Norges første bygg som er miljøsertifisert lokalt
Schweigaardsgate 33 er det første bygget som har fått sertifikatet fra Norge.
Det var en milepæl for Grønn Byggallianse da organisasjonen i februar 2019 ble et sertifiseringsorgan for miljøsertifiseringsordningen BREEAM-NOR. Ansvaret for sertifiseringen ble da flyttet fra Storbritannia til Norge, og nå har det første bygget fått prosjekteringssertifikatet.
I Schweigaardsgate 33 har Bane NOR Eiendom jobbet målrettet fra starten av for å lage et bygg som er fleksibelt og kan få et langt liv.
– Målet er at om 200 år står dette bygget fortsatt, sier prosjektdirektør i Bane NOR Eyvind Skaar i en pressemelding.
LEDS OGSÅ: Selger bygårder for en milliard
For Bane NOR er det sentralt å lage fleksible bygg som varer, og som fungerer godt for menneskene som skal bruke bygget. Selskapet har en klar miljøstrategi – alle nybygg på over 10.000 kvadratmeter skal BREEAM-sertifiseres, med ambisjon om å oppnå karakteren Excellent.
– Det som betyr noe, er at du gjør det du sier at du skal gjøre. BREEAM-NOR gir oss en retning for arbeidet, og en grundig og god dokumentasjon på alle valg som er tatt underveis. Med verktøyet har vi god kontroll hele veien, fra design til ferdig bygg. I dette bygget er det ikke tatt et eneste ubevisst valg, forteller Skaar.
– BREEAM-NOR hjelper oss å forstå sammenhengene mellom ulike hensyn. Det er også et godt verktøy i møte med underentreprenører, fordi det hjelper oss å stille konkrete krav og gjør at man ikke kan lempe på kravene og velge korttenkte løsninger underveis. I noen tilfeller har vi gått lenger enn kravene i BREEAM-NOR, sier prosjektleder Aashild Baasen fra Metier OEC.
LES OGSÅ: Eiendommene er verdt langt over ti milliarder kroner
I nye Schweigaardsgate 33 er fasade og tak spekket med solcellepaneler. Målet er å produsere 100.000 Kwh i året, noe som vil dekke kjølebehovet i bygget. Bygget har egen dessuten inngang for syklister til sykkelparkeringen med 180 plasser og garderobe.
Inne er det åpne kontorarealer og det er lagt ekstra ressurser i å skape gode lydforhold. Det tekniske anlegget er fleksibelt og kan tilpasses ulik bruk av bygget.
– Et spennende aspekt ligger under bakken, der helsveiset spunt sikrer at ikke en dråpe vann slipper gjennom. Slik har vi unngått skader og setninger, og tilpasset byggeplassen til krevende grunnvannforhold, forteller Baasen.
LES OGSÅ: Søker om å få bygge tre høyhus i sentrum
I april mottok Bane NOR prosjekteringssertifikat for bygget. Arbeidet mot ferdigsertifikat er godt i gang. Rådgiver Hilde Sæle i Grønn Byggallianse har gjennomført kvalitetskontrollen.
– Det er en fordel for medlemmer som velger å sertifisere byggene sine at BREEAM-NOR-sertifiseringen gjennomføres lokalt. Vi kjenner sektoren, de lokale forholdene og medlemmene våre. Det gir et godt grunnlag for å kontrollere kvalitetene i et prosjekt, sier hun.