Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
– Vi hadde jo tidenes transaksjonsmarked, og DNB Næringsmegling hadde totalt sett et fantastisk år, med mer enn 20 prosent økning på topplinjen sammenliknet med 2014 og en drøy dobling av resultatet. Foruten Oslo hadde også Midt-Norge og Bergen et meget hyggelig 2015. Det må også nevnes at avdeling for analyse og verdivurdering har doblet inntektene i løpet av en treårsperiode, sier Mortensen (bildet) til NE nyheter om fjorårstallene.
Årsregnskapet til næringsmegleren viser at salgsinntektene steg fra 101,4 millioner kroner i 2014 til 119,5 millioner i fjor. De totale inntektene økte fra 109,8 millioner kroner til 134,9 millioner. Lønnskostnader og totale kostnader var bare marginalt opp, slik at driftsresultatet bedret seg fra 18,5 millioner kroner i 2014 til 42 millioner i 2015. Resultatet før skatt endte litt høyere.
Akershus størstDNB Næringsmegling skriver i årsberetningen at de i fjor formidlet kjøp og salg av eiendommer for en samlet verdi av 13 milliarder kroner. De formidlet leiekontrakter på til sammen 193 000 kvadratmeter og gjennomførte verdivurderinger for 100 milliarder kroner.
Hvis vi sammenlikner med «hovedkonkurrenten» Akershus Eiendom, økte meglerhonorarene her fra 102,6 millioner kroner i 2014 til 135,4 millioner i 2015.
De samlede inntektene utgjorde 151,3 millioner kroner, slik at Akershus Eiendom fortsatt er noe større enn DNB. Akershus Eiendom satt igjen i fjor med et driftsresultat på 50,3 millioner kroner, men har en annen selskapsmodell og partnere.
Innskudd og fordringerTotalbalansen i DNB Næringsmegling utgjorde ved utgangen av fjoråret 160 millioner kroner, der bankinnskudd og fordringer var de klart største postene. Den bokførte egenkapitalen var på drøyt 76 millioner kroner for selskapet, som er heleid av DNB Bank ASA.
Ved utgangen av 2015 hadde DNB Næringsmegling 51 ansatte. Anne Helene Mortensen mottok for fjoråret 1,25 millioner kroner i lønn, en bonus på 1,56 millioner og totale godtgjørelser på 2,92 millioner kroner. Hun har ikke en etterlønnsavtale i selskapet.
DNB Næringsmegling valgte i januar i fjor å avvikle regionkontorene for å satse videre i de fire store byene. Begrunnelsen er at markedet for næringsmarkedet blir stadig mer profesjonalisert, DNB mener bransjen beveger seg stadig mer mot «corporate finance». Dessuten skjer hovedtyngden av transaksjonsmarkedet i, og rundt de største byene. 104 millioner kroner av omsetningen i fjor kom fra regionene sør og øst, altså nærmere 78 prosent av totalen.
Ferdig organisert – Hva kan du si om 2016?– Hovedbudskapet er at vi har god aktivitet på alle områder. Vi er nå ferdig med omorganiseringen og satser videre i de fire største byene. Dette medfører at vi blir mer spisset og fokusert og rigger oss stil å møte konkurransen i hovedmarkedene, svarer Mortensen.
– Vi opplever et sterkere utleiemarked i Oslo-regionen, hvor vi har god kvalitet på oppdragsmengden. I tillegg har vi en god miks mellom de ulike segmentene kontor og kombi/lager. Det er også spennende med flere større søk som skal besluttes i løpet av de neste 6-8 månedene, fortsetter hun.
Få salgsobjekterDet er imidlertid få objekter for salg, så i Oslo-markedet har DNB Næringsmegling gjennom første halvår jobbet mye mer på vegne av ulike investorer på kjøpersiden. Det har resultert i at de har brukt betydelig tid på budgivningssiden.
– Vi forventer et godt 2016 totalt sett, hvor det bør være godt tilrettelagt for strukturerte salgsprosesser, og da særlig for eiendommer med god beliggenhet og/eller lange og solide leiekontrakter, sier Mortensen.
Foto: Thomas Bjørnflaten