blant virkemidlene er at all handel flyttes ned til første etasje. Samtidig skal handelen vris utover mot gatene. Fasadene skal åpnes opp.

– Vi vil ha butikker som kan dra nytte av gatebeliggenheten og som har en kvalitetsprofil. Vi vil også gjerne selge blomster, grønnsaker, fisk og kjøtt i og ved gatene. Kanskje kan fisketorget ligge på Aker Brygge.

Det skal også bygges en gate gjennom tre av byggene på Aker Brygge.

– Vi har særlig slitt med et problem med noen fryktelig brede bygg. Vi vil skape en link fra Bryggetorget og en arkade gjennom tre av byggene, sier Olav Line.

For å få mer liv og røre på Aker Brygge, skal det jobbes mer med vannkanten.

– Vi må tilføre rammer for aktivitet og lek. Uteserveringen bør være uten avgrensning. I tillegg må vi ha offentlige benker og sitteplasser på Bryggetorgets solside. Dessverre er deler av sjøen opptatt. Vi tror vi må våge å ta bort en del inntekter for å få noen andre, sier Line, og antyder dermed at han vil ha en del av båtplassene som ligger ved bryggekanten bort.

– En restaurantbåt ble tauet bort i mai, og de 15 meterne som ble frigjort fylles opp med folk når det er litt sol, sier Line.

Han mener sport vil være viktig, og ser flere muligheter for forretninger og fritidsaktiviteter på Aker Brygge.

– Det er jo litt rart at når alle vil padle kajakk, så er det ikke lagt til rette for at man kan padle fra Aker Brygge. Eller hvis man skal kjøpe sykkel, så er det ikke mulighet til å kjøpe sykkelen her hvor man kan teste den et sted hvor det ikke er biler og trafikk, sier Line.

 

(Space Group Arkitekter og Ghilardi Hellsten Arkitekter/Eve-Images)

Powered by Labrador CMS