– Svalbard drives av kull

Publisert Sist oppdatert

– Mange liker å bagatellisere gruvedriftens betydning for Svalbard, men jeg mener at slik situasjonen er i dag, så er gruvedriften av avgjørende betydning for stabiliteten og store deler av livsgrunnlaget her oppe.

Det sier banksjef i Sparebank 1 Nord Norge avdeling Svalbard, Daniel Nyhagen.

 

Halvparten av årsverkene

Øygruppen i Nordishavet ligger mellom 74 og 81 grader nordlig bredde og 10 og 35 grader østlig lengde. Det er i all hovedsak tre pilarer som sørger for at dette er et levedyktig samfunn; kull, turisme og forskning. Svalbard er imidlertid kanskje mest kjent for sine store forekomster av kull. Det har vært drevet utvinning, både av russere og nordmenn, siden tidlig på 1900-tallet. Det er også lokalisert forekomster av jern, asbest og sinkblende. Leteboringer etter olje og gass finner sted.

 

Halvparten av alt

– Kulldriften genererer med egen og avledet virksomhet omlag halvparten av årsverkene i Longyearbyen. Å tro at samfunnet her ville klart seg uten kulldriften er for meg en veldig urealistisk tanke slik situasjonen er i dag, sier Nyhagen.

Omsetningen til Store Norske Spitsbergen Kullkompani AS i 2004 var 1,3 milliarder kroner, med et overskudd på 216 millioner kroner før skatt. Den norske stat eier så og si hundre prosent av aksjene i selskapet.

 

35.000 turister

Reiselivet er en annen viktig næring, og de siste årene har et stadig økende antall turister besøkt Norges utpost i isen. I fjor tok øysamfunnet i mot vel 35.000 turister. Det er en økning på seks prosent i forhold til 2006, som også var et godt år. Beleggprosenten ved overnattingsstedene i Longyearbyen var i 2007 på 45,6 prosent, som er det høyeste tallet man har hatt på Svalbard noensinne. 68 prosent av de besøkende kom fra Norge, men andelen norske turister går ned hvert år. På andreplass kommer turister fra Sverige, fulgt av Tyskland.

 

Byttes ut hvert fjerde år

Folketallet på hele Svalbard har gått ned de siste årene, men det skyldes i hovedsak at antallet russere har sunket veldig. Fra å være 2400 russere i 1990 ble antallet redusert til 750 i 2005. Samlet bodde det i 1990 vel 3500 mennesker på Svalbard. I dag er folketallet vel 2500. I Longyearbyen, som er den største byen, har imidlertid folketallet økt, og fra 2004 til i dag har det steget med nesten 250 mennesker. Nå bor nesten 2100 mennesker i det som kan betegnes som den eneste byen.

 

40 nasjonaliteter

– De fleste av dem som bor her er nordmenn, men antall forskjellige nasjonaliteter er rundt 40, sier Nyhagen.

Utfordringen for samfunnet er at utskiftingen av menneskene er ekstremt høy. Hvert år forlater 25 prosent av befolkningen Svalbard.

– Det betyr at vi hvert fjerde år har byttet ut samtlige beboere. Det gir en del utfordringer både politisk og samfunnsmessig. Mye av det som skjer her avhenger av enkeltpersoner, og når nøkkelpersoner forsvinner blir det ofte et stort tomrom, sier Nyhagen. 

 

 

Powered by Labrador CMS