OPPGANG I BELEGGET: Så langt i år er det hele 12 fylker som har oppgang i beleggsprosentene, viser ferske hotelltall.

Her er hotellvinnerne og -taperne

Oslo-hotellene har best belegg så langt i år. I Aust-Agder har mer enn halvparten av hotellrommene stått tomme i år.

Nordic Hotel Consulting er ute med sin siste hotellrapport, som viser utviklingen for september. Når vi ser på fylkestallene er det Oslo som har høyest belegg både i september og så langt i år. I september ble belegget 70.2 % og så langt i år 69.6%.

Hotellene i Aust–Agder ligger på den andre enden av tabellene med 42.7 % belegg i september og 42.3 % så langt i år.

Les også: Scandic vokser kraftig

Stor forskjell på nabofylkerI september var det kun fem fylker som fikk nedgang i antall solgte rom. Det var hotellene i Finnmark med 5.8 % og Hedmark med 6.3 % som fikk størst nedgang.

Det var hotellene i 4 fylker som fikk en oppgang på mer enn 10 % i forhold til 2015. Det var i Sogn og Fjordane med 12.2 %, Sør-Trøndelag med 12.1 %, Oslo med 11,8 % og Oppland med 10.4 %

– Det ble med andre ord stor forskjell på nabofylkene Oppland og Hedmark, konstaterer Olaf Vangstein i Nordic Hotel Consulting.

Les også: Superlønnsomt hotell har fått ny eier

Så langt i år er det kun tre fylker som har nedgang i omsetning. Nedgangen er forholdsvis lav. Størst nedgang har hotellene i Rogaland med 1.8 %, hotellene i Aust–Agder har en nedgang på 1.5 % og hotellene i Møre og Romsdal har en nedgang på 0.5 %.

Hotellene i Nord–Trøndelag har størst prosentvis oppgang i losjiomsetning så langt i år. Den er på 12.7 %. Hotellene i Troms har en oppgang på 11.6 %.

Oppnådd beleggsprosentNår vi ser på fylkestallene er det Oslo som har høyest belegg både i september og så langt i år. I september ble belegget 70.2 % og så langt i år 69.6%.Hotellene i Aust–Agder ligger på den andre enden av tabellene med 42.7 % belegg i september og 42.3 % så langt i år.

I september var det fire fylker som hadde mer enn 10 % fremgang i beleggsprosenten. Det var Sør–Trøndelag som gikk opp med 10.3 % poeng eller 18.5 % fremgang. Hotellene i Sogn og Fjordane fikk en oppgang på 13.7%, Opplandshotellene fikk en oppgang 12.8 % og hotellene i Akershus gjorde det også bra med en oppgang på 11.0 %.

Les også: Nytt Stordalen-hotell åpner på Arlanda i 2019

I fem av fylkene var det nedgang i beleggsprosenten. Det var kun marginal nedgang for hotellene i Vest–Agder. Den ble på 0.2 %. Størst nedgang ble det for hotellene i Vestfold. Nedgangen ble på hele 24.2 %. Årsaken ligger i stor kapasitetsøkning i Vestfold etter at Oslofjord Convention Centre i Stokke har begynt å sende inn statistikktall til Statistisk sentralbyrå.

Hotellene i Finnmark fikk en nedgang på 16,8 %.

Så langt i år er det 12 fylker som har oppgang i beleggsprosentene. Det er tre fylker som har mer enn 10 % fremgang. Størst finner vi for hotellene i Nord–Trøndelag med en oppgang på 16.8%. Hotellene i Troms har en fremgang på 12.2 % og hotellene i Oppland har en fremgang på 10.4 %.

LosjiomsetningDet er 14 fylker som har økning i losjiomsetningen i september i forhold til september 2015. Størst økning var det for hotellene i Oslo. Den ble på hele 14.2 %. Nettoomsetningen i september ble nesten 332 millioner. Den gjennomsnittlige dagsomsetningen er da godt over 10 millioner.

Les også: Nordic Choice både størst og best likt av gjestene

Hotellene i Sogn og Fjordane fikk en oppgang på 13.0 %, Østfold fikk en oppgang på 12.2 % og i Akershus gikk omsetningen opp med 11.1 %.Det var fem fylker som hadde nedgang i losjiomsetningen i september. To av disse, Hedmark og Aust–Agder hadde marginalt 0,8 % nedgang. Størst nedgang hadde hotellene i Rogaland. Den endte på minus 10.5 %.

Oppnådde gjennomsnittspriserDet var hotellene i Oslo som oppnådde høyest gjennomsnittlig pris pr. solgte rom i september. Kr. 1 050,- ble resultatet. Ellers var det hoteller i seks fylker som fikk mellom 800 og 900 kroner i snittpris. Hordalandshotellene oppnådde 996 kroner.

Det er to fylker hvor hotellenes gjennomsnittspris ligger under kr. 800,-. Det er Oppland og hotellene i Vest–Agder som har de laveste prisene med henholdsvis, kr 786,- og kr. 770,-. Så langt i år er det hotellene i Hordaland som ligger øverst på rangeringslisten. Oppnådde priser er kr. 1 009,- og Oslohotellene på 2. plass med kr. 963,- i gjennomsnitt. Ellers er det fire fylker til som så langt har en gjennomsnittpris over kr. 900,-.

Les også: Park Inn i Trysil blir Radisson Blu

Det er hotellene i Troms som ligger nederst på listen og fylkets hoteller er de eneste som i gjennomsnitt ligger under kr. 800,-. Det er 14 kroner opp for å passere kr 800,-.

Størst økning i septemberprisene hadde hotellene i Østfold med 6.5 % økning. På andre plass ble hotellene i Hedmark, økningen ble 5.9% og på 3. plass hotellene i Akershus som fikk 3.5 % økning.

Hotellene i 10 fylker kan notere nedgang i oppnådde priser. Størst nedgang ble det for hotellene i Rogaland, med hele 10 %. Så langt i år er det hoteller i syv fylker som har prisnedgang. Det er også hotellene i Rogaland som ligger nederst. Nedgangen er på 5.8 %. Hotellene i Troms og Vest–Agder har henholdsvis 4.8 og 3. 9 % nedgang.

Størst fremgang så langt i år har hotellene i Finnmark og Hedmark med henholdsvis 4.1 og 4.0 % oppgang.

Les også: Selger hotell i Holmsbu

REVPARREVPAR(omsetning per tilgjengelig rom, red. anm.) kommer som et resultat av beleggsprosent og oppnådde priser. Tallene for september viser at det er hotellene i Oslo som gjør det best med et resultat på kr. 831.-. Hotellene i Hordaland ligger på 2. plass og oppnådde kr. 709,-. Akershushotellene ligger på 3. plass med kr. 701,-. Det er med andre ord ganske stor forskjell på 2. og 3. plass kontra Oslos resultat.

Nederst på listen ligger hotellene i Hedmark og Oppland. Gjennomsnittet for begge fylkene ble kr. 360,-, Så langt i år er det hotellene i de samme som ligger på topp. Oslohotellene har oppnådd kr. 670,-, hotellene i Rogaland kr. 636,- og hotellene i Akershus har så langt i år oppnådd kr. 537,- i REVPAR.

– Det blir ikke mye igjen til vedlikehold og produktutvikling for hotellene i Aust – Agder, Telemark, Vestfold og Hedmark. For alle disse fire fylkene ligger REVPAR under kr. 400,- så langt i år, bemerker Olaf Vangstein.

Les også: Nå er dette et Thon-hotell

I september fikk hotellene i 13 fylker oppgang i REVPAR i forhold til september 2015. Det var hoteller i fem fylker som gjorde det meget bra. Dette var Sør–Trøndelag med pluss 15.4 %, Akershus med pluss 14.9 %, Sogn og Fjordane med 14.6 %, Østfoldhotellene opp 10.5 % og hotellene i Hordaland fikk pluss 10.4 % oppgang i september.

De fylkene som hadde størst nedgang i september var Vestfold med en reduksjon på hele 27.1 %, Rogaland med 17.7 % i minus og hotellene i Finnmark må notere seg for 14.9 % nedgang i REVPAR. Så langt i år er det hoteller i kun fem fylker som har nedgang i REVPAR.

Tre av disse har mindre enn 5 % nedgang, og hotellene i to fylker har virkelig stor nedgang: Hotellene i Rogaland fikk en nedgang på 12.3 % og hotellene i Vestfold tapte 15.7 % i REVPAR.

Powered by Labrador CMS