UTLEIEBLØFF: Bankene er vanligvis glade i huseiere som har inntekter fra utleie av arealer i egen bolig. Men det kan straffe seg å bløffe om leieinntektene, viser en fersk tiltale.

Risikerer seks års fengsel etter fiktive leieinntekter

Bløffet banken for å få lån. Nå er huseieren tiltalt og må møte i retten.

Publisert Sist oppdatert

En mann i 40-årene bosatt i Midt-Norge, må i desember møte i tingretten, tiltalt for grovt bedrageri. Bakgrunnen er at han har lurt banken til å innvilge lån basert på en fiktiv leiekontrakt.

Fikk låne over fire millioner

I 2018 søkte mannen om lån i en bank i Rogaland. Som bakgrunn for låneopptaket la han ved en signert leiekontrakt, der det fremkom at sokkelleiligheten i huset var leid ut for 5000 kroner i måneden. I tillegg var det lagt ved en verdivurdering av huset.

Huseieren fikk deretter innvilget et lån på 4,12 millioner kroner.

Men leiekontrakten var fiktiv. I tillegg var sokkelleiligheten seksjonert ut, slik at han heller ikke eide utleiedelen. Verdivurderingen som var lagt ved for låneopptaket, var altså av eldre dato.

- Betydelig økonomisk skade

I en tiltale som er tatt ut i juli i år, i  fremgår det at bedrageriet anses som grovt, «fordi det har hatt til følge en betydelig økonomisk skade». Videre heter det at den fiktive leiekontrakten - og den utdaterte verdivurderingen – gjorde at banken innvilget et lån som ellers ikke ville bli gitt på grunn av manglende betalingsevne.

Av tiltalebeslutningen fremgår det at banken har lagt ned krav om erstatning på 3,7 millioner kroner.

Mannen risikerer inntil seks år i fengsel, som er strafferammen for grovt bedrageri.

Powered by Labrador CMS