SELGE: – Det er uheldig at ledige bygg blir stående tomme over tid. Det betyr økt forfall og reduserte eiendomsverdier, sier James Stove Lorentzen som vil kvitte seg med flere kommunale eiendommer.

Oslo kommune skal selge 23 av sine eiendommer

– Målet er en effektiv byggforvaltning. Vi skal selge bygg som kommunen selv ikke har behov for, sier byråd for byutvikling James Stove Lorentzen.

Publisert

Per desember 2023 står til sammen 94 av Oslo kommunes eiendommer med 202 bygg ledige. Dette utgjør ca. 3 prosent av kommunens totale bygningsmassen på rundt 3,8 millioner kvadratmeter. 

På sikt planlegger det nye politiske regimet i hovedstaden å 23 eiendommer, mens de vil rehabilitere 44 og rive 16. Hva som skjer med resten gjenstår å se når avklaringen om disses fremtidig bruk er unnagjort.

Dette går frem av kommunens oversikt over tomme bygg, som legges ut to ganger årlig. 

Setter opp farten

James Stove Lorentzen som er byråd for byutvikling var da han satt i opposisjon svært tydelig på at eiendommer skal selges. Noe han tok til ordet for i Estate Nyheter. I en pressemelding nå sier han at målet deres er en effektiv byggforvaltning. 

– Vi skal selge bygg som kommunen selv ikke har behov for og lage planer for de byggene vi fortsatt skal eie. Noen bygg skal rehabiliteres og tas i bruk, noen skal selges og andre skal rives, påpeker han.

Noen bygg skal rehabiliteres og tas i bruk, noen skal selges og andre skal rives.

– Det nye byrådet vil forsterke dette arbeidet med et enda tydeligere vekt på salg av eiendommer vi ikke har behov for. Bygg kommunen eier, men ikke bruker skal ikke stå og forfalle, sier han blant annet.

Oppdateringen over de ledige byggene for 2023 er nylig gjennomført. I 2023 er ett bygg solgt, tre er revet og flere bygg er rehabilitert og tatt i bruk, blant annet til flyktningeboliger. Videre er kommunens behov for hvert enkelt bygg vurdert, og det er laget en plan for hva som skal gjøres med dem framover.

Selger Tryvannstårnet

– Sammen med de kommunale eiendomsforvalterne er vi godt i gang med dette langsiktige arbeidet. I år har vi blant annet jobbet med å klargjøre flere større eiendommer for salg. Neste år legger vi ut Tryvannstårnet, Skar leir og Furuset sykehjem for salg, sier direktør Eskil Bråten i Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY).

* Tryvannstårnet består av selve det ikoniske tårnet og flere bygg. 

* Skar leir i Maridalen består av 20 bygninger. Avløpsrestriksjoner legger betydelig begrensninger for bruk. 

* Furuset sykehjem er et nedslitt sykehjem rett ved Furuset senter og T-banestasjon

Andre eiendommer som kommunen etter planen selger neste år, er ledige bygg i Asker og ett i Moss. I tillegg skal bolighusene i Mosseveien 197 og 203 i Oslo legges ut for salg så snart eiendommene er fradelt for å sikre tilgjengelighet til strandsonen for flere.

– Det er uheldig at ledige bygg blir stående tomme over tid. Det betyr økt forfall og reduserte eiendomsverdier. Derfor er det viktig at vi har en effektiv oppfølging av de ledige eiendommene våre og sørger for en riktig bruk, poengterer byråden.

Bakgrunn:

Det ble tidligere i år opprettet et eget prosjekt for å intensivere arbeidet med kommunens ledige bygg. Prosjektet ledes av EBY som sammen med kommunens Oslobygg KF, Boligbygg Oslo , Kulturetaten og Bymiljøetaten, og Byantikvaren skal sikre effektiv oppfølging og gjennomføring av tiltak for kommunens tomme bygg.

I budsjett 2024 er det satt av 125 millioner til prioriterte tiltak for de tomme byggene over de neste fire årene.

Byggene ligger geografisk spredt i byens 15 bydeler pluss sju eiendommer utenbys. Ti eiendommer ligger i regulerte friområder i marka og på øyene. Det er knyttet bevaringsinteresser til 44.

Mange av byggene har et stort rehabiliteringsbehov, noen har bevaringsverdier og flere av byggene er uegnet for kommunal bruk og krevende å klargjøre for ny bruk av ulike årsaker.

Powered by Labrador CMS