SNAKKER OPP RENTENE? Ida Wolden Bache kan komme med nye rentesignaler om en uke.

Handelsbanken: Høyere sannsynlighet for renteøkning

Og nå må sentralbanksjefen fremstå mer som en rentehauk.

Publisert

Styingsrenten blir etter alle solemerker liggende i ro på 4,5 prosent når Norges Bank kommer med rentebeskjed fredag 3. mai kl 10. Men Handelsbanken mener at Norges Bank samtidig må stramme til retorikken. Spenningsmomentet neste fredag er om det kommer noen nye rentesignaler.

Ifølge den gjeldende rentebanen fra mars er det 5-10 prosent sannsynlighet for enda en renteheving i juni. Den sannsynligheten mener Handelsbankens eksperter nå har økt. Og ikke minst bør Norges Bank tone ned sannsynligheten for rentekutt til høsten.

Det gjelder i hvert fall muligheten for at det kan komme så tidlig som i september. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache pekte på september under pressekonferansen i mars. 

Markedet tror på desember

Men rentemarkedet ser nå en sannsynlighetsovervekt for at renten blir liggende i ro i september. Markedet heller mer mot desember som tidspunktet for det første rentekuttet. Det er i tråd med Handelsbankens offisielle prognose. 

Men rentemarkedet har faktisk ikke fullt ut priset et rentekutt i desember. Og Handelsbanken har vært tydelige i advarslene om at rentekuttet kan drøye helt til neste år. Kronen er en avgjørende faktor her.

Holder Norges Bank på at det første kuttet mest sannsynlig kommer i september, risikerer de å svekke kronekursen ytterligere. Den er allerede vel 2 prosent svakere enn det Norges Bank har. 

Økt risikopremie

Et viktig poeng er at markedets renteforventninger her hjemme har tatt seg mer opp enn blant handelspartnerne. Likevel har kronen svekket seg. Det tolker Handelsbanken som en videre oppgang i risikopremien. I tillegg er det utsatte forventninger om rentekutt hos Norges handelspartnere.

Lønnsoppgjøret på 5,2 prosent ble dyrere enn det Norges Bank ventet (4,9 prosent). Det mener Handelsbanken trumfer at veksten i den underliggende prisveksten har vært noe lavere de to seneste månedene. 

Det skyldes spesielt lavere importpriser. Men prisene på tjenester og norskproduserte varer har tatt seg opp. De er på linje med det Norges Bank ventet. Realøkonomien, produksjon og sysselsetting, er litt sterkere enn antatt. Risikoen for en sterk avmatning har falt.

Da har ikke Norges Bank ifølge Handelsbanken så mange andre muligheter enn å fremstå som «haukete» neste uke. 

Powered by Labrador CMS