UTLEIEBLEMME: Eieren hadde ikke tenkt på at utleie av borettslagsleiligheten krevde tillatelse fra styret. Nå må utleieren bla opp til leietakeren.

Utleier må tilbakebetale all husleie etter å ha leid ut leilighet i borettslag

Leietakeren fremmet et erstatningskrav på 176.000 kroner, og fikk fullt medhold i Oslo tingrett.

Publisert Sist oppdatert

Oslo tingrett har nylig behandlet en husleietvist, hvor en leietaker hadde tegnet leiekontrakt på en leilighet og hadde sørget for å å innbetale depositum på 66.000 kroner. Leietakeren var avhengig av bekreftelse på at leieforholdet var lovlig for å få sosialhjelp og støtte til leie på 22.000 kroner i måneden.

Utleieobjektet er en borettslagsleilighet. Til forskjell fra et sameie gjelder det spesielle regler for utleie av borettslagsleiligheter, og som en hovedregel kreves det samtykke fra styret.

Fikk avslag på sosialhjelp

I det aktuelle tilfellet sørget ikke utleieren for bekreftelse fra styret på at det var adgang til å leie ut leiligheten. Som følge av at leietakeren ikke kunne fremlegge bekreftelse på at leieforholdet var lovlig for NAV, fikk hun avslag på sosialhjelp og støtte til leie på 22.000 kroner i måneden i fem måneder.

Leieforholdet ble derfor avsluttet, men utleieren sørget heller ikke for å tilbakebetale depositumet. Leietakeren stevnet deretter utleieren, og prosederte selv saken i retten.

Oslo tingrett konstaterer at saksøker har betalt 66.000 kroner i depositum, og at dette ikke er tilbakebetalt etter avsluttet leieforhold. Retten slår fast at utleier må tilbakebetale beløpet i sin helhet.

Domstolen fortsetter slik:

- I tråd med saksøkers påstandsgrunnlag legger retten til grunn at saksøkte har leid ut leiligheten til saksøker uten nødvendig tillatelse fra borettslaget, med den følge at saksøker ikke fikk sosial- og bostøtte hun ellers ville hatt krav på. Retten legger i tråd med saksøkers påstandsgrunnlag til grunn at saksøker ville fått kr 22.000 i månedlig støtte, skriver Oslo tingrett og avslutter slik:

- Retten finner at saksøkte ved å leie ut leiligheten uten tillatelse har handlet uaktsomt, og at hans uaktsomhet har påført saksøker et påregnelig økonomisk tap på kr 22.000 i måneden. Saksøkers krav tas etter dette til følge, og retten avsier dom i tråd med den påstand som er nedlagt.

Møtte ikke opp i retten

I henhold til dommen må utleieren tilbakebetale 176.000 kroner, fordelt på depositumet på 66.000 kroner og fem måneders husleie a 22.000 kroner.

Det hører med til historien at utleieren ikke svarte på innkallingen til retten, og heller ikke møtte opp. Det ble derfor avsagt såkalt fraværsdom.

Dommen er ikke rettskraftig.

Powered by Labrador CMS